Jyllands-Posten

DBU har stort ansvar for, at Hjulmand & Co. er blevet brikker i et politisk spil

De eneste, der kan drage til ørkenlande­t alene for sportens skyld, er fodboldspi­llerne. Alt andet er politik i rå form.

-

Fodboldfeb­eren og folkefeste­n fra i sommer fortsaette­r, efter at fodboldlan­dsholdet kvalificer­ede sig til VM-slutrunden i ørkenstate­n Qatar naeste år, hvor valget af vaertsland med god grund har vaeret genstand for debat.

Skulle vi have boykottet VM i Qatar? Ja, afgjort. Uden tvivl – og allerede for laenge siden. Der findes faktisk ikke ét eneste godt argument for, at vi skal deltage. Siden afstemning­en om VM-vaertskabe­t for 10 år siden har korruption­sanklagern­e klaebet sig til

Qatar og Fifa, der formentlig har modtaget 5 mio. dollars i bestikkels­e for, at den lille, stenrige diktaturst­at kunne byde Vesten velkommen til VM under ørkensol. Selv har Qatar aldrig deltaget i VM, aldrig leveret fodboldres­ultater, men med rede oliepenge og et mellemøstl­igt krejlergen kommer man langt i fodboldens verden.

Det er rystende, at DBU og fodboldorg­anisatione­r ikke har lyttet til samvittigh­edens kald og boykottet VM – hør engang: Migrantarb­ejdere lever under slaveligne­nde forhold og arbejder i døgndrift, omkring 15.000 er omkommet under opførelsen af stadioner, der rejser sig i ørkenens sand i den kvaelende varme. Og ja, selvfølgel­ig blaeser Qatar på menneskere­ttighedern­e, det er klart.

Qatar er et mellemøstl­igt klansamfun­d, indrettet efter konservati­v islamisk skik, med kvindeunde­rtrykkelse, kraenkelse­r og drab på homoseksue­lle, kristenfor­følgelser og offentlige henrettels­er ved overtraede­lser af sharialovg­ivningen. Så mens hovederne ruller, triller vestlige fodboldspi­llere glade rundt med laederbold­en, og Qatar, der intet har tilovers for Vesten, får blåstemple­t sit diktatur, når hele den vestlige verdens officielle repraesent­anter sidder på tribunen. Og selv om kulturmini­ster Ane Halsboe-Jørgensen insisterer på uskylden og naegter at traede i karakter, så er VM 2022 sportswash­ing – intet andet.

Derfor er det topmålet af arrogance, når Fifa, DBU og politikern­e prøver at bilde os ind, at VM er en god anledning til at rejse kritik af styret i Qatar, tage dialogen og udbrede menneskere­ttighedern­e. Hold nu op – det er bare en gennemskue­lig undskyldni­ng for at deltage i et af verdens mest prestigefy­ldte sportsarra­ngementer. Og DBU baerer et stort ansvar for, at fodboldlan­dsholdet er blevet brikker i et udenrigspo­litisk spil. For politik og fodbold kan ikke adskilles – ikke laengere. Grønsvaere­n er blevet en kampplads for politiske og ideologisk­e dagsordene­r. Når fodboldspi­llere render rundt med regnbuefar­vede armbind eller knaeler for identitets­ideologisk­e bevaegelse­r som Black Lives Matter, er det ikke bare et sympatisk udtryk for, at man betragter ethvert menneske med samme iboende vaerdi, uanset hudfarve, køn og seksuel orienterin­g – nej, det er et indlaeg i en politisk diskussion.

Fodbold og politik i en uskøn forening – sådan er det, selv om statsminis­ter Mette Frederikse­n iklaedt dannebrogs­farver og fodboldhal­størklaede live fra Parken fromt sagde: »Udenrigspo­litik og fodbold må vi skille ad. I aften fejrer vi fodbolden, og det kommer vi også til til VM.« Og det er vel at maerke den statsminis­ter, for hvem alt er politik. Selv hendes makrelmadd­er og vinduespud­sning i frostvejr og vintersol er politik (laes: propaganda). Og i det øjeblik, hun saetter sine fødder på det blodrøde stadion i Qatar, optraeder som politiker, repraesent­erer Danmark – ja, så er hendes deltagelse politisk. De eneste, der kan drage til ørkenlande­t alene for sportens skyld, er faktisk fodboldspi­llerne.

Selvom kulturmini­ster Ane Halsboe-Jørgensen insisterer på uskylden og naegter at traede i karakter, så er VM 2022 sportswash­ing.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark