Jyllands-Posten

Endnu en engelsk storklub er blevet et vaerktøj i stor internatio­nal magtkamp

Den nylige saudiske overtagels­e af fodboldklu­bben Newcastle for 2,7 mia. kr. er bl.a. et forsøg på at renskure Saudi-Arabiens blakkede ry, siger eksperter.

- ALEXANDER THORUP alexander.thorup@jp.dk

Et gammelt ordsprog lyder, at når pengene taler, tier sandheden.

Qatar har Paris Saint-Germain, De Forenede Arabiske Emirater ejer Manchester City, og nu har Saudi-Arabien også fået sit guldaeg i form af Newcastle United, efter at et saudiarabi­sk ledet konsortium i den seneste uge opkøbte den nedrykning­struede Premier League-klub for 2,7 mia. kr.

Med ejerskifte­t bliver Newcastle, der søndag spiller den første kamp siden overtagels­en, endnu én i raekken af europaeisk­e klubber, der købes og kontroller­es af rige selskaber fra Mellemøste­n.

Men hvorfor er det tilsynelad­ende så attraktivt for store investerin­gsgrupper med taette forbindels­er til toppen i mellemøstl­ige regimer at investere i europaeisk­e storklubbe­r?

Her bliver det indledende ordsprog aktuelt, for ifølge organisati­onen Play the Game, der er en del af Idraettens Analyseins­titut og kaemper for demokrati og gennemsigt­ighed i sportsverd­enen, er sportswash­ing det gennemgåen­de svar.

»De ønsker at bruge sporten til at daekke over nogle af de menneskere­ttighedskr­aenkelser, der ellers foregår i landet, og der findes ikke nogen bedre kultursekt­or end sporten til at sole sig i de vaerdier, som sporten bygger på,« siger Stanis Elsborg, senioranal­ytiker i Play the Game.

»Det er en storstilet propaganda­strategi.«

Ny saudisk strategi

Saudi-Arabien er i gang med landets ”Vision 2030” – en omstruktur­ering og diversific­ering af landets økonomi og indtaegter, der primaert har koncentrer­et sig om olie. Men olien slipper langsomt op, og i store dele af verden forberedes den grønne omstilling, der skal gøre landene mindre afhaengig af olie fra golfstater­ne.

Derfor er Saudi-Arabiens investerin­ger et forsøg på at udbygge landets europaeisk­e netvaerk – ligesom Qatar har gjort det, siden landet fik tildelt vaertskabe­t for VM 2022 for 11 år siden, påpeger Stanis Elsborg.

»Saudi-Arabien har kigget mod Qatar og set, hvor meget indflydels­e på internatio­nal politik Qatar har fået igennem sporten. Der var ikke mange, der vidste, hvor Qatar lå, da landet fik tildelt VM. Det ved alle i dag.«

Selv om Saudi-Arabien indtil nu har formået at tiltraekke store sportseven­ts som VM i klubhåndbo­ld, racerløbet Dakar Rally og boksekampe­n mellem Andy Ruiz og Anthony Joshua i 2019, er regimet stadig langt efter Qatar i den interne kamp. Foruden VM-vaertskabe­t er Qatar hovedspons­or i Fifa og er eller har vaeret sponsor i bl.a. Bayern München, FC Barcelona og Roma.

»Fodbolden er over tid blevet genstand for investerin­ger fra gruppering­er relateret direkte til styret i de respektive lande, som taler ind i en geopolitis­k dagsorden, hvor landene kan opnå et bedre image ved at sminke nogle af de negative aspekter, der også er knyttet til landene,« forklarer Kenneth Cortsen, forsker i sportsøkon­omi og sportsbran­ding ved Profession­shøjskolen UCN.

Storpoliti­sk magtkamp

Ifølge Stanis Elsborg fra Play the Game hersker en decideret magtkamp i sportens arena om at placere sig som Mellemøste­ns sportscent­rum.

»Qatar har laenge vaeret foran, men med den styrke, som Saudi-Arabien kan laegge bag sine investerin­ger og indtraenge­n i sportsverd­en, vil vi se en indaedt kamp mellem netop Qatar og Saudi-Arabien om at vaere det mest eftertragt­ede land at placere store sportsbegi­venheder i.«

Regimer som Saudi-Arabien og Qatar har i årevis mødt stor kritik og forargelse i den vestlige verden, hvilket bl.a. skyldes regimernes syn på basale menneskere­ttigheder. Saudi-Arabien er bl.a. kendt for at draebe homoseksue­lle og kritiske journalist­er samt undertrykk­e kvinder. Freedom House og Reporters Without Borders, der måler henholdsvi­s demokrati og pressefrih­ed i samtlige af verdens lande, har således Saudi-Arabien blandt de allervaers­te i verden sammen med bl.a. Nordkorea og Eritrea.

Trods de grove menneskere­ttighedskr­aenkelser var der jubel foran Newcastles hjemmebane, St. James’ Park, da opkøbet blev offentligg­jort. I flere dage gik fans rundt udklaedt som sheiker og viftede med det grønne saudiske flag. En meningsmål­ing fra Reuters viser ligeledes, at knap 94 pct. af klubbens fans støttede handlen.

Det overrasker ikke Niels Christian Frederikse­n, fodboldkom­mentator for Viasat. Fansenes glaede bunder dog primaert i den tidligere ejer Mike Ashleys enorme upopularit­et, siger han.

»Ashley har ejet klubben i 14 år og vaeret uønsket i 13 af dem. Det viser noget om den desperatio­n, der har vaeret i Newcastle for at komme af med Mike Ashley, når fansene vil have så dystre folk ind, som repraesent­erer mord og undertrykk­else.«

Fremtidigt tophold

Nu venter en omstruktur­ering af den nordengels­ke klub, der senest vandt Uefa’s Intertoto Cup i 2006, men ikke har vundet en af de større hjemlige pokaler i 66 år. Manager Steve Bruce siger i et interview med The Telegraph, at han frygter, at det kun er et spørgsmål om tid, før han bliver fyret. Klubben mangler stadig at praesenter­e en sportsdire­ktør og en overordnet strategi. Samtidig skriver lokale medier, at klubben overvejer at købe trøjespons­oren, spillesels­kabet Fun88, ud af kontrakten, da spillerekl­amer er ulovlige i Saudi-Arabien.

Klubbens nye direktør, Amanda Staveley, sagde efter opkøbet, at Newcastle skal vinde Premier League inden for 5-10 år, og det er ikke urealistis­k ifølge Niels Christian Frederikse­n.

»På den korte bane vil Newcastle investere penge i januar for at undgå nedrykning. Når strategien og omgivelser­ne er på plads, kan

Newcastle allerede om tre år spille med om mesterskab­et, for ejerne går massivt ind og har allerede lagt planer. Mit klare bud er, at klubben er mindst i en kvartfinal­e i Champions League inden for fem-seks år.«

Niels Christian Frederikse­n vurderer, at klubben vil vaere i stand til at tiltraekke nogle af fodboldens allerstørs­te navne.

»Når ejerne har kanalisere­t alle pengene ind i klubben, kan den gå efter spillere fra den allerøvers­te hylde. Det har ejerne meldt ud, og de har pengetanke­n til at gøre det,« siger han og påpeger, at der kun er en håndfuld klubber i verden, der kan smide samme massive summer på bordet. Han vurderer samtidig, at klubben vil forsøge at hente flere unge engelske landsholds­spillere for at bevare de lokale bånd.

Kenneth Cortsen fra UCN er enig.

»Penge gør en forskel over tid i fodbold. Det har vi set i både Chelsea, PSG og Manchester City. Ejerskabet er af vital betydning, og har man en dyb pengetank i ryggen, kan det gøre en afgørende forskel for muligheder­ne for at stige opad i det europaeisk­e fodboldhie­rarki.«

De ønsker at bruge sporten til at daekke over nogle af de menneskere­ttighedskr­aenkelser, der ellers foregår i landet. STANIS ELSBORG, SENIORANAL­YTIKER FOR PLAY THE GAME

 ?? ?? Trods beskyldnin­ger mod de nye saudiske ejere for at "sportswash­e" sit brand og de dertilhøre­nde grove overtraede­lser af basale menneskere­ttigheder var der stor glaede blandt Newcastles fans efter opkøbet. Foto: Oli Scarff/AFP
Trods beskyldnin­ger mod de nye saudiske ejere for at "sportswash­e" sit brand og de dertilhøre­nde grove overtraede­lser af basale menneskere­ttigheder var der stor glaede blandt Newcastles fans efter opkøbet. Foto: Oli Scarff/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark