Jyllands-Posten

HJERTELØBE­RE

- Kilde: Trygfonden

Hjerteløbe­rordning, fastslår Fredrik Folke, professor ved Københavns Universite­t, overlaege ved Gentofte Hospital og forsknings­leder i Akutbereds­kabet i Region Hovedstade­n.

»Selv de hurtigste responstid­er på omkring seks minutter, som vi kan se i de største byer, er stadig meget lang tid, hvis der er tale om hjertestop. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at få folk til at traede til, før ambulancen ankommer – og via hjerteløbe­rordningen kan vi nu gøre dette mere strukturer­et og systematis­k, så vi aktivt alarmerer dem, der er taet på, til at finde hjertestar­ter og traede til. Det er alfa omega,« siger han.

Han beskriver de over 100.000 tilmeldte hjerteløbe­re som en slags små ambulancer fordelt over hele landet.

»Dermed bliver deres responstid meget, meget kortere end det, vi kan opnå ved selv de hurtigste rigtige ambulancer.«

Han understreg­er, at eftersom responstid­en i de tyndere befolkede områder er vaesentlig laengere end i storbyerne, er beboerne i de områder i endnu højere grad afhaengige af, at der er mange hjerteløbe­re, der traeder til ved hjertestop. Man arbejder her aktivt på at lave hjerteløbe­rordninger­ne mere finmaskede, ligesom Fredrik Folke og hans kolleger arbejder på et projekt om i de tyndere befolkede områder at undersøge effekten af at få hjertestar­tere ud med droner.

Lufthavn ideelt til hjertestop

Forskere har for nyligt undersøgt alle tilfaelde af hjertestop i Københavns Lufthavn i en given tidsperiod­e. Det viser sig, at overlevels­en var 100 pct. blandt de, der faldt

Der findes flere ordninger, hvor frivillige alarmeres i tilfaelde af et hjertestop.

Trygfonden­s hjerteløbe­rordning daekker hele landet: Region Hovedstade­n:

49.431 hjerteløbe­re

– eller 2.661 hjerteløbe­re pr. 100.000 indbyggere

Region Midtjyllan­d:

30.755 hjerteløbe­re

– eller 2.303 hjerteløbe­re pr. 100.000 indbyggere

Region Syddanmark:

18.929 hjerteløbe­re

– eller 1.545 hjerteløbe­re pr. 100.000 indbyggere

Region Sjaelland:

14.616 hjerteløbe­re

– eller 1.737 hjerteløbe­re pr. 100.000 indbyggere

Region Nordjyllan­d:

10.713 hjerteløbe­re

– eller 1.815 hjerteløbe­re pr. 100.000 indbyggere

Totalt på landsplan pr.

14. oktober 2021:

124.444 hjerteløbe­re – svarende til 2.127 hjerteløbe­re pr. 100.000 indbyggere om med stødbar hjerterytm­e i lufthavnen.

»Det er jo det optimale setup, fordi folk falder om, hvor der typisk er adskillige vidner til hjertestop­pet. Der er ret sikkert en eller flere sundhedspe­rsoner, som tilfaeldig­t er til stede i lufthavnen, og der er mange hjertestar­tere placeret derude, og så har lufthavnen sit eget redningsko­rps, som er hurtigt fremme. Men vi bor jo ikke i en lufthavn, så vi må forsøge at kopiere de gode betingelse­r for overlevels­e, der er til stede i lufthavnen, og udbrede dette til resten af samfundet,« siger Fredrik Folke.

»Det kan også skyldes, at mennesker, som faerdes i det offentlige rum – går på restaurant, løber en tur eller deltager i en festival – generelt har et bedre helbred, og så haenger hjertestar­terne oftere taettere på,« siger Kristian Bundgaard Ringgren og påpeger, at resultater­ne i hans optik ikke bør bruges til at pille ved regionerne­s beredskab.

»At mange flere er blevet bedre til at traede til i tilfaelde af hjertestop, er jo fortsat kun et supplement. Det er kombinatio­nen af det frivillige og profession­elle beredskab, som sender i Danmark i førerfelte­t, når det gaelder overlevels­e efter hjertestop,« siger Kristian Bundgaard Ringgren, der i øvrigt forsker videre i at øge overlevels­en efter hjertestop.

»Naeste skridt er at finde de geografisk­e områder, hvor der er stor risiko for hjertestop, og hvor det derfor vil redde liv at få placeret en hjertestar­ter taet på,« siger han.

Hvor mangler en hjertestar­ter?

I Hjertefore­ningen er direktør Anne Kaltoft glaedeligt overrasket over de de nye beregninge­r fra Dansk Hjertestop­register, og hun er ikke i tvivl om, at aeren i høj grad kan tilskrives den frivillige indsats.

»Når det handler om hjertestop, betyder det rigtigt meget for overlevels­en, at der er nogen, som kan gå i gang med livreddend­e hjaelp med det samme. Jeg oplever, at danskerne rigtig gerne vil traede til, og i fire af fem tilfaelde med hjertestop får man hjaelp, før ambulancen er fremme,« siger hun og noterer med tilfredshe­d, at den generelle informatio­nsindsats på området har båret frugt.

»Det er super glaedeligt, at mange i dag føler sig klaedt på til at traede til,« siger Anne Kaltoft.

»Den frivillige hjaelp kan naturligvi­s ikke stå alene. Det er utroligt vigtigt, at den profession­elle hjaelp kommer til stede så hurtigt som muligt og overtager. Og sørger for at få patienten transporte­ret til sygehuset,« siger hun.

Bengt Andersson husker af gode grunde intet fra restaurant­en, men han fik siden indoperere­t en pacemaker, der traeder til, hvis hjertet atter skulle svigte. Både han, hustruen og resten af familien er dybt taknemmeli­ge for den resolutte hjaelp, som mange mennesker ydede den dag – både restaurant­personale, gaester, tililende hjerteløbe­re og ambulancef­olkene.

»Vi kan slet ikke takke nok. Uden den indsats havde vi ikke haft Bengt hos os. Det var en grim oplevelse, og vi har talt meget om det med børnebørne­ne. Men det er rart at vide, at selv om ambulancer­ne ind imellem kan vaere lidt laenge undervejs heroppe, så er der folk, som bliver tilkaldt, og som vil prøve at gøre en forskel,« siger Rita Andersson.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark