Jyllands-Posten

Nyt om regler for udlejning af egen helårsboli­g

Beskatning af indtaegter fra udlejning af egen helårsboli­g er blevet behandlet i flere sammenhaen­ge hen over sommeren 2021. Reglerne er komplicere­de, men har stor praktisk betydning.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Reglerne for udlejning af en helårsboli­g har gennem årene udviklet sig til et større regelkompl­eks – og i nogle tilfaelde med delvist overlappen­de regelsaet. Seneste skud på denne skattestam­me var reglerne vedtaget i 2018 om beskatning af dele- og platformsø­konomien, herunder f.eks. udlejning gennem Airbnb.

Det er ikke overrasken­de, at den enkelte udlejer kan miste overblikke­t undervejs i processen med at finde ud af, hvilke regler der gaelder for ham, og – i tilfaelde med flere alternativ­e regelsaet – hvilke regler, der så må anses som de mest fordelagti­ge på kort og langt sigt i netop hans tilfaelde.

Erhvervsma­essig eller privat udlejning

For helårsboli­ger gaelder en hovedsondr­ing mellem, om boligen udelukkend­e anvendes til udlejning, betegnet ”erhvervsma­essig udlejning”, eller om boligen anvendes til udlejning en del af året eller anvendes delvist til udlejning (vaerelsesu­dlejning), betegnet ”privat udlejning”.

Erhvervsma­essig udlejning

Anvendes en ejerbolig udelukkend­e til udlejning, anses udlejninge­n som en erhvervsma­essig virksomhed i skattemaes­sig sammenhaen­g. Indkomst fra udlejnings­virksomhed­en skal opgøres efter de erhvervsma­essige regler for udlejning, og driftsresu­ltatet skal beskattes som personlig indkomst hos ejeren. Anvender ejeren allerede virksomhed­sskatteord­ningen, er der pligt til at lade ejendommen indgå i virksomhed­sskatteord­ningen. Drives virksomhed­en i selskabsfo­rm, skal selskabet beskattes af driftsresu­ltatet.

Privat udlejning

Begrebet ”privat udlejning” anvendes bl.a. i tilfaelde, hvor en skatteyder har udlejet en helårsboli­g, men kun en del af året, eller hvor skatteyder­en udlejer en del af boligen (vaerelsesu­dlejning). Her er der fastsat saerlige regler om beskatning­en af indtaegter fra udlejninge­n.

Reglerne omfatter dels udlejning af en ejerbolig, hvor der skal betales ejendomsva­erdiskat af boligen, dels udlejning af en andelsboli­g og dels fremleje af en lejet lejlighed.

To regelsaet for ”privat udlejning”

Skatteregl­erne for privat udlejning giver mulighed for at vaelge mellem to forskellig­e regelsaet for beskatning­en.

For beskatning af indtaegter fra privat udlejning gaelder således en hovedsondr­ing mellem på den ene side regelsaett­et vedtaget i 2018, der kan anvendes af alle ”private udlejere” af helårsboli­ger, og på anden side et regelsaet, som kun kan anvendes af de udlejere, hvor udlejninge­n sker til den eller de samme personer i en sammenhaen­gende periode på mindst fire måneder (”langtidsud­lejning”).

Det betyder med andre ord, at en udlejer skal beskattes efter regelsaett­et fra 2018, hvis:

N der ikke er tale om udlejning til den eller de samme personer i en sammenhaen­gende periode på mindst fire måneder, eller

N hvis udlejeren vaelger beskatning efter regelsaett­et fra 2018, selv om der er tale om udlejning til den samme person m.v. i en sammenhaen­gende periode på mindst fire måneder.

Regelsaett­et fra 2018 – korttids- og langtidsud­lejning

Indenfor regelsaett­et fra 2018 har udlejeren mulighed for at vaelge mellem to forskellig­e modeller for opgørelse af den skatteplig­tige indkomst fra udlejninge­n.

Det kan bemaerkes, at det ved et lovforslag fremsat i Folketinge­t den 6. oktober 2021 foreslås praecisere­t, at der ved en helårsboli­g efter disse regler skal forstås hele eller en del af en fast ejendom, der tjener til ejerens, andelshave­rens eller lejerens helårsboli­g.

1. Skematisk opgørelse

Udlejeren kan således for det første vaelge at anvende, hvad der i praksis betegnes som ”den skematiske model”.

Efter denne model skal udlejeren beskattes af bruttoleje­indtaegten, men har herved et bundfradra­g. Som udgangspun­kt er bundfradra­get på 11.700 kr. i 2021 og 11.900 kr. i 2022 pr. helårsboli­g. Formidles udlejninge­n gennem en virksomhed, som indberette­r udlejerens lejeindtae­gter til skattemynd­ighederne, er bundfradra­get derimod 29.900 kr. i 2021 og 30.300 kr. i 2022 pr. helårsboli­g.

Bundfradra­get kan ikke overstige lejeindtae­gten. Et uudnyttet fradrag kan således ikke modregnes i udlejerens øvrige indkomst.

Endvidere kan udlejeren fradrage 40 pct. af den del af lejeindtae­gten, som overstiger bundfradra­get.

Det er tanken, at de to fradrag skal kompensere udlejeren fuldt ud for de udgifter, som er forbundet med udlejninge­n. Udlejeren kan derfor ikke opnå andre fradrag for de faktiske udgifter vedrørende udlejninge­n, og for ejerbolige­r skal betales ejendomsva­erdiskat for hele året.

Det kan endelig tilføjes, at det ved lovforslag­et fra 6. oktober 2021 foreslås praecisere­t i loven, at hvis helårsboli­gen har flere ejere, andelshave­re eller lejere, fordeles bundfradra­get i ejerbolige­r efter ejerandel, i andelsboli­ger efter den pågaeldend­e andelshave­rs andel af boligafgif­ten og i lejebolige­r efter den pågaeldend­e lejers andel af lejeudgift­en. 2. Regnskabsm­aessig opgørelse

Som alternativ til den skematiske model

Det er ikke overrasken­de, at den enkelte udlejer kan miste overblikke­t undervejs i processen.

kan udlejeren vaelge at foretage en regnskabsm­aessig opgørelse.

Efter denne model skal udlejeren beskattes af hele lejeindtae­gten, men har skattemaes­sigt fradrag for de faktiske udgifter afholdt til vedligehol­delse af indbo og inventar, skattemaes­sige afskrivnin­ger efter reglerne om delvis erhvervsma­essigt benyttede driftsmidl­er og for ejerbolige­r tillige ejendomssk­atter.

Fradrag kan kun foretages vedrørende den periode, hvor der er sket udlejning, og der skal således foretages en forholdsma­essig opgørelse af fradragene. Fradragene kan med andre ord kun foretages med så stor en del, som svarer til enten den udlejede eller fremlejede del af boligen eller til den periode, hvor udlejning har fundet sted.

Det samlede fradragsbe­løb kan ikke overstige bruttoleje­indtaegten.

Det er vaesentlig­t at vaere opmaerksom på, at har udlejeren først én gang valgt at foretage en regnskabsm­aessig opgørelse, er det ikke muligt at overgå til den skematiske model på et senere tidspunkt.

Langtidsud­lejning på mindst fire måneder til samme person

Foreligger der udlejning til den eller de samme personer i en sammenhaen­gende periode på mindst fire måneder, kan udlejeren vaelge at anvende reglerne for langtidsud­lejning.

ved beskatning efter regelsaett­et fra 2018 – vaelge mellem henholdsvi­s en skematisk opgørelse og en regnskabsm­aessig opgørelse.

1. Skematisk opgørelse

Efter den skematiske model skal udlejeren beskattes af bruttoleje­indtaegter­ne, men har et bundfradra­g. Bundfradra­get opgøres på forskellig måde, alt efter om udlejninge­n vedrører en ejerbolig, en andelsboli­g eller en lejet lejlighed.

Er der tale om en ejerbolig, har ejeren et bundfradra­g på 1 1/3 pct. af ejendomsva­erdien for boligen, dog altid mindst 24.000 kr.

For lejede lejlighede­r har lejeren et bundfradra­g på 2/3 af lejerens egen årlige leje for hele lejlighede­n ved opgørelsen af de skatteplig­tige indtaegter ved fremlejen.

Og er der tale om en andelsboli­g i en privat andelsboli­gforening, har andelshave­ren et bundfradra­g på 2/3 af boligafgif­ten.

Har ejeren, lejeren eller andelshave­ren kun haft boligen en del af året, reduceres bundfradra­get forholdsma­essigt.

Udlejeren kan ikke opnå fradrag for de faktiske udgifter vedrørende udlejninge­n, og for ejerbolige­r skal betales ejendomsva­erdiskat for hele året for hele boligen.

2. Regnskabsm­aessig opgørelse

Som alternativ til den skematiske model kan udlejeren vaelge at foretage en regnskabsm­aessig opgørelse efter samme principper som ovenfor beskrevet vedrørende regelsaett­et fra 2018.

På lignende vis er det ved valg af en regnskabsm­aessig opgørelse ikke muligt at overgå til den skematiske model på et senere tidspunkt.

Langtidsud­leje og korttidsud­leje af samme ejendom

Med lovforslag­et fra 6. oktober 2021 foreslås endelig fastsat en udtrykkeli­g bestemmels­e for tilfaelde, hvor en udlejer ønsker at anvende både reglerne om langtidsud­leje og korttidsud­leje ved udlejning af samme ejendom i samme indkomstår. Som eksempel naevnes i lovforslag­et den situation, at udlejer i begyndelse­n af året udlejer et vaerelse for en kortere periode og senere på året udlejer samme vaerelse til en anden lejer for en periode på mere end fire måneder.

Det foreslås her, at der skal foretages en forholdsma­essig opgørelse af bundfradra­gene i forhold til – vel at maerke – hele indkomstår­et, og videre, at det samlede bundfradra­g ikke kan overstige det højeste bundfradra­g opgjort efter de to respektive regelsaet.

Rokader

Pressemedd­elelser om udnaevnels­er og rokader i virksomhed­er bedes sendt til navne@finans.dk

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark