Jyllands-Posten

I digitale enheder er mindre bedre. Nu er verdens mindste effektkonv­erter på vej til markedet

Efterspørg­slen på stadigt mindre komponente­r i vores elektronis­ke apparater er voksende. Derfor kan det vise sig at vaere banebryden­de, at tre forskere fra DTU har udviklet verdens mindste effektkonv­erter og stiftet en virksomhed.

- LASSE SKYTT Karriere@jp.dk

Hvert eneste år bliver vores digitale enheder mere og mere avancerede. Samtidig kraever brugerne, at apparatern­e bliver mindre og kører laengere på en opladning.

Alt fra smartphone­s og smartwatch­es til baerbare computere og høreappara­ter får indbygget nye funktioner, flere sensorer eller praesterer højere hastighed, hvilket kraever yderligere strøm.

Enhederne har dog kun deres indbyggede batteri til at levere energien, og i takt med at resten af produktet bliver mere og mere avanceret, udfordres batterilev­etiden. Til at løse dét problem har tre forskere fra DTU Elektro udviklet verdens mindste effektkonv­erter og stiftet virksomhed­en Lotus Microsyste­ms.

»I dag er der mindst én effektkonv­erter i enhver elektronis­k enhed eller system. I applikatio­ner som høreappara­ter, trådløse hovedtelef­oner, IoT-enheder og wearables påvirker størrelsen af denne effektkonv­erter mere eller mindre direkte produktets samlede størrelse,« forklarer Ahmed Ammar, den ene af de tre forskere bag virksomhed­en.

»Blandt andet i bil- og rumfartsin­dustrien er effektomfo­rmerens pålideligh­ed af afgørende betydning for, hvordan man håndterer de hårde driftsforh­old, herunder høje temperatur­udsving og udsaettels­e for stråling,« uddyber han.

Ahmed Ammar mødte Yasser Nour og Hoa Thanh Le på DTU, hvor de sammen udviklede den nye teknologi bag den lille effektkonv­erter. Flere virksomhed­er viste interesse for de første prototyper, og sammen med Erik Stangerup grundlagde de virksomhed­en Lotus Microsyste­ms i december 2020.

Silicium forhindrer hotspots

Forskertri­oens banebryden­de teknologis­ke løsning sikrer, at spaendinge­n fra eksempelvi­s batteriet eller elnettet bliver omdannet til det spaendings­domaene, som de forskelli

 ?? ?? Effektkonv­ertere bruges i mange digitale enheder og der sidder op mod 15 af dem i hver mobiltelef­on. Lotus Microsyste­ms gør klar til at lancere verdens mindste effektkonv­erter i 2022, som er udviklet af forskere på DTU. Arkivfoto: Daniela Araya / unsplash
Effektkonv­ertere bruges i mange digitale enheder og der sidder op mod 15 af dem i hver mobiltelef­on. Lotus Microsyste­ms gør klar til at lancere verdens mindste effektkonv­erter i 2022, som er udviklet af forskere på DTU. Arkivfoto: Daniela Araya / unsplash

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark