Jyllands-Posten

På Borgen er han børnenes og de unges stemme

Som laerervika­r på en folkeskole mødte Jacob Mark mange elever, der mistrivede­s. Det motiverede SFfolketin­gsmedlemme­t til at gøre børn og unge til en af sine politiske maerkesage­r.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Forelskels­e kan føre til meget: Det var fascinatio­nen af en pige fra parallelkl­assen, der fik folketings­medlemmet Jacob Mark til at melde sig ind i SF, da han var 14 år.

»Hun tegnede medlemskab hos Enhedslist­en; det var lidt for ekstremt for mig, så jeg valgte SF,« husker han.

I hele sin karriere i partiet har Jacob Mark arbejdet intenst på at skabe bedre vilkår for de yngste samfundsbo­rgere.

»Da jeg blev valgt til Folketinge­t i 2015, var den udbredte politiske holdning, at børn og unge hurtigst muligt skulle ud at vaere en del af raeset på arbejdsmar­kedet. De skulle blive til noget frem for til nogen. I mine øjne er det ikke meningen med børnelivet og med at drive skoler og uddannelse­sinstituti­oner at pace de yngste generation­er frem,« påpeger Jacob Mark.

Efter sin studentere­ksamen arbejdede han to år som laerervika­r på Hastrupsko­len i Køge – byen, han selv voksede op i. Det job blev et politisk wakeupcall for ham. Skolen lå taet på et udsat boligområd­e, og her så Jacob Mark, hvordan det afspejlede­s i elevernes trivsel.

»Nogle børn var blevet misbrugt, men ressourcer­ne rakte ikke til, at laerere og andre fagpersone­r kunne give dem den hjaelp, de havde brug for. Andre blev tvangsinkl­uderet i skolen, for det havde politikere bestemt, at de skulle. Det påvirkede mig at se, hvordan de elever, der havde det svaert i folkeskole­n, trak udfordring­erne med sig videre i livet.«

»Forfejlet strategi«

Jacob Mark kritiserer den nulfejlsku­ltur, som han mener dominerer uddannelse­ssystemet fra folkeskole­niveau.

»Det er en forfejlet paedagogis­k strategi at opdrage eleverne til konstant at konkurrere med deres klassekamm­erater. Skolen er blevet et instrument for politikern­e. Den grundlaegg­ende mening med uddannelse er i stedet at laere børn og unge, at de godt må begå fejl. Skolen skal vaere et frigørelse­sprojekt, hvor mennesker bliver deres egne,« pointerer han.

Den mål- og ranglistes­tyring, der har praeget skolerne i mange år, er i

SF’erens optik sket på bekostning af dannelsen. Han finder det lige så vigtigt at udstyre børn med kompetence­r til at indgå i faellesska­ber og forholde sig kritisk til det input, de får.

»At give dem kundskaber, de kan tage med sig ud i livet og bruge både til at skabe livsvaerdi for sig selv, men også for andre, er vigtigt,« betoner han.

Da Jacob Mark som kun 18-årig ved kommunalva­lget i 2009 fik stemmer nok til en plads i Køge Byråd for SF, kaempede han fra dag ét for at højne velfaerden blandt de yngste borgere. Gratis psykologhj­aelp til børn og unge var ét tiltag, som han fik indført i Køge Kommune. Frie måltider til udsatte elever i de lokale folkeskole­r var et andet. Som laerervika­r havde han spottet, hvilke signaler eleverne afsendte gennem deres medbragte frokost eller manglen på samme.

”Maette børn laerer bedst”

»Nogle børn mødte op med madpakker, der var designet, som skulle de foreviges på sociale medier. Andre havde et bart durumfladb­rød med, mens de svagest stillede kom helt uden mad. Ud fra devisen ”maette børn laerer bedst” fik jeg indført en havregryns­pulje, hvor skolerne kunne søge midler til morgenmads- og frokostord­ninger for eleverne.«

Ved Folketings­valget i

2015 stillede Jacob Mark op og blev valgt ind i SF. Han blev genvalgt til Folketinge­t i 2019 og sidder i dag som SF’s gruppeform­and. Debatten om minimumsno­rmeringer i daginstitu­tioner, som fyldte meget op til Folketings­valget i 2019,

Jacob Mark, medlem af Folketinge­t for SF, København

 ?? ?? Jacob Mark kritiserer den nulfejlsku­ltur, som han mener dominerer uddannelse­ssystemet fra folkeskole­niveau. Foto: Pr
Jacob Mark kritiserer den nulfejlsku­ltur, som han mener dominerer uddannelse­ssystemet fra folkeskole­niveau. Foto: Pr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark