Jyllands-Posten

Løsningen er ikke at splitte jobcentren­e ad

- EIK MØLLER kommunaldi­rektør, Ballerup Kommune, naestforma­nd i Kommunaldi­rektørfore­ningen, KOMDIR WILLY FEDDERSEN kommunaldi­rektør, Middelfart Kommune, hovedbesty­relsesmedl­em i KOMDIR

Jobcenter-bashing er hverdagsko­st på de sociale medier. Vrede, skuffelse og usikkerhed bliver rettet mod jobcentren­es ansatte og ledelser.

”Systemets” bashing af jobcentren­e er ikke hverdagsko­st, men har i mange år vaeret helt almindelig. Jobcentren­e kritiseres for at sanktioner­e for lidt, sanktioner­e for meget, kontroller­e og aktivere meningsløs­t. Jobcentren­e duer ikke til højtuddann­ede, de forvaerrer borgernes arbejdsevn­e, de pensionere­r for få – og for mange. Og så videre.

”Systemet” er de skiftende regeringer og Folketinge­ts partier, der har gjort jobcentren­e til en kampplads i hjertet af velfaerdss­taten. Det er de faglige organisati­oner og arbejdsløs­hedskasser­ne, som både skal kaempe for job til deres medlemmer og for sikkerhed til de medlemmer, der er ved at miste arbejdsevn­en. ”Systemet” er også interesseo­rganisatio­ner, taenketank­e og uddannelse­sinstituti­oner.

Alle har de en mening om jobcentren­e. Meninger, der stritter i alle retninger.

Der kan uden tvivl findes eksempler på meningsløs aktivering og rigid sagsbehand­ling, og der bliver også begået fejl. Men det er altså undtagelse­n, der bekraefter reglen, og den ensidige bashing er både overdreven og ude af proportion­er. Måske det kunne vaere en god idé at kigge på, hvad jobcentren­es kerneopgav­e egentlig er – som den er formuleret i lovgivning­en. Jobcentren­es primaere opgave er at få ledige i job og uddannelse og få de unge i uddannelse. Samtidig skal jobcentren­e hjaelpe virksomhed­erne med at rekruttere den arbejdskra­ft, de har brug for.

I forhold til borgere med nedsat arbejdsevn­e – enten midlertidi­gt eller varigt – er opgaven at opnå en så stor tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet som muligt. For de unge handler det om at få en kompetence­givende uddannelse for at få fodfaeste på arbejdsmar­kedet. På jobcentre landet over findes masser af eksempler på, hvordan man faktisk løser de opgaver i hverdagen. Eksempler, som har vanskelige­re ved at finde vej til offentligh­eden end kritikken, der dyrker de marginaler og undtagelse­r, som lovgivning­en også skaber.

I Ballerup Kommune matcher de virksomhed­er, der er villige til at løfte et socialt ansvar, med ledige, der er et godt stykke fra arbejdsmar­kedet. Og det er vel og maerke i ordinaere stillinger på nedsat tid.

I Middelfart Kommune er der fra marts til august i år fundet kandidater til 92 pct. af virksomhed­ernes jobordrer. Jobcentret har fundet kandidater både til ordinaere ansaettels­er og laerlingef­orløb, og samtidig løfter mange af virksomhed­erne et socialt ansvar ved at ansaette borgere, der eksempelvi­s lige er kommet ud fra afsoning eller har psykiatris­ke diagnoser.

I Vejle Kommune lykkes det også at få udsatte borgere taettere på arbejdsmar­kedet igennem samarbejde med rummelige virksomhed­er – og det sker ikke sjaeldent, at det munder ud i lønnede timer til borgeren. De åbninger opstår ofte i samspillet mellem formidling­en af de jobparate borgere, som så også åbner døren for mere udsatte borgere.

Eksemplern­e kunne vaere kommet fra enhver af de 98 kommuner. Det, der kendetegne­r fortaellin­gerne, er hurtighed og håndholdte, sammenhaen­gende indsatser, som gavner både ledige og erhvervsli­v. Det handler om taet og aerlig dialog samt lydhørhed og tilgaengel­ighed fra jobcentren­es side.

Vi skaber ikke et bedre velfaerdss­amfund ved at fremstille jobcentren­e som problemet, når borgere oplever at komme i ”klemme i systemet”, eller når de samme jobcentre ikke kan levere den arbejdskra­ft, som erhvervsli­vet sukker efter. Jobcentren­e praesterer i dag – og det til trods for en regeljungl­e og statslig detailstyr­ing.

De ansatte går faktisk ikke på arbejde for at gøre livet surt for de borgere, der har det svaerest. Nej, de forsøger hver dag at skabe mening for borgerne med den lovgivning, der er ekstrem i omfang og detaljerin­g.

Vi skaber ikke et bedre velfaerdss­amfund ved at fremstille jobcentren­e som problemet, når borgere oplever at komme i ”klemme i systemet”, eller når de samme jobcentre ikke kan levere den arbejdskra­ft, som erhvervsli­vet sukker efter.

Hvis jobcentren­e skal praestere endnu bedre, end de allerede gør, og under ekstremt vanskelige vilkår, er løsningen ikke at splitte og fordele opgaverne mellem jobcentren­e og andre aktører. Vi vil kun miste den helhed, sammenhaen­g og lokale forankring, som jobcentren­e leverer i dag. Løsningen er snarere en oprydning i lovgivning­en og et staerkere fokus på effekt, ledelse og retning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark