Jyllands-Posten

En 85-årig samler har doneret 700 guldalderv­aerker til en vaerdi af et tocifret millionbel­øb

En ukendt privat samling af guldalderm­alerier kan blive grundlag for et nyt dansk museum i Lemvig. Her har Frank Nicolajsen doneret 700 vaerker til projektet: »Som at en finde en guldskat – juleaften,« siger en ekspert.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

For enden af et hjulspor i det virkelig vilde vest, hvor Jylland naermest vaelter ud i Vesterhave­t, findes guldaldere­n. I så store maengder, at det kunne fylde flere store museer. I dag står de fleste af guldalderm­alerierne og andre vaerker, fra dengang verden var figurativ, imidlertid pakket ind i pap og bobleplast. I lader og lagerrum fordelt over flere lokationer i Nordvestjy­lland, noget på Fyn, noget i København.

Men nu kan en god del af de flere tusinde vaerker vaere på vej frem i dagslys. De tilhører alle den 85-årige Frank Nicolajsen, der sammen med lokale ildsjaele, en tidligere direktør for Statens Museum for Kunst og Lemvig Kommune er i fuld gang med at realisere drømmen om et nyt dansk museum for guldalderk­unst i en gammel toldbod på havnen i Lemvig.

Projektet tager udgangspun­kt i Trans 12 km sydvest for Lemvig. Her bor den 85-årige Frank Nicolajsen – i en nedlagt, temmelig nedslidt landbrugse­jendom – smukt placeret midt på en horisontal akse imellem Trans Kirke og Bovbjerg Fyr med Vesterhave­t som vidstrakt perspektiv­erende horisont.

Hele livet har Frank Nicolajsen investeret først lommepenge siden arv og penge tjent på salg af ejendomme i guldalderk­unst.

Ugift og barnløs etablerede han i 2016 Vestjysk Kunst Fond i håbet om at gøre sin 85-årige Frank Nicolajsen har samlet kunst siden han var 10 år. Ud af sin samling på flere tusind vaerker hidtil gemt i lader og lagerum har han doneret 700 guldalderm­alerier, som efter planen skal vaere fundamente­t for et nyt guldalderm­useum i Lemvig. Fotos: Joachim Ladefoged hidtil forholdsvi­s ukendte samling tilgaengel­ig for offentligh­eden.

Fonden rummer i dag knap 700 af Frank Nicolajsen­s guldalderv­aerker, og ambitionen er, at de skal danne fundamente­t for det nye guldalderm­useum. Donationen er af eksterne kunstekspe­rter blevet vurderet til en vaerdi på et tocifret millionbel­øb.

Sommeren har kunstfonde­n brugt på at teste konceptet. Den 24. oktober lukker en udstilling af mere end 200 marinemale­rier skabt af en raekke guldalderm­alere – anerkendte som bl.a C.W. Eckersberg og andre forholdsvi­s ukendte – op gennem 1800tallet. Alle håndplukke­t blandt vaerkerne i Frank Nicolajsen­s samling. Marineudst­illingen kom på benene i foråret i løbet af blot to måneder med velvilligh­ed fra byrådet i Lemvig Kommune, der godkendte brugen af den gamle og tomme toldbodbyg­ning, og med hjaelp fra kulturilds­jaele og en haer af frivillige.

»Vi har fået meget positiv respons på udstilling­en. Generelt skal man køre langt for at opleve guldalderk­unst i Jylland. De fleste guldalderv­aerker blev oprindelig­t skabt og befinder sig i Østdanmark og omkring København. Et guldalderm­useum her bliver et unikt og alternativ­t kulturtilb­ud,« siger Lars Borst Hansen, direktør for Familie og Kultur i Lemvig Kommune og medlem af bestyrelse­n i Vestjysk Kunst Fond.

Allerede inden prøveudsti­llingen lukker efter efterårsfe­rien, er fonden i fuld gang med at søge relevante fonde om støtte til at omdanne toldboden til et permanent museum.

»Vi indtog bygningen, som den stod tom – på godt og ondt. Vi vidste, det ville give udfordring­er i forhold til belysning og tilgaengel­ighed. Men vi har fået ros for at vise malerierne i så autentiske rammer. Et permanent museum stiller naturligvi­s krav til en omfattende renovering. Men ja; projektet er yderst realistisk– og vigtigt. Så Franks imponerend­e kulturarv kommer ud i lyset og kan nydes af mange og bevares for eftertiden,« siger Lars Borst Hansen.

Som at finde guld

Faktisk troede tidligere direktør for Statens Museum for Kunst kunsthisto­riker Allis Helleland ikke sine egne ører, da hun første gang fik en henvendels­e om guldalderp­lanerne i Lemvig. Vestjysk Kunst Fond spurgte, om hun med sine lokale rødder og sin store kunstfagli­ge baggrund ville bidrage til projektet. Allis Helleland er vokset op i Vandborg et par vejsving fra Trans, hvor Frank Nicolajsen nu bor.

»Jeg er flere gange tidligere stødt på Frank Nicolajsen­s navn, fordi han har lånt vaerker ud til mange museer – også til Statens Museum for Kunst. Men jeg har aldrig taenkt videre over hans samling. Og taenk sig, at en samler på min hjemegn råder over sådan en kunstskat. Det var som at finde guld – juleaften – at pakke det ene guldalderv­aerk frem efter det andet fra hans mørke lagerrum. Som kunsthisto­riker er det en oplevelse, man som regel kun får én gang i livet,« siger Allis Helleland, der i dag er pensionere­t og bor i Nordjyllan­d.

Hun kalder fonden og Frank Nicolajsen­s donation et kunstscoop, og hun har spillet en central rolle i at få sat sommerens udstilling op. Bl.a. har Allis Helleland kurateret de godt 200 marinevaer­ker. For hende giver det god mening at vise marinekuns­t, som ifølge kunsthisto­rikeren er en overset genre.

Nødvendig frivilligt engagement

Marinemale­rier gennemgik op gennem 1800-tallet en voldsom udvikling i Danmark. Hovedsagel­igt på grund af Eckersberg, der var professor på Kunstakade­miet og tog genren op som disciplin. Det praegede generation­er af elever.

»Men køberne har traditione­lt vaeret begraenset til folk med relation til flåden, rederier eller kongehuset. På den måde er det en skat, der altid har vaeret gemt og glemt,« siger Allis Helleland, der dog sporer nye vinde:

»Flere i den nye generation af museumsdir­ektører og kunsthisto­rikere viser den naesten landsforvi­ste kunstform ny interesse. F.eks. har Den Hirschspru­ngske Samling vist en stor forsknings­baseret udstilling af guldalder-marinekuns­tneren Anton Melbye,« siger Allis Helleland, der tror og håber på, at marineudst­illingen baner vejen for et permanent guldalderm­useum:

»Jeg er overvaelde­t over den lokale gejst. Vi annoncered­e efter frivillige for at kunne gennemføre udstilling­en, og hele 40 meldte sig. Lemvig er i høj grad bygget på frivilligh­ed, og i 30 år har frivillige sikret byen et museum for religiøs kunst. Det er et enestående engagement – og nødvendigt for at skabe museum på de kanter.«

Hjemme i Trans er Frank Nicolajsen glad

man kan nok ikke kalde mig en god købmand,« siger Frank Nicolajsen.

Forkaerlig­hed for forstudier

Huset ved havet i Trans har han omdannet til bibliotek og arkiv. Stuen er pakket ind i bogreoler, fyldt op med kunstlitte­ratur og alverdens auktionska­taloger, mens ringbind med håndskrevn­e noter og affotograf­eringer af hans samling fylder kontoret op. Guldalderm­alerier haenger der ingen af. De står stort set alle sammen pakket vaek i de mange forskellig­e lagerbygni­nger rundtom i landet.

»Jeg bruger lang tid på at studere og nyde nye malerier, jeg køber, inden de bliver stillet vaek. Jeg kan ikke laengere huske hvert enkelt af mine billeder, men mine fortegnels­er og noter hjaelper mig til at huske.«

Hvad er det med dig og guldaldere­n?

»Guldalderm­alerne var teknisk meget dygtige. Jeg er fascineret af detaljerne i billederne, som man kan kigge på i lang tid, mange gange, og stadig opdage nye detaljer. Jeg har altid hellere købt flere vaerker – måske af mindre kendte eller helt ukendte kunstnere – i stedet for at betale mange penge for ét dyrt maleri af en anerkendt kunstner,« siger Frank Nicolajsen.

»Jeg har købt store vaerker, men har isaer haft fokus på mindre vaerker – forstudier til de større vaerker. Forstudier­ne er ofte endnu bedre end de faerdige, store vaerker – og billigere,« siger Frank Nicolajsen, der også afslører et andet princip:

»Museer venter ofte med at købe vaerker, indtil det er fastslået, at en kunstner er et stort navn. Jeg er aldrig gået op i navne. Jeg køber det, jeg kan lide. En kunstner skal dog helst have vaeret død i mindst 50 år, før jeg synes, at vaerkerne er interessan­te. Og så kan jeg godt lide, at man kan se, hvad motivet forestille­r – og ikke skal gaette på, hvad en kunstner vil fortaelle.«

Snarere ludoman end excentrike­r

Løbende har enkelte af hans mange vaerker vaeret udlånt til de store nationale museer; Statens Museum for Kunst, Arken, Aros, mindre museer og udstilling­ssteder rundtom i landet.

»Aldrig Louisiana. Der går min graense – og nok også deres.«

Frank Nicolajsen driver ikke laengere kunsthande­l. Når man ikke bryder sig om at saelge, giver det ikke meget mening.

Samtidig siger han stille, at pengekasse­n er ved at vaere tom. Han havde ikke budgettere­t med at blive så gammel. Alligevel finder han stadig midler til at købe vaerker. Det seneste for tre uger siden; et nyere marinemale­ri fra første halvdel af 1900-tallet. Det er haengt op i Toldboden i Lemvig, og en gaest har allerede spurgt, om det er til salg. Forgaeves.

Hvad kan man egentlig kalde sådan én som dig? Excentrike­r eller passionere­t samler?

»Ikke excentrike­r. Passionere­t samler – måske, for det ligger vel ikke så langt fra ludoman? En ludoman kan ikke lade vaere med at spille. Jeg kan ikke lade vaere med at købe gode malerier. Forskellen er, at jeg ikke taber alle mine penge på afhaengigh­eden.«

I 1938 besaettes Østrig af nazisterne, og en advokat

JACOB WENDT JENSEN

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark