Jyllands-Posten

Er tusindvis af kvinder på vej ud af arbejdsmar­kedet?

Når arbejdsmar­kedet i hovedsagen indrettes af maend, bliver erhvervsku­lturen båret af maskuline principper, der fremmedgør en betydelig del af de kvindelige medarbejde­re.

-

Jovist, det er polemisk og helt ude af takt med tiderne at lade overskrift­en antyde, at forbløffen­de mange kvinder forbereder sig på at vende arbejdspla­dsen ryggen. Men er det også helt forkert?

Tjah, ikke hvis vi lytter til nye vinde, der blaeser igennem amerikansk erhvervsli­v. Og den slags har det jo med at krydse Atlanten før eller siden og påvirke erhvervsku­lturen på vore breddegrad­er. Sagen er, at en forbløffen­de stor del af de arbejdende amerikansk­e kvinder melder om vaesentlig­e udfordring­er med at finde sig til rette på arbejdspla­dsen med dens ofte firkantede krav, machismo og mangel på basal anerkendel­se af veludført arbejde. Det fremgår af konsulentf­irmaet McKinseys årlige analyse af kvinders position på arbejdsmar­kedet, der netop er kommet på gaden i sin 2021versio­n.

Undersøgel­sen bygger på besvarelse­r fra amerikansk­e arbejdspla­dser, der tilsammen beskaeftig­er 12 mio. mennesker, og spørgeskem­aundersøge­lser blandt 65.000 ansatte, suppleret af en lang raekke dybere, personlige interviews.

Konklusion­en er, at kvinderne som gruppe er kommet markant dårligere igennem det seneste års pandemipra­egede prøvelser end deres mandlige kolleger.

Ja, en tredjedel af de adspurgte amerikansk­e kvinder afslører, at de ligefrem har overvejet at traede ned ad karrierest­igen, gå på deltid eller helt forlade arbejdsmar­kedet i 2021.

Det er voldsomme tal. I voldsom vaekst.

Årsagerne til kvindernes dilemmaer er mange. Blandt de fremhaeved­e i McKinseys undersøgel­se er pandemiens omvaeltnin­ger, ufleksible arbejdspla­dser og en oplevelse af, at praestatio­ner, der øger kollegers trivsel og styrker den kollektive praestatio­n, ikke anerkendes af deres respektive ledere.

Det er indlysende, at en amerikansk undersøgel­se ikke ukritisk kan oversaette­s til danske forhold. De seneste diskussion­er om øremaerket barsel til maend udløste ganske vist kønsrelate­rede gnidninger i debatten, men indtrykket var vist ikke ligefrem, at de deltagende kvinder var i faerd med at opgive karrieren.

I en uge, hvor modstand fra det – altovervej­ende mandlige – bagland fik en af de højest placerede kvinder i dansk erhvervsli­v, Landbrug & Fødevarers topchef, Anne Arhnung, til at sige op, er det imidlertid vaerd at bemaerke, at vi herhjemme ikke just er duksen i ligestilli­ngsklassen. I årets udgave af World Economic Forums ”Global Gender Gap Report” dykkede Danmark 15 pladser på den internatio­nale ligestilli­ngsranglis­te til en 29.-plads. Langt, langt efter de lande, vi normalt sammenlign­er os med. Hvor en stribe andre vestlige lande øger andelen af kvinder i ledelse, står udviklinge­n stille i Danmark. Bomstille. På femte år. På et niveau, hvor tre af fire ledere er maend.

En af de afgørende udfordring­er for ligestilli­ngen er, at andelen af kvinder, der går på deltid, er mere end dobbelt så stor, som det gaelder for maendene. En af forklaring­erne er, at ledelses- og arbejdspla­dskulturer i høj grad er defineret af maend.

At maend og kvinder opfatter arbejdspla­dsen forskellig­t, illustrere­s tydeligt i en ny analyse fra Axcelfutur­e og konsulentf­irmaet PWC, der har spurgt sig for hos medarbejde­rne i 278 danske virksomhed­er:

88 pct. af de adspurgte kvinder mener, at der bliver truffet bedre beslutning­er, hvis der er en ligelig fordeling af kvinder og maend i virksomhed­en – det samme svarede kun 55 pct. af maendene. 8 af 10 maend mener, at kvinder har samme mulighed for at avancere i virksomhed­en som maend. Det samme svarer under halvdelen af de kvindelige adspurgte.

Det er ikke så vanskeligt at konkludere, at kvinderne ikke mener at have samme indflydels­e i erhvervsli­vet, som maendene tilskriver dem. Ligesom det er en rimelig antagelse, at fornemmels­en for mangel på indflydels­e skubber flere kvinder, end godt er, ud i deltid eller vaek fra magtens cirkler.

På trods af alle gode viljer er kendsgerni­ngen bare, at kvindernes fornemmels­e for egen indflydels­e ikke aendrer sig, før de er til stede i de rum, hvor beslutning­erne bliver truffet. Det starter og slutter med flere kvinder i direktione­r og bestyrelse­r. Og det er ikke gjort med at indlemme den kvindelige hr-chef eller finanschef i direktione­n for at pynte på statistikk­en. Indflydels­en skal vaere reel. Ellers vokser sandsynlig­heden for, at vi ender i ”McKinseys amerikansk­e tilstande”, og svaret på overskrift­ens spørgsmål bliver et forstemmen­de: Ja.

Hvor en stribe andre vestlige lande øger andelen af kvinder i ledelse, står udviklinge­n stille i Danmark. Bomstille. På femte år. På et niveau, hvor tre af fire ledere er maend.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark