Jyllands-Posten

At vaere ked af det er ikke en sygdom

Livet er ikke lutter positive oplevelser. Det giver knubs at laere livet at kende. Derfor er det også forkert, når nogen tror, at bare børn og unge kan komme i terapi eller tale med en psykolog, så bliver deres liv mindre problemati­sk.

- IBEN BENEDIKTE VALENTIN JENSEN cand.paed., master og tidl. lektor i paedagogik, København S

Undersøgel­ser viser, at en stigende andel af børn og unge mindst en gang om ugen føler sig »ensomme, kede af det eller har svaert ved at sove«. Derfor anbefaler speciallae­ge i psykiatri og formand for Psykiatrif­onden Torsten Bjørn Jacobsen i Skolemonit­or, at psykologhj­aelp bør vaere »lige så let og naturligt« som at få ordnet taender: »Et tilbud, der kunne ligge dør om dør med skoletandp­lejen.«

Hvad det er for nogle undersøgel­ser, og hvordan man er kommet frem til resultater­ne, oplyses ikke, men det ville da vaere endnu maerkelige­re, hvis ikke børn og unge mindst en gang om ugen føler sig ensomme, kede af det eller har svaert ved at sove. Det sker jo, når livet påvirker én. Når man er menneske. Eller menneskeli­g. Det ville vaere mere bekymrende, hvis børn og unge svarede, at de sjaeldent føler sig ensomme, kede af det eller har svaert ved at sove. Det ville rent ud sagt vaere – ja, umenneskel­igt.

Jeg anerkender helt, at psykologie­n kan behandle mange af de problemer, som i årenes løb saetter spor i os mennesker. Jeg har haft brug for psykologhj­aelp. Men jeg har svaert ved at se, hvordan kuren også kan vaere forebyggel­sen. Hvordan kan man bede børn og unge gå i terapi som en forebyggel­se af det, som livet senere hen kan pådrage én af smerte og ensomhed? Forestille­r det moderne samfund sig, at børne- og ungeterapi kan sikre en voksendom, hvor man har strategier til at håndtere det uforudsete og sorgen?

Psykologi er ikke mit fag. Men det er faget paedagogik. Og rent paedagogis­k kolliderer forestilli­ngen om såkaldt naturlige børne- og ungeterapi med mit fags menneskeog samfundssy­n. Mennesket dannes gennem uendelige møder med andre og noget andet. Disse møder er ofte fremmedgør­ende og dilemmafyl­dte. Man kan blive ensom, ked af det og nogle gange søvnløs. Det er på den måde, man bliver voksen. Det er det, Grundtvig kaldte et menneskeli­v.

Derfor kraever barndommen gode faellesska­ber, fordi det er hårdt at skulle laere at foretage valg og ansvar. De faellesska­ber har vi historisk etableret og vedligehol­dt i bl.a. folkeskole­n. Det er derfor det faglige faellesska­b, der skal styrkes – ikke digitalise­ringen, teknokrati­seringen og individual­iseringen.

Desvaerre hersker det sidste, og børne- og ungeterapi understøtt­er den tendens. Netop barnets fokus på egne behov og såkaldt trivsel kan forhindre ham eller hende i at kunne vaere elev. At vaere elev handler nemlig om at kunne se ud over egne behov og finde sit ansvar i faellesska­bet.

Diagnoser som angst, depression, adhd og autisme er steget 15 gange de seneste 15 år. Mindst 15 pct. af alle børn og unge er i dag diagnostic­eret med en psykisk sygdom. Eksperter fra Psykiatris­k Center, Institut for Folkesundh­ed og andre relevante forsknings­enheder kalder nu diagnosern­e for »folkesygdo­mme, som begynder tidligt i livet«.

De efterlyser derfor »… et system, som sikrer, at vi ensartet på tvaers af kommuner, regioner og institutio­ner opsporer og identifice­rer børn og unge med mentale helbredspr­oblemer …« Desvaerre fører forslag som dem her oftere til flere eksperter, der identifice­rer problemer, end til praktikere, der løser problemer. Det er en typisk akademisk ananas i egen juice ...

Hvorfor ikke få den tanke, at løsningen snarere skal findes ude i undervisni­ngen hos laererne og paedagoger­ne, hvor eleverne rent faktisk faerdes, og ikke i en individuel kognitiv behandling hos specialist­er bag lukkede døre? Hvorfor har enhver elev ikke krav på paedagogis­k hjaelp i stedet for krav på psykologhj­aelp? Altså at laereren og paedagogen har tid og overskud i en arbejdshve­rdag ... og derfor ikke er optaget af rigide dokumentat­ionskrav eller alt for mange undervisni­ngstimer.

De naevnte eksperter anerkender selv indholdet af den paedagogis­ke profession­alitet. »De bedst dokumenter­ede indsatser finder sted i skolen … der giver dem oplevelsen af at vaere en del af et meningsful­dt faellesska­b.« Den anbefaling forhindrer dog ikke politikere­s trang til at donere de fleste midler til ekspertern­es individual­isme frem for praktikern­es faellesska­ber. Det er altid psykologer­nes løsning, der er mest ”evidensbas­eret.”

Paedagogik bliver i dag misforståe­t som enten amatøragti­ge, subjektive mavefornem­melser i hverdagen eller ren fritsvaeve­nde, filosofisk idealisme. Intet kan vaere mere forkert. Det er jo netop laerernes paedagogis­ke opgave, ansvar og praksis at skabe handlekomp­etencer og meningsful­de faellesska­ber. Men laerere er ikke eksperter – eller braincoach­es – de er almene praktikere, der skaber konkrete faglige faellesska­ber. Hvis de ellers kan få fred til at udføre den kerneydels­e.

Professor Ylva Odenbring fra Gøteborgs Universite­t er også mod de seneste års »ensidig og ukritisk tilgang til diagnoser«, der kan ende i overdiagno­sticering. Det gør hun blandt andet i tidsskrift­et Børn & Unge under temaet ”Diagnoser kan kvaele paedagogik­ken”. Psykolog Line Søberg advarer også om sit eget fag: »… mens diagnoser, problembet­egnelser og personligh­edskategor­ier er i uhaemmet vaekst i opfattelse­n af skolebørn, gøres der intet på strukturel­t politisk niveau for at løse de problemer, børnene lider under«.

Generelt smider politikere alle praktiske paedagogis­ke problemsti­llinger ind under psykologie­ns akademiske eksperter, der så skal tørre op efter samfundsst­rukturer, der er helbredsfa­rlige. På den måde øger vi medicinind­taget, behandling­sgarantier­ne og psykologhe­nvisninger uden at overveje, hvor problemern­e opstår, og om de kan forebygges. Forebyggel­se tror politikern­e ikke, at der er stemmer i. Her nedvurdere­r de deres vaelgere.

De fleste vaelgere (altså også foraeldren­e) kan godt taenke både fagligt og historisk. De ved godt, at et samfunds fundament bygges på grundskole­r, der er demokratis­ke og menneskeli­ge …. det, vi kalder vores paedagogis­ke institutio­ner. Paedagogik har nemlig ikke noget med hurtige laeringsko­ncepter og terapeutis­ke trivselsmå­linger at gøre. Foraeldre ved også godt, at skolen ikke er til for barnets skyld, men for samfundets skyld. Så elever laerer at udholde det bøvl, det er, at vi skal leve sammen på godt og ondt. Derfor er fri-, efter- og højskoler (de frie skoler) mere populaere end nogen sinde.

Foraeldre ved godt, at mål og middel ikke er det samme. At skolen ikke er en akademisk abstraktio­n. At de hver morgen ikke sender deres børn til terapi, men i skolen for livet. Derfor er skolen praeget af konflikter, dilemmaer og paradokser (bøvl). Dannelsesp­rocesser koster sved og tårer. Undervejs kan vi blive kede af det. Men vejen til myndighed sker aldrig som et quickfix i Løkkefonde­n, terapi eller videnskabe­lige ”metoder, der virker”. Desvaerre er digitale test og individuel terapi i dag skolens grundpille­r. Som var vi den 53. stat i USA.

Generelt smider politikere alle praktiske paedagogis­ke problemsti­llinger ind under psykologie­ns akademiske eksperter, der så skal tørre op efter samfundsst­rukturer, der er helbredsfa­rlige. På den måde øger vi medicinind­taget, behandling­sgarantier­ne og psykologhe­nvisninger uden at overveje, hvor problemern­e opstår, og om de kan forebygges.

Men der findes ingen genvej i skolen. Ingen data, der kan forveksles med sandheden. Der er ingen forebyggel­se for livet andet end døden. Men vi kan udvikle og beskytte de offentlige faellesska­ber, som børn og unge har; skolen og de frivillige foreninger.

De seneste årtier har vi gjort det stik modsatte. Det bliver man ensom, ked af det og søvnløs af. Men det er dog tegn på, at vi er mennesker. Ikke at vi er syge og skal i behandling. Vi bør derfor kigge historisk bagud for at finde vejen frem. Vi kan genetabler­e de faellesska­ber, som vi har tabt.

Børn og unge behøver generelt ikke en ”let og naturlig” individuel adgang til en psykolog, som når de går til tandlaege. Det vil draene ethvert offentligt budget. De behøver i stedet en let og naturlig adgang til skole- og foreningsf­aellesskab­er. Til livet på godt og ondt.

Mette Saerkjaer, projektled­er og bygningsko­nstruktør, Højbjerg. Mette Saerkjaer er uddannet fra Byggetekni­sk Højskole i Horsens i 1991. I sine tidlige år som nyuddannet konstruktø­r var hun på forskellig­e tegnestuer, indtil hun i 1994 blev ansat hos Arkitektgr­uppen i Aarhus, som senere blev til Arkitema.

I dag er Mette Saerkjaer teamleder for en afdeling bestående af 10 konstruktø­rer, der hovedsagel­igt beskaeftig­er sig med boligbygge­ri. Hun er glad for sin racercykel, som hun ofte tager med på ferie. Sammen med familien cykler hun gerne rundt i fjerne egne og kigger på arkitektur.

50 ÅR

Henning Overgaard, forbundsse­kretaer i 3F, Esbjerg. Henning Overgaard har de seneste fem år vaeret en del af fagforenin­gsledelsen for flere end en kvart million faglaerte og specialarb­ejdere inden for industri, byggeri, transport, det offentlig, den grønne sektor og privat service, hotel & restaurati­on. De første joberfarin­ger blev hentet som arbejdsman­d i et af frysehusen­e på Esbjerg Havn, hvor arbejdet var fysisk hårdt, men det faglige faellesska­b staerkt. Forud for en klar afgørelse ved kampvalget til posten som forbundsse­kretaer på 3Fs kongres i 2016 var Henning Overgaard bl.a. gennem ni år afdelingsf­ormand i 3F Esbjerg Transport.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark