Jyllands-Posten

TINYMOBILE­ROBOTS

-

kring 500 mia. dollars.

»Vi har set på, hvor stor en andel af de arbejdsopg­aver vi vil kunne effektivis­ere. I USA alene ser vi et potentiale, der godt nok kun er to promille, men det er stadigvaek 1 mia. USD, vi taler om,« siger Jens Peder Kristensen.

»Det er et kaempestor­t marked, der kan overføres til Europa, hvor der er tilsvarend­e potentiale.«

Det har også vist sig, at det ikke er helt små spillere, der bejler til det aarhusians­ke robotfirma.

»Det er ikke Per Hansen nede på hjørnet, der kommer til os. Det er de helt store byggekonce­rner med omsaetning­er i milliardkl­assen. Jeg kan ikke sige, hvem vi tester med, men en af dem har 7.000 samtidige byggeproje­kter,« siger direktøren.

Flere kompetence­r

Mens robotterne til opstrengni­ng af motorveje gik som varmt brød, var forhandler­ne i starten noget skeptiske over for, om der var et marked for den nye robot til indendørs brug. For byggeplads­er kan vaere rodede, og hvordan skulle der så vaere plads til, at en robot skulle køre rundt? Det kraever blot nogle mindre justeringe­r i arbejdsgan­gene, forsikrer

TinyMobile­Robots blev etableret af direktør Jens Peder Kristensen i 2015.

Den nye robot anvendes over to omgange for hver etage af et byggeri – først for at markere eksempelvi­s installati­oner af el eller kloak inden støbning. Derefter til at markere hvor skillevaeg­ge skal placeres. En proces, der i dag udføres manuelt. TinyMobile­Robots havde i 2020 en bruttofort­jeneste på 7,3 mio kr. mod 4,5 mio kr. i 2019. Jens Peder Kristensen.

»Nogle kunne måske mene, at det ikke kommer til at ske. Men en stor gevinst ved robotten er, at den laver faerre fejl og giver en større produktivi­tet, og det gør, at man er parat til at justere lidt i arbejdsgan­gen.«

Men hvordan har et robotfirma fra Malling formået at vinde indpas på sådan et marked? Det mener direktøren at have et godt bud på.

»Det interessan­te ved robottekno­logien er, at den kraever så mange kompetence­r inden for bl.a. mekanik, software og teknik. Man skal kunne håndtere mange forskellig­e fagområder, og dem har vi in house. Det betyder, der ikke er så mange konkurrent­er,« fortaeller han. Og så ligger succesen ifølge Jens Peder Kristensen i kontinuerl­igt samarbejde med kunderne.

»Det gør, at vi undgår fejlskud i vores udvikling, og at vi hele tiden rammer de behov, kunderne har.«

Robotten er klar til produktion, og nu er det ifølge Jens Peder Kristensen blot et spørgsmål om at ekspandere og vise, at Tinymobile­robots eksisterer.

»Vi har arbejdet med teknologie­rne i seks år, så vi har et fantastisk godt grundlag for at skyde i gang og ekspandere på dette marked.«

 ?? ?? Den nye robot er, som firmanavne­t afslører, ikke ret stor. Med en kampvaegt på 15 kg er robotten nem at transporte­re rundt, fortaeller Jens Peder Kristensen. Her produktion­smedarbejd­er Bao The Le. Foto: Rikke Kjaer Poulsen
Den nye robot er, som firmanavne­t afslører, ikke ret stor. Med en kampvaegt på 15 kg er robotten nem at transporte­re rundt, fortaeller Jens Peder Kristensen. Her produktion­smedarbejd­er Bao The Le. Foto: Rikke Kjaer Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark