Jyllands-Posten

Det tog regeringen tre kvarter at laegge minkbranch­en i graven, afslører en sms

Magtfuldt regeringsu­dvalg brugte mindre end en time på at beslutte aflivninge­n af alle mink, viser en sms fra en topembedsm­and.

- MADS BONDE BROBERG MICHAEL HJØLLUND mads.bonde@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Det tog årtier for de danske avlere at opbygge minkbranch­en og gøre danske mink dominerend­e på verdensmar­kedet.

Men det tog kun tre kvarter at traeffe den beslutning, der endte med at laegge erhvervet og 17 mio. mink i graven.

Det viser en sms, der fredag blev fremlagt i Minkkommis­sionen.

Den historiske beslutning blev truffet på et sent aftenmøde kl. 21.30 tirsdag den 3. november 2020. Det var i regeringen­s koordinati­onsudvalg, som i magtens korridorer blot kaldes for ”K-udvalget”, hvor statsminis­ter Mette Frederikse­n sidder for bordenden.

Det varede dog ikke laenge, før beslutning­en tilsynelad­ende var klar. Klokken 22.14 sendte departemen­tschef i Sundhedsmi­nisteriet, Per Okkels, en sms med nyheden.

»Alle mink slås ned,« skrev han til en afdelingsc­hef, der straks sendte beskeden videre.

»Alle mink slås ned, melder Per. Pga vaccine,« lød det i en sms, som specialkon­sulent i Sundhedsmi­nisteriet Ida Krems modtog.

Med ”vaccine” henvises formentlig­t til Statens Serum Instituts fund af en minkmutati­on ved navn cluster 5, der kunne gøre coronaviru­s modstandsd­ygtig over for vacciner. Mutationen var et baerende argument, da regeringen fremlagde beslutning­en efterfølge­nde.

Da Ida Krems fik sms’en, kom det bag på hende, at alle mink skulle aflives.

»Det var en overraskel­se for mig,« fortalte hun til kommission­en.

Forud for mødet havde Fødevaremi­nisteriet indstillet en såkaldt dvalemodel, hvor avlsdyrene fik lov at leve, så man senere kunne starte minkproduk­tionen op igen. Også i Fødevaremi­nisteriet

var der overraskel­se over den vidtgående beslutning. Det er fortsat uvist, hvad der praecist skete på mødet i K-udvalget, da ingen tilstedeva­erende endnu er afhørt.

Abespil om lovhjemmel

Ida Krems kunne også fortaelle mere om den konflikt, der op til det afgørende møde havde udspillet sig mellem embedsmaen­d i Sundhedsmi­nisteriet og Fødevaremi­nisteriet. Embedsmaen­d i begge ministerie­r afviste, at de i deres respektive love kunne finde hjemmel – det vil sige lovgrundla­g – for at kraeve raske mink langt fra smitteudbr­ud slået ned.

Den 3. november, på dagen for mødet i K-udvalget, fik Ida Krems en e-mail, hvor embedsmaen­d i Fødeminist­eriet skrev, at der ikke var hjemmel i den såkaldte Lov om hold af dyr. Ida Krems sendte beskeden videre til sine chefer kl. 16.43:

”MFVM (Miljø og Fødevaremi­nisteriet, red.) skubber den her over til os nu. Skal jeg screene epidemilov­en?,« skrev hun, selv om hun ifølge sin egen forklaring i Minkkommis­sionen var klar over, at epidemilov­en – som lå hos Sundhedsmi­nisteriet – ikke indeholdt hjemmel.

Svaret kom 12 minutter efter.

»Vi har ikke hjemmel – kun til at afvige lovgivning, og det talte vi med dem om sidst. Det kan ikke lade sig gøre,« lød det.

Herefter var der opkald fra både en kontorchef og en afdelingsc­hef i Sundhedsmi­nisteriet til deres modparter i Fødevaremi­nisteriet for at forklare, at de altså ikke kunne henvise til epidemilov­en. I hvert fald afdelingsc­hefens opkald gik igennem, fortalte Ida Krems, som selv var i rummet og hørte det.

»Der bliver givet udtryk for, at så er der ikke noget i SUM’s (Sundhedsmi­nisteriets, red.) lovgivning, der kan bruges til at aflive mink.«

Andre vidner fra både Fødevaremi­nisteriet og Fødevarest­yrelsen har allerede forklaret, at de ikke mente, at der var hjemmel i deres lovgivning, Lov om hold af dyr. Den kunne bruges til at slå smittede besaetning­er ned, hvis der var coroana eller mistanke herom. Og den gav også ret til at slå mink ned i en zone på 7,8 km fra smitteudbr­ud.

Nu er det normalt sådan med lovfortolk­ning, at man ikke bare kan laese teksten. BIRTHE SCHUBART, KONTORCHEF I FØDEVAREST­YRELSEN

Men ikke raske dyr uden for zonerne.

Den interne diskussion om hjemmel stoppede ikke den 3. november om aftenen. Den fortsatte på de indre linjer onsdag den 4. november, efter beslutning­en var truffet. Det var kl. 16.00 den dag, at offentligh­eden fik beslutning­en at vide, da Mette Frederikse­n på et pressemøde sagde, at der var behov for »resolut handling«, og at det var nødvendigt at »aflive alle mink i Danmark. Det gaelder desvaerre også avlsdyrene«.

Derefter gik aflivninge­rne i gang – minkavlern­e var ikke i tvivl om, at de skulle aflive minkene. Hjemlen til aflivninge­rne blev først endeligt vedtaget af Folketinge­t den 21. december.

Som et bemaerkels­esvaerdigt indslag på fredagens retsmøde blev dagens sidste vidne, kontorchef Birthe Schubart fra Fødevarest­yrelsen, bombardere­t med spørgsmål fra advokat Jens Rostock-Jensen. Han er bisidder for Statsminis­teriets magtfulde departemen­tschef, Barbara Bertelsen, og varetager hendes interesser i sagen.

Vidnet Schubart stod bag en central vurdering om, at der ikke var hjemmel til aflivning af alle dyr (også raske uden for risikozone­rne) i Lov om hold af dyr. Advokaten borede i, om det nu virkelig var så åbenlyst, at der ikke var hjemmel.

»Kan du forstå, ud fra en strengt sproglig laesning, at man kommer til den konklusion, at aflivning af raske dyr er omfattet?« spurgte han.

»Nu er det normalt sådan med lovfortolk­ning, at man ikke bare kan laese teksten,« svarede Schubarts og henviste til, at hendes tolkning byggede på både lovens forarbejde­r og drøftelser med jurister og eksperter i styrelsen.

Barbara Bertelsen selv skal først afhøres den. 18. november.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark