Jyllands-Posten

”Woke-Lego” er ikke et samfundspr­oblem

- MARIA NISSEN BYG studerende ved Cognitive Science, Risskov

Mens stadig flere organisati­oner og virksomhed­er saetter ind i kampen for en verden af lige muligheder, rammer det ikke i lige god jord hos alle – i saerlig grad ikke det segment, der ellers praediker frihed.

The Guardian er ude med en aktuel artikel, der pointerer, at en undersøgel­se udstedt af Lego viste klare tendenser til, at leg og fremtidige udsigter stadig er restriktiv­e og ulige fordelt. Således pointeres det for eksempel, at drengebørn typisk opfordres af deres foraeldre til at deltage i sport og teknologib­aseret leg, mens piger tilbydes leg med dukker eller huslige aktivitete­r såsom bagning.

På baggrund af disse fund, skriver avisen, ønsker Lego at fjerne kønsmaessi­gt bias fra sit legetøj.

Umiddelbar­t en nobel tanke, der skal sikre, at børn kan lege med lige det legetøj, de har lyst til – og ikke begraenses af de strukturer og rammer, som foraeldre og samfund tilbyder dem.

Når drengebørn og pigebørn bliver skubbet i bestemte retninger af samfundets strukturer, har det konsekvens­er: konsekvens­er, som tilsynelad­ende kan vaere svaere at få øje på, hvis man ønsker ikke at se dem.

Når Henrik Dahl skriver, at børnenes valg af legetøj skyldes biologi, overser han således fuldstaend­igt, hvad den oprindelig­e undersøgel­se egentlig har omhandlet – nemlig den nudging, som bevidst eller ubevidst påvirker børnene til at traeffe valg, der passer i de eksisteren­de kasser.

Nye normer har ganske rigtigt potentiale til både at vaere godt såvel som dårligt – men at fjerne systematis­ke kasser for, hvem der leger med hvad, kan naeppe saettes lig med de skraekscen­arier, som Dahl maler.

Får børnene lov til selv at bestemme uden påvirkning, og har Dahl ret i sine antagelser om, at forskellen i leg er biologisk bestemt, har han reelt ikke noget at frygte, og ingen forskel vil kunne maerkes.

Med det sagt: Børnene skal have frit valg til at vaelge det legetøj, som de har lyst til, og det sker kun, hvis vi nedbryder de fortaellin­ger, som vi saetter op omkring legen.

At påstå, at ikke-kønsligt ladede muligheder for leg skulle føre til flere transkønne­de (og, ud fra Dahls argumentat­ion, dermed også personer, der ”detransiti­onerer”), er en fejlslutni­ng af dimensione­r.

Nok prøver Dahl at bakke sin ligestilli­ngsforskra­ekkelse op med videnskab om biologiske forskelle på kønnene, men argumenter­ne traekker han ud af ingenting.

Selvfølgel­ig er der forskelle på de biologiske køn, men forskellen­e viser sig ikke i, om vi tiltraekke­s mest af lyserød eller blå. Hjernen er plastisk og formes snarere af alle de erfaringer, den gør sig i hverdagen. Det er blot endnu mere sandt ved børn, der suger indtryk og regelmaess­igheder til sig.

Lad nu friheden og de lige muligheder få en chance, og lad børn lege med, hvad de vil. Den ”woke” bevaegelse er kommet for at blive. Forhåbentl­ig kan det lede til en verden, hvor vi alle har lige muligheder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark