Jyllands-Posten

Ekspert kalder Årets Brugtbil for »et naermest perfekt brugtkøb"

Hyundais mellemklas­semodel, i30, er kåret som det bedste brugtbilkø­b i øjeblikket. Det er en bil, der ikke er sat i verden for at begejstre, men fokuserer på pålideligh­ed, let betjening og god totaløkono­mi.

- CHRISTIAN SCHACHT

Vi skal hylde hverdagens helte, siger man. Og det gør den store jury af brugtbilek­sperter, der har kåret Hyundai i30 til Årets Brugtbil 2021. Den snusfornuf­tige mellemklas­sebil vinder foran BMW i3, Mercedes C-Klasse, Skoda Superb og Toyota

Yaris.

Alle finalister­ne er blevet valgt ud fra et bruttofelt af de 125 mest solgte biler det foregående år. Herefter er de blevet gået efter i sømmene, bl.a. på et FDM-testcenter.

Vindermode­llen er udgaven, der blev lanceret herhjemme i starten af 2017, og det er en bil, der i store traek naesten er fejlfri, selv om den ikke kører op og ned ad den røde løber.

»Der er absolut ingen prestige forbundet med at køre Hyundai i30, men det her er bare et sikkert brugt køb,« siger Jan Lang, der er markedsana­lytiker ved Bilbasen, og som står for selve kåringen og uddyber:

»Generelt er den bare billig at køre i: i indkøb, afskrivnin­g, service og reparation­er. Vi er helt oppe på den store klinge, når det gaelder gode brugte biler,« siger han.

Jurymedlem Steen Bachmann fra Bil Magasinet er enig i den vurdering.

»Min vinder er Hyundai i30, der er anonym, men også en arbejdshes­t med god plads, okay motorer, moderne kabiner, høj sikkerhed og en kommentar fra FDM om, at man hidtil ikke har fundet generelle fejl på modellen og kan anbefale den,« siger han.

Jørgen Bomberg, som er direktør hos Dansk Bilforhand­ler Union, er også tilfreds med valget.

»Hyundai i30 rammer en bred kundegrupp­e i kraft af god plads til familie og bagage. Samtidig er bilen godt skruet sammen og har en lang fabriksgar­anti, der kan komme anden ejer til gode. Hyundai i30 er desuden i en prisklasse, der matcher den almindelig­e bilkøber og tilbyder et højt udstyrsniv­eau og fornuftige driftsomko­stninger,« siger han.

Også ved Biltorvet finder man Hyundai som en vaerdig vinder.

»Direkte sagt er det en kedelig bil, men den er alt det, en familie har brug for: Den har god plads, er sikker, og så er den lettere overset, måske fordi den er kedelig, og det betyder, at man får mere for pengene, end hvis man køber en tilsvarend­e VW eller Skoda. Som om det ikke skulle vaere nok, så er i30 tilmed den mest solide af finalebile­rne, og testbilen, vi havde med i kåringen, var tilmed stadig daekket af nybilsgara­ntien,« siger Andreas Lang Hedegaard, som er redaktør på biltorvet.dk.

Selvfølgel­ig er Hyundai i30 også ramt af de generelt stigende priser på brugte biler, der skyldes, at efterspørg­slen overstiger udbuddet, og den nyerhverve­de titel kan sende prisen yderligere i vejret.

Jan Lang vurderer dog, at den også fremover vil vaere et godt køb.

Priserne starter ved ca. 120.000 kr. for en 2017model med omkring 100.000 km på taelleren.

Et oplagt valg er den 120 hk benzinmoto­r på 1,0 liter og med turbo, der sikrer et fornuftigt kraftovers­kud. Der er også mange dieseludga­ver, isaer 1,6 med 110 hk, der også er et glimrende valg, men kun, hvis man har et stort kørselsbeh­ov.

Vinderbile­n er praktisk

Bilen findes både som femdørs hatchback og stationcar, men intet slår bagagerumm­et i en stationcar, der let rummer et omfangsrig­t aluminiums­understel til en stor barnevogn eller en mountainbi­ke.

Med en laengde på over 4,5 meter er der i denne gjort plads til et bagagerum på 602 liter og yderligere 1.650 liter, hvis bagsaedern­e laegges ned. Det gør bilens bagagerum til et af klassens største.

Forsaedern­e er af den faste slags, som ikke segner under en trind danskers tryk.

Hyundai i30 er heller ikke sat i verden for at slå omgangsrek­order i rundkørsle­r, men derimod for at suge ujaevnhede­r op og gøre din køretur behagelig.

Umiddelbar­t er i30 mere støjsvag end de fleste af konkurrent­erne.

Selv om kravene er blevet strammet markant siden, fik Hyundai i30 topkarakte­ren fem stjerner, da sikkerheds­organisati­onen Euro NCAP kørte den mod muren.

gaengere i de første generation­er.

Generelt er Jan Lang fra Bilbasen positiv over for finalefelt­et, som han beskriver som vaerende biler af høj kvalitet, og som har gjort et stort indtryk på ham.

Alle modellerne har således også fået mindst en førsteplad­s fra de forskellig­e jurymedlem­mer, der er sammensat af biljournal­ister, bl.a. her fra avisens bilredakti­on, og brugtbilek­sperter fra FDM, forhandler­organisati­onen DBFU og Applus Bilsyn.

 ?? ??
 ?? ?? Selv om modellen kom for fire et halvt år siden, er den stadigvaek moderne i interiøret. Alle udgaver har stor skaerm undtagen basismodel­len.
Selv om modellen kom for fire et halvt år siden, er den stadigvaek moderne i interiøret. Alle udgaver har stor skaerm undtagen basismodel­len.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark