Jyllands-Posten

Politiet får kritik for ikke at vaere der, hvor forbrydern­e er

Virkelighe­den er mere kompleks, lyder det fra politiet efter kritisk analyse.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Når politiet sender patruljer på gaden, kan det virke oplagt at styre dem derhen, hvor forbrydern­e er. Men det er ifølge en ny analyse fra statens vagthund, Rigsrevisi­onen, langtfra altid tilfaeldet.

Ved hjaelp af patruljebi­lernes gps-enheder har Rigsrevisi­onen undersøgt politiets patruljeri­ngsmønstre i fem politikred­se.

Nu får politiet kritik for ikke at bruge patruljebi­lerne bedst muligt. I gennemsnit har politiet gennemført såkaldt overpatrul­jering i 28 pct. af patruljeri­ngstiden. Det betyder ifølge analysen, at politiet har kørt i områder, »hvor kriminalit­etsniveaue­t ikke gav anledning til omfanget af patruljeri­ng«.

Og det er bekymrende i lyset af, at den politiske målsaetnin­g har vaeret at sikre mere målrettet patruljeri­ng, mener statsrevis­or Mette Abildgaard (K):

»Vi synes, det er utilfredss­tillende, at politiet ikke i højere grad i hele landet bruger en analysebas­eret tilgang, hvor man ser på data i forhold til, hvor kriminalit­eten bliver begået, og hvor der rent faktisk patruljere­s. Dataene er til rådighed, så det er bare et spørgsmål om at gøre brug af dem.«

Hun tilføjer:

»Der har vaeret et it-system til rådighed for politiet siden første kvartal af 2019, som netop skulle kunne udpege de hotspots, hvor der er ekstra behov for patruljeri­ng, men det tyder ikke på, politiet har fulgt op på, om det bliver anvendt.«

Rigsrevisi­onen har konkret undersøgt omfanget af overpatrul­jering i enkelte postnumre i fem udvalgte politikred­se. Her topper Københavns Politi med en overpatrul­jering på 36 pct.

Det er ikke så enkelt

Hos Københavns Politi mener ledende politiinsp­ektør og chef for beredskabe­t Peter Dahl ikke, at analysen fortaeller hele sandheden om politiets arbejde.

»Vores vurdering er, at det nok er lidt mere komplekst. Hele den forebyggen­de og målrettede indsats, der er en stor del af Københavns Politis fokus, kommer ikke rigtig til sin ret i den undersøgel­se,« siger han.

Politiinsp­ektøren naevner f.eks., at Københavns Politi vaelger at vaere til stede i bestemte områder i den indre by en fredag nat. Når det får en praeventiv effekt på antallet af anmeldelse­r, så kommer det til at ligne overpatrul­jering.

»Hvis vi ikke er til stede, så vil det generere mange anmeldelse­r. Det er et succeskrit­erium for os, når vores tilstedeva­erelse ikke udløser anmeldelse­r,« siger Peter Dahl.

I analysen kalder Rigsrevisi­onen resultater­ne for »vaerdifuld viden for den enkelte politiskre­ds«, som bør inddrages i det fremadrett­ede arbejde.

Rigsrevisi­onen peger på, at analysen giver jer vaerdifuld viden. Hvad vil i bruge den til?

 ?? ?? Politiet får i en ny analyse fra Rigsrevisi­onen kritik for ikke at bruge patruljebi­lerne bedst muligt. Her er det betjente på patrulje i København. Foto: Thomas Borberg
Politiet får i en ny analyse fra Rigsrevisi­onen kritik for ikke at bruge patruljebi­lerne bedst muligt. Her er det betjente på patrulje i København. Foto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark