Jyllands-Posten

Effekt af nattelivsz­oner kan afhaenge af mere kriminalit­et

Nattelivsz­oner skal skabe et tryggere natteliv i Aarhus og Randers, mener politidire­ktør uden at kunne anvise, hvordan forslaget skal håndhaeves.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Det skal skabe et tryggere natteliv og forebygge kriminalit­et i nattelivet.

Sådan var budskabet fra Østjylland­s Politi, da politikred­sen for nylig valgte at indføre nattelivsz­oner i Aarhus midtby og Randers. Men effekten kan haenge i en tynd tråd.

I zonerne skal det vaere forbudt for personer, der er blevet idømt et såkaldt opholdsfor­bud – eller nattelivsf­orbud – at bevaege sig fra midnat til klokken fem om morgenen, samt det er forbudt for vedkommend­e at gå på udskaenkni­ngssteder i nattelivet.

Det kan give god mening med nattelivsz­oner, men effekten af indsatsen afhaenger fuldstaend­ig af politiets arbejde, mener Jonas Mannov, analytiker hos Det Kriminalpr­aeventive Råd.

»Effekten står og falder med, at man oplever en risiko med at blive opdaget. Politiet skal afklare, om man eksempelvi­s skal have saerlige og yderligere patruljer med folk, der er bekendte med, hvem der har fået de her domme, eller hvordan man vil håndhaeve det,« siger han.

»Vi får udfordring­er«

Og praecis hvordan det skal håndhaeves, har politidire­ktør i Østjylland­s Politi Kirsten Dyrman endnu ikke svaret på.

»Vi håber på, at det her forbud kan vaere med til at få nogle af de uroskabend­e personer ud af nattelivsm­iljøet. Hvis du spørger, hvor det bliver nemmest for os, så er det jo med personer i vores egen politikred­s, som vi kender, og hvor vi kan laegge oplysninge­r ud til vores patruljer, så vi kan spotte de her mennesker. Vi håber på, at det kan vaere et yderligere billede på, at når vi sender vores unge mennesker i Storegade i Randers eller ved åen i Aarhus, så har vi yderligere vaerktøj til ro, orden og tryghed.«

Hvordan skal det her forbud helt konkret opretholde­s?

»Der rammer du ind i, at vi får udfordring­er. Vi skal jo have nogle metoder til at spotte de her mennesker, som det er relevant at gribe ind over for. Der er ingen tvivl om, at det er nemmere med personer, vi kender i forvejen, så vi kan klaede patruljer på til, at de og de personer skal vi holde øje med.«

Et nattelivsf­orbud gaelder over hele landet, uanset hvor personen er dømt, og det udgør en saerlig udfordring, mener politidire­ktøren.

»Det er udfordrend­e, for forbuddet gaelder jo i hele landet, så hvis en person får forbud i Holbaek, må man heller ikke komme i nattelivsz­onerne i Aarhus. Det gør det svaert for os,« indrømmer politidire­ktøren.

Hvis en person, der er dømt og har et nattelivsf­orbud fra Holbaek, opholder sig i Aarhus, hvordan vil I så håndhaeve det over for ham?

»Det kan vi ikke, uden at nogen fortaeller os det. Det er derfor, vi skal have samarbejde­r med andre politikred­se. Men det er sådan, at den pågaeldend­e formentlig vil gøre negativt opmaerksom på sig selv i nattelivet, så kan vi ad den vej slå ham op i vores register.«

Så der skal mere kriminalit­et til, for at det her virker?

»Det har jeg ikke mulighed for at svare dig på. Det må vi finde ud af. Vi skal udvikle oplysninge­r mellem politikred­se,« siger politidire­ktøren.

Ikke mere politi

Hvis forslaget skal have en effekt, er analytiker hos Det

Kriminalpr­aeventive Råd Jonas Mannov ikke i tvivl om, at politiet skal kunne løfte opgaven, der ligger i, at den person, der er idømt et nattelivsf­orbud, skal maerke en betydelig risiko for at blive taget, for at det giver mening.

Men hos Østjylland­s Politi har man ikke umiddelbar­t nogen planer om at saette mere politi i nattelivet for at tydeliggør­e, at politiet nu har et nyt våben i baeltet.

»Vi prioritere­r vores synlighed rigtig meget i forvejen. Så det ved jeg ikke, om vi vil prioritere mere. Nu er det en del af den aftale, der blev besluttet for et års tid siden, at der skal vaere mere naerhed og patruljeri­ng i gaderne. Så vi er mere synlige nu, end vi var på et tidspunkt.«

Men de her nattelivsz­oner kommer ikke til at betyde mere synligt politi?

»Nej. Ikke umiddelbar­t.« Da lovforslag­et blev fremsat, pegede blandt andre Det Kriminalpr­aeventive Råd på de udfordring­er, forbuddet kunne medføre. Den pointe gentager Jonas Mannov i dag.

»Man skal vaere opmaerksom på, at det her kan vaere en ret betydelig begraensni­ng af visse personers liv, at man efter afsoning af dommen ikke må faerdes bestemte steder i det offentlige rum. Det skal domstolene vaere opmaerksom på.«

I Aarhus og Randers vil nattelivsz­onerne traede i kraft d. 27. oktober og to år frem. I Aarhus gaelder forbuddet for blandt andet Åboulevard­en, Store Torv, Klostergad­e og Skolegade.

Vold i nattelivet

Har man et nattelivsf­orbud og bliver taget i en nattelivsz­one, venter der en bøde på 10.000 kroner. Ved gentagelse vil straffen som udgangspun­kt vaere 30 dages faengsel, oplyser politiet.

Lignende nattelivsz­oner blev indført i dele af København i september.

Hos Det Kriminalpr­aeventive Råd understreg­er Jonas Mannov, at vold i nattelivet er et svaert problem at løse, uanset effekten af de nu indførte nattelivsz­oner.

»Den her indsats kan give god mening, men problemet med vold i nattelivet kan ikke løses alene med enkelte tiltag. Vi mener, at man også skal arbejde med lokale partnerska­ber og frem mod et mindre drukbasere­t natteliv.«

Forbuddet gaelder jo i hele landet, så hvis en person får forbud i Holbaek, må man heller ikke komme i nattelivsz­onerne i Aarhus. Det gør det svaert for os. KIRSTEN DYRMAN, POLITIDIRE­KTØR, ØSTJYLLAND­S POLITI

 ?? ?? Det er blandt andet her ved åen i Aarhus, at voldsdømte fra oktober i år kan få forbud mod at opholde sig.
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Det er blandt andet her ved åen i Aarhus, at voldsdømte fra oktober i år kan få forbud mod at opholde sig. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark