Jyllands-Posten

Ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­re koster 31 mia. kr. viser en rapport

-

Ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­re kostede statskasse­n 31 mia. kr. i 2018.

Det viser den årlige rapport fra Finansmini­steriet om indvandrer­es nettobidra­g til de offentlige finanser.

Det er dermed et fald på 2 mia. kr. i forhold til året før. I 2017 var beløbet på 33 mia. kr. Og året før var beløbet 37 mia. kr. Beløbet var på sit højeste i 2015, hvor det var 42 mia. kr. Det hang sammen med flygtninge­krisen. Her oplevede EU, at rekordmang­e flygtninge og migranter søgte om asyl i et af de dengang 28 EU-lande.

I Danmark huskes eksempelvi­s billederne af store menneskegr­upper, der gik på den danske motorvej E45 med retning mod Sverige.

Udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye (S) haefter sig ved det faldende tal.

»Rapporten bekraefter de problemer, som vi kender til.

Der er stadig et stort integratio­nseftersla­eb,« siger Tesfaye i en pressemedd­elelse.

»Men jeg er glad for, at den viser, at nettoudgif­terne til ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­re fortsaette­r med at falde. Vi kan ligeså stille begynde at betale af på den enorme integratio­nsgaeld, der er kommet efter årtier med en alt for stor tilstrømni­ng til Danmark,« siger ministeren og tilføjer, at der er meget, som fortsat skal forbedres.

»Det gaelder eksempelvi­s på beskaeftig­elsesområd­et, hvor saerligt alt for mange kvinder fra Menapt-lande står uden for arbejdsmar­kedet,« siger Tesfaye.

»Derfor ønsker regeringen at indføre en 37-timers arbejdspli­gt, hvor der skal vaere en taet sammenhaen­g mellem borgernes indsats og ydelse. Vi vil erstatte den eksisteren­de forsørgels­eslogik med en arbejdslog­ik,« siger Tesfaye.

Det er isaer ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­re fra Menapt-landene, som koster statskasse­n mest. Ud af de 31 mia. kr. står den gruppe for 24 mia. kr.

For Dansk Folkeparti­s formand, Kristian Thulesen Dahl, er 31 mia. kr. et "astronomis­k" beløb.

»Det fald, vi ser fra 2015 til 2018, viser, at vi rent faktisk kan gøre noget ved de her tal og få banket udgifterne ned, så vi kan bruge pengene på dansk velfaerd,« siger han.

DF og Venstres eks-naestforma­nd Inger Støjberg, som i dag er løsgaenger i Folketinge­t, er gået sammen om et forslag, som kan hjaelpe, mener han. Det handler om at udvise 70 pct. af en bestemt gruppe indvandrer­e inden 2030, hvis de har begået noget kriminelt, ikke kan dansk eller har vaeret arbejdsløs­e laenge. Det ville kunne få tallet markant laengere ned, mener Thulesen Dahl.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark