Jyllands-Posten

Med tre partier i ryggen har Olaf Scholz kurs mod kanslerpos­ten

En tysk regering under den populaere socialdemo­krat Olaf Scholz er rykket naermere, efter SPD, De Grønne og FDP har defineret rammerne for en kommende koalition.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Der er udsigt til grøn omstilling og øget mindsteløn, ansvarlig budgetpoli­tik og fortsat fri fart på motorvejen, hvis Tyskland får en ny regering bestående af tre partier.

Med en melding fredag om, at de er klar til realitetsf­orhandling­er på baggrund af et forståelse­spapir på 12 sider, er socialdemo­kraterne i SPD, miljøparti­et De Grønne og det liberale FDP rykket vaesentlig taettere på at danne en såkaldt trafiklys-koalition.

»Vi er overbevist­e om, at vi kan indgå en ambitiøs og traekkraft­ig koalitions­aftale,« lyder det bl.a. i det faelles papir fra de tre partier.

Partierne har siden valget den 26. september haft gang i sonderinge­r, men med overgangen til egentlige koalitions­forhandlin­ger signalerer de en forventnin­g om, at de kan danne en regering baseret på deres i alt 416 af den nye Forbundsda­gs 735 mandater.

»Der vil blive taget fat på det, som Tyskland har brug for,« lød det fredag fra Olaf Scholz på et faelles pressemøde med ledere fra de tre partier. Scholz beklaeder fortsat posten som finansmini­ster i Angela Merkels fungerende kabinet.

Det er ikke nogen ukomplicer­et proces, der forestår, når partierne skal finde løsninger, hvor – med et russisk ordsprog – alle ulve skal vaere maette, og alle får forblive uskadte.

I den faelles udtalelse så man allerede tegn på, at parterne har måttet sluge nogle kameler, f.eks. bliver den formueskat, som SPD og De Grønne har ønsket, ikke naevnt, og FDP har fået skudt ideen fra SPD og De Grønne om fartgraens­er på de tyske motorveje ned.

»Alle har givet noget,« lød det fra De Grønnes tidligere kanslerkan­didat Annalena Baerbock på fredagens pressemøde.

Klimaet står centralt

Selv om de tre partier er enige om, at der skal fart i reformerne i et tysk samfund, der har vaeret praeget af relativ stilstand de senere år under Angela Merkel, har de ganske forskellig­e opfattelse­r af, hvad der skal prioritere­s højest, og ikke mindst hvem der skal betale for gildet.

Fra alle sider blev der dog fredag givet udtryk for optimisme omkring det videre forløb.

»Der består en chance for, at denne koalition bliver større end summen af sine deltagere,« sagde FDP’s leder Christian Lindner på fredagens pressemøde.

Klimaet var det vigtigste tema for de tyske vaelgere i sidste måneds valg til Forbundsda­gen, og det kommer til at stå centralt, i fald den nye koalition kommer i mål som forventet, sagde SPD-lederen fredag.

»Det bliver nok det største industriel­le moderniser­ingsprojek­t i de seneste 100 år,« sagde Olaf Scholz på partileder­nes pressemøde fredag.

Af det faelles papir fremgår det, at man håber på at kunne udfase kulkraften i Tyskland frem mod 2030 – et ambitiøst projekt, al den stund landet lukker sit sidste atomkraftv­aerk naeste år.

Blandt andre aftalepunk­ter, som falder i øjnene, er forøgelsen af mindsteløn­nen i Tyskland til 12 euro (ca. 89 kr.) i timen fra aktuelt 9,60 euro (ca. 72 kr.) – et centralt valgløfte fra socialdemo­kraterne.

Der er også lagt op til en fastholdel­se af den stramme tyske budgetpoli­tik, herunder af den såkaldte gaeldsbrem­se – en slags loft over den offentlige gaeldsaetn­ing.

Stor opbakning til Scholz

Det er lige nu svaert at se, hvad der skulle kunne afspore processen hen mod dannelsen af en koalitions­regering. Olaf Scholz har i disse uger tydeligvis folkestemn­ingen i ryggen: Hele 75 pct. af tyskerne mener, at det ville vaere godt, hvis Scholz bliver kansler, mens kun 12 pct. ser det som noget dårligt ifølge en undersøgel­se fra Politbarom­eter for tv-stationen ZDF.

Blandt vaelgerne hos De Grønne og FDP støtter henholdsvi­s 81 pct. og 78 pct. en regering med Scholz for bordenden. Det vil i praksis gøre det meget svaert for ledelserne i de to partier at springe fra i det videre forhandlin­gsforløb.

Olaf Scholz har tidligere givet udtryk for, at han håber at kunne danne en regering inden jul.

 ?? ?? Olaf Scholz, flankeret af Annalena Baerbock fra De Grønne og Christian Lindner fra det liberale FDP, løftede fredag sløret for forhandlin­gsgrundlag­et, der skal føre til en ny tysk regering.
Foto: Christof Stache/AFP
Olaf Scholz, flankeret af Annalena Baerbock fra De Grønne og Christian Lindner fra det liberale FDP, løftede fredag sløret for forhandlin­gsgrundlag­et, der skal føre til en ny tysk regering. Foto: Christof Stache/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark