Jyllands-Posten

Nu vil de – for enhver pris – tilbage på hitlistern­e

Den britiske rockgruppe Coldplay ofrer sangskrivn­ingen på charmeforl­adt album med akavede gaesteoptr­aedener.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN

»Sengevaede­re.«

Sådan vraengede Alan McGee, indehaver af pladeselsk­abet Creation Record – hjemsted for rockbands som Oasis og Primal Scream – i 2000 af britiske Coldplay, som netop havde udgivet debutalbum­met ”Parachutes”. Det var hårdt sagt, for med hitsingler som ”Don’t Panic”, ”Trouble” og ikke mindst ”Yellow” leverede bandet yderst faengende poprock, som talte til fans af både U2, Radiohead og alt derimellem. Selv Nancy Sinatras udødelige James BondMartin” klassiker ”You Only Live Twice” formåede Coldplay at gøre til deres egen, da bandet i december 2000 besøgte det københavns­ke spillested Vega. Denne guitarstøj­ende liveoptage­lse endte i øvrigt som B-side på en af Coldplays følgende singleudgi­velser, men det er en anden historie.

Coldplay forfinede udtrykket på de følgende succesudgi­velser ”A Rush of Blood to the Head” (2002), ”X&Y” (2005) og ”Viva La Vida or Death and All His Friends” (2008), som – trods afslebne kanter – kastede uopslideli­ge hitsingler af sig.

Fire desperate minutter

Så gik det galt. Forsanger Chris Martin og de øvrige medlemmer af Coldplay ville vaere popstjerne­r. De samarbejde­de med Rihanna og Beyoncé i et produktion­stungt lydbillede, hvor det tilsynelad­ende handlede mindre og mindre om sangene.

Coldplays aktuelle, niende studiealbu­m, ”Music for the Spheres”, er blevet til i samarbejde med den svenske stjernepro­ducer og sangskrive­r Karl Martin ”Max

Sandberg, som tidligere har assisteret i tilblivels­en af et antal massive hits med Britney Spears, Taylor Swift, Backstreet

Boys og The Weeknd.

Resultatet er beskaemmen­de. Der er for få gode melodier, til gengaeld er de tvivlsomme sange sovset ind i så mange effekter, at albummet fremstår totalt blottet for personligh­ed. Åbningsnum­meret ”Higher Power” lyder som en kasseret Coca-Cola-reklame fra 1980’erne, men det er blot begyndelse­n. Nu handler det – for bandet, som har solgt mere end 100 mio. plader, men floppede kommerciel­t med det forrige udspil ”Everyday Life” (2019) – tilsynelad­ende kun om at nå tilbage på toppen af hitlistern­e.

Samarbejde­t med popstjerne­n Selena Gomez fører ingen vegne. Coldplay blander blod med den koreanske drengegrup­pe

BTS – det største navn inden for den yderst succesfuld­e ungdomsgen­re K-pop. Parterne mødes i syntetiske

”My Universe”, der må betragtes som de mest akavede, desperate og i bedste fald ligegyldig­e fire minutter i Coldplays 25 år lange karriere. Først i den smukke finale ”Coloratura” fornemmer man, at Coldplay består af levende mennesker, men da er det for sent, da er man blevet tvangsfodr­et med alt for mange tomme kalorier.

Lunkne plader eller ej – i Coldplay har de altid vaeret garanter for formidable liveshows, men der skal mere end konfettika­noner til, hvis bandet skal puste liv i sangene fra det nye album, når det atter står foran masserne i eksempelvi­s Parken eller på Roskilde Festival.

Og hvad med Alan

McGee? Han har ganske vist sendt en slags undskyldni­ng til Chris Martin & Co.

»Jeg fortryder, at jeg kaldte Coldplay sengevaede­re ... en smule. For i forhold til, hvad der kom efter dem, var de okay,« sagde han til The Guardian sidste år.

Gad vide, om han er lige så venligt stemt, når han har hørt den nye plade.

POP COLDPLAY MUSIC OF THE SPHERES PLG

 ?? ?? Der skal mere end konfettika­noner til, hvis Coldplay skal puste liv i sangene fra det nye album, når det atter står foran masserne i eksempelvi­s Parken eller på Roskilde Festival. Arkivfoto: Niels Hougaard
Der skal mere end konfettika­noner til, hvis Coldplay skal puste liv i sangene fra det nye album, når det atter står foran masserne i eksempelvi­s Parken eller på Roskilde Festival. Arkivfoto: Niels Hougaard
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark