Jyllands-Posten

Ansattes bekymringe­r om privatøkon­omi er også chefens problem

Finansiel stress på hjemmefron­ten kan have konsekvens­er for medarbejde­res trivsel og praestatio­ner på job, viser nye undersøgel­ser. Derfor bør arbejdspla­dser tilbyde hjaelp til at få styr på privatøkon­omien.

- ANNETTE OTTO HR-direktør i Atea

Hvor går graensen mellem arbejde og privatliv – og hvornår er det på sin plads, at en leder blander sig i private anliggende­r? Dilemmaet er ikke nyt, og bølgerne går gerne højt, når det kommer til spørgsmål om, hvorvidt en leder f.eks. må blande sig i og tilbyde hjaelp til sundere spise-, søvn- og motionsvan­er.

Selv er jeg dog villig til at gå endnu laengere end det i forsøget på at tilbyde mine medarbejde­re et godt fundament for at kunne skabe en livsstil, der fremmer trivsel og overskud. For forskning viser, at det ikke kun er problemati­kker relateret til vores fysiske sundhed, der traekker lange tråde ind i vores arbejdsliv: Også økonomiske bekymringe­r kan spille en stor rolle for vores performanc­e og trivsel på arbejdspla­dsen. Det viser en undersøgel­se fra rådgivning­sfirmaet Willis Towers Watson.

Økonomiske bekymringe­r resulterer både i langt større fravaer, lavere engagement og nedsat produktivi­tet sammenlign­et med medarbejde­re, der ikke er tynget af økonomiske bekymringe­r, viser undersøgel­sen. Og der er i dén grad gode grunde til at ”blande sig” som leder.

Andre undersøgel­ser viser yderligere, at hele 31 pct. af alle danskere ikke overvåger deres økonomiske situation, og at 37 pct. ingen opsparing har til at betale uforudsete udgifter. Ca. hver tredje dansker har altså ikke styr på deres økonomi og er derfor meget sårbare overfor uventede udgifter.

Det manglende overblik kan i sig selv vaere en kilde til stress, men andre faktorer såsom gaeld og uforudsete haendelser som skilsmisse­r, dødsfald, ledighed hos en selv eller ens partner er også hyppige triggers af stressreak­tioner.

Og selv om privatøkon­omi ikke har meget med arbejde at gøre, kan vi ikke komme uden om, at vi er hele mennesker, der går på arbejde – og at bekymringe­r fra privatlive­t derfor har det med at følge med ind på jobbet som en sort skygge.

Hos Atea har vi derfor som forsøg valgt at tilbyde alle medarbejde­re en raekke frivillige kurser i privatøkon­omi. På kurserne kommer vi omkring alt fra spørgsmål om pension, livsforsik­ring og testamente­r, til realkredit­lån, og hvordan man laegger en fornuftig plan for sin opsparing.

Derudover har der også med en begraenset egenbetali­ng vaeret mulighed for at booke individuel­le møder. Interessen har vaeret stor, og det er bestemt ikke sidste gang, vi kører disse kurser.

Selvfølgel­ig betyder det ikke, at du som leder skal laegge øre til dine medarbejde­res gaeldsprob­lemer og dårlige låneaftale­r eller for den sags skyld prøve at løse dem.

Men du gør klogt i at hjaelpe dem med at få adgang til den rette informatio­n og rådgivning, der kan hjaelpe dem til at få ro på bagsmaekke­n, så de både kan yde deres bedste og have det godt imens.

Alt tyder på, at mental trivsel er en positiv spiral, der forplanter sig i flere gode og sunde valg – både derhjemme og på arbejdspla­dsen. Dét er da en investerin­g, der er til at forstå.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark