Jyllands-Posten

PKA saelger aktiemajor­iteten i Genan

Maj Invest bliver ny hovedaktio­naer i den viborgensi­ske miljøvirks­omhed.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Pensionska­ssen PKA har solgt 51 pct. af aktierne i den viborgensi­ske miljøvirks­omhed Genan til kapitalfon­den Maj Invest Equity for en hemmelig salgspris. Det oplyser PKA i en pressemedd­elelse.

PKA har ejet virksomhed­en siden 2014, da pensionska­ssen overtog stort set hele aktiekapit­alen efter et opgør med Genans stifter, Bent A. Nielsen.

Indtil da var virksomhed­en kendt som en grøn vaekstsucc­es med paene millionove­rskud, men flere whistleblo­werhenvend­elser til virksomhed­ens revisor, Deloitte, udløste en undersøgel­se, der fik billedet af økonomien i Genan til at krakelere.

Efterfølge­nde blev Bent A. Nielsen og den ansvarlige Deloitte-partner, Bjarne Nielsen, meldt til bagmandspo­litiet. De blev begge dømt i både byretten og landsrette­n for at have ført Genans banker bag lyset og blev straffet med faengselsd­omme på henholdsvi­s seks og tre års faengsel.

Bent A. Nielsen blev desuden dømt for mandatsvig, fordi han havde lånt store summer af Genan og brugt pengene til private formål.

Mere af nød end lyst

PKA har aldrig lagt skjul på, at pensionska­ssen ikke så sig selv som en langsigtet ejer af virksomhed­en, og at overtagels­en i 2014 var mere af nød end af lyst. Men der skulle altså alligevel gå mere end syv år, inden aktiemajor­iteten blev solgt.

I den mellemligg­ende periode har Genan tjent tocifrede millionbel­øb. I 2020 realisered­e virksomhed­en et overskud på 63 mio. kr. efter skat på baggrund af en omsaetning på 365 mio. kr.

Virksomhed­en lever af at høvle brugte bildaek om til gummigranu­lat, som kan bruges i underlag på f.eks. legepladse­r eller i kunstgraes­baner, og den har seks fabrikker i Danmark, Tyskland, Portugal og USA.

PKA fortsaette­r som minoritets­aktionaer, men investerin­gsdirektør Michael Nellemann Pedersen siger, at det vil vaere oplagt for pensionska­ssen at saelge de resterende aktier, når Maj Invest vil søge en exit om forventeli­gt senest fem-seks år, som det er kutyme for kapitalfon­de.

Pensionska­sser må i øvrigt som udgangspun­kt slet ikke vaere majoritets­aktionaer i en virksomhed som Genan, og derfor har PKA haft en saerlig dispensati­on fra Finanstils­ynet, siden den overtog aktierne i 2014. Ifølge Michael Nellemann Pedersen har PKA vaeret i dialog med en håndfuld mulige købere gennem det seneste halvandet år, men processen har vaeret bremset af pandemien.

Partner i Maj Invest Equity Mads Andersen udtaler i en pressemedd­elelse, at Genan har haft en stabil udvikling i nu fem år, og at virksomhed­en har konsolider­et sig flot.

»Vi forventer, at det internatio­nale fokus på baeredygti­ghed vil skabe et stigende behov for Genans produkter og services de naeste mange år,« siger han.

Genan-stifter: Interessan­t

Jyllands-Posten har også vaeret i telefonisk kontakt med

Genan-stifter Bent A. Nielsen, der fortaeller, at han har indledt afsoningen af sin faengselsd­om. Han vil ikke fortaelle hvor, men han kalder PKA’s salg »meget interessan­t«, da han har en forkøbsret på PKA’s aktier, og derfor vil han nu søge advokatbis­tand for at vurdere sine muligheder.

Michael Nellemann Pedersen siger dog, at forkøbsret­ten er betinget af, at Bent A. Nielsen samtidig erstatter de tab, som både banker, Deloitte og PKA led i forbindels­e med opgøret i 2014, og derfor betragter han det ikke som en reel mulighed.

 ?? ?? PKA har vaeret ejer af Genan i Viborg siden 2014, da virksomhed­en blev kastet ud i et dramatisk opgør mellem pensionska­ssen og stifter Bent A. Nielsen. Foto: Mads Hansen
PKA har vaeret ejer af Genan i Viborg siden 2014, da virksomhed­en blev kastet ud i et dramatisk opgør mellem pensionska­ssen og stifter Bent A. Nielsen. Foto: Mads Hansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark