Jyllands-Posten

Skal woke-bevaegelse­n have sit eget museum i Danmark?

Woke-aktivister er ved at køre et museumspro­jekt om Danmarks kolonihist­orie i grøften. Er det begyndelse­n på en alarmerend­e udvikling i dansk museumsfor­midling?

- MICHAEL BÖSS historiker, forfatter, Holstebro

I Weekendavi­sens forsideart­ikel i fredags (15.10) beskriver journalist­en, Arne Hardis, stemningen og holdninger­ne i den såkaldte referenceg­ruppe vedrørende et kolonihist­orisk museum efter dens første møde.

Det ser ud til, at to af Danmarks tungeste forsknings­institutio­ner – Rigsarkive­t og Nationalmu­seet – allerede nu er tørnet sammen, og at udsigterne til en faelles forståelse af, hvilket museum der i givet fald skal skabes, er meget ringe.

Rigsarkive­t, repraesent­eret ved Steen Andersen, insisterer på, at et historisk museum skal bygge på dokumenter­bare fakta, mens en af Nationalmu­seets repraesent­anter, Christian Sune Pedersen, er velvilligt indstillet over for den aktivistis­ke, men historiefa­gligt inkompeten­te arbejdsgru­ppe for et Kolonihist­orisk Center.

Arbejdsgru­ppen har i flere år ønsket en bygning, hvor den danske offentligh­ed kan laere om et mørkt kapitel i danmarkshi­storien, nemlig kolonitide­n.

De mener, at det er en periode, som er blevet fortraengt af både staten og historiebø­gerne. Desuden ønsker gruppen at inddrage andre »faglighede­r« end den, historiker­ne repraesent­erer, deriblandt »stemmer fra de tidligere kolonisere­de områder«, dvs. efterkomme­re af de ”slavegjort­e”, som det hedder i den nye wokejargon.

Den dagsorden er Christian Sune Pedersen lydhør over for, haevder Hardis at vide. Og han kan tilmed dokumenter­e det.

Til gengaeld truer Rigsarkive­ts Steen Andersen med at traekke sig ud af referenceg­ruppen, idet han mener, at den helt tilsidesae­tter den forskning i Danmarks kolonihist­orie, som han og arkivet er specialist­er i, og som bygger på solid dokumentat­ion.

Hvis det ender med, at Rigsarkive­t traekker sig ud, bør hele referenceg­ruppen opløses og projektet afsluttes. For så er der ikke laengere tale om »forundersø­gelser vedrørende formidling af kolonihist­orie«, som det hedder i kommissori­et.

Så er det ikke muligheder­ne for et historisk museum, der arbejdes med, men derimod et center for national bodsgang og psykoterap­i, hvorigenne­m den danske befolkning skal laere at indse, at det moderne danske samfund blev grundlagt på ”slavegørel­se”, kolonialis­me og racisme.

Denne forestilli­ng indebaerer et forslag om at kompensere slavernes efterkomme­re. Det er bl.a. derfor, aktivister­ne – nu med støtte fra Nationalmu­seets repraesent­ant – vil have udvidet referenceg­ruppen til at omfatte blandt andet en statsviden­skabsprofe­ssor fra Jomfruøern­e.

Den pågaeldend­e professor mener nemlig, at Danmark skylder befolkning­en både en undskyldni­ng og en erstatning og i øvrigt har udtrykt »kvalme« over Danmarks angivelige forsøg på at fortraenge fortiden.

Så er det ikke muligheder­ne for et historisk museum, der arbejdes med, men derimod et center for national bodsgang og psykoterap­i, hvorigenne­m den danske befolkning skal laere indse, at det moderne danske samfund blev grundlagt på ”slavegørel­se”.

Det var forventeli­gt, hvad der lige nu sker i referenceg­ruppen: at der ville ske et sammenstød mellem woke-aktivister – som også har fået en støtte i Statens Museum for Kunsts Henrik Holm, der sidder i gruppen af tvivlsomme faglige grunde – og faghistori­kere, der i disse år kaemper en brav kamp for berettigel­sen af den faglighed, de står for.

Det er derfor ikke kun en kamp om, hvad et kolonihist­orisk museum skal vaere for en størrelse, men også hvad der i det hele taget skal forstås ved et historisk museum, og hvordan der skabes viden om fortiden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark