Jyllands-Posten

1,3 mio. faerre udenlandsk­e overnatnin­ger

Hoteldanma­rk er delt. Provinsen kom i sommer tilbage på det tidligere niveau, mens de københavns­ke hoteller lider under få udenlandsk­e turister.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

De danske hoteller mangler i den grad udenlandsk­e gaester. I den danske sommer, som normalt er højsaeson for besøgende fra andre lande, var der 1,3 mio. faerre udenlandsk­e overnatnin­ger i forhold til samme periode før coronakris­en. Det er et fald på to tredjedele.

»Tallene fra sommeren 2021 viser, at turismen langtfra er tilbage på det niveau, vi så før coronakris­en. Den markante nedgang på hele 66 pct. i de udenlandsk­e overnatnin­ger har ikke kun konsekvens­er for hotellerne. Det påvirker hele turismens vaerdikaed­e fra restaurant­er og forlystels­er til transportb­ranchen og detailhand­len,« siger Jonas Kjaer, cheføkonom i

Horesta, der er hotellerne­s og restaurant­ernes brancheorg­anisation.

Ifølge organisati­onen betyder fravaeret af udenlandsk­e rejsende et samlet tab af turismeoms­aetning på 4,3 mia. kr.

Det er isaer manglende gaester fra Kina, Norge, USA og Storbritan­nien, der er årsag til tabet. I juni, juli og august 2021 var der 97 pct. faerre kinesiske hotelovern­atninger sammenlign­et med samme periode i 2019. De tilsvarend­e tal for Norge og USA er et tab på henholdsvi­s 81 og 80 pct.

Faldet er mindre for de tyske og hollandske overnatnin­ger med 34 og 28 pct.

Der er dog også positive tendenser i analysen fra Horesta. Nedgangen i udenlandsk­e gaester er således mindre end i 2020. Der er også en gradvis forbedring i løbet af sommeren. I august var der således flere tyskere, som overnatted­e i Danmark, sammenlign­et med 2019.

Også for de samlede overnatnin­gstal for både danskere og udlaending­e er der en forbedring at spore. Juni havde 720.000 faerre overnatnin­ger, mens tabet i august var 220.000 naetter. Det er et fald på 11 pct. Det er de danske gaester, som har afbødet noget af faldet. Danskerne har leveret 18 pct. flere overnatnin­ger i denne sommer i forhold til 2019.

København er hårdest ramt

Hovedstade­n har vaeret hårdest ramt. Hotellerne i København manglede 40 pct. af gaesterne i sommeren, mens flere af de øvrige regioner har haft en sommer taet på det normale.

Hotelkaede­n Scandic med 28 hoteller har i den grad maerket den geografisk­e skaevhed.

»Vi har hoteller i provinsen, som har haft mange gaester, mens vores hoteller i hovedstads­regionen har haft langt faerre besøgende,« siger Søren Faerber, adm. direktør for Scandic-hotellerne i Danmark. Han vurderer, at der er lang vej igen for hotellerne i København.

»Vi har fået flere svenske og norske gaester. Men der er fortsat rejserestr­iktioner i nogle lande, ligesom det har lange udsigter, før de oversøiske turister vender tilbage,« siger Søren Faerber.

Han tilføjer, at der lige nu er travlt på mange af kaedens hoteller, efter at restriktio­nerne er vaek. Det skyldes ikke mindst, at mange virksomhed­er har et opsparet behov for at holde møder og konference­r.

Derimod ventes det at tage tid, før de udenlandsk­e overnatnin­ger kommer tilbage.

Københavns Lufthavn havde i september mindre end halvdelen af de rejsende i forhold til samme måned for to år siden. Det er isaer udenlandsk­e passagerer, som endnu ikke er vendt tilbage.

Lufthavnen forventer ikke markant fremgang i det kommende halve år.

»Til og med marts naeste år vil aktivitete­n, som det ser ud nu, ikke aendre sig mere end måske 5 pct.,« siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavne A/S.

 ?? ?? Hotelkaede­n Scandic, her Scandic Kødbyen, har maerket den geografisk­e skaevhed. Arkivfoto
Hotelkaede­n Scandic, her Scandic Kødbyen, har maerket den geografisk­e skaevhed. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark