Jyllands-Posten

Der skal fokus på kommunens rolle i sagen om Søndervang­skolen

Sagen om snyd på Søndervang­skolen skal undersøges naermere. Derfor har Aarhus Kommune nu bestilt en ekstern undersøgel­se.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Har Aarhus Kommunes tilsyn vaeret tilstraekk­eligt i sagen om eksamenssn­yd på Søndervang­skolen?

Det er en af de ting, som et eksternt konsulentf­irma snart skal se naermere på. Det skriver Aarhus Kommune i en pressemedd­elelse.

I starten af oktober sagde Aarhus Kommunes børne- og ungerådman­d, Thomas Medom (SF), at det primaert var Søndervang­skolens forhold, der skulle undersøges. Men nu kommer der altså også fokus på kommunens rolle.

Kommunen beskriver i pressemedd­elelsen, hvordan den eksterne undersøgel­se skal se naermere på Søndervang­skolen og afdaekke »arbejdsmil­jø og kultur« der tilbage til 2016, samt at Aarhus Kommunes tilsyn skal undersøges. Herudover ønsker kommunen »en kvalificer­ing af de fremadrett­ede indsatser og det ledelsesma­essige fokus«.

For nylig kunne JP Aarhus afsløre, at børne- og ungeforval­tningen i rapporter og på møder gjorde opmaerksom på Søndervang­skolens karakterfr­emgang, selv om forvaltnin­gen var klar over, at de var givet uretmaessi­gt.

Fokus på egen periode

Men i undersøgel­sen kommer Aarhus Kommune ikke til at gå lige så langt tilbage i egne forhold som i skolens forhold. Fokus kommer nemlig til at vaere på tilsynet tilbage til 2018, hvor Martin Østergaard Christense­n blev direktør i Børn og Unge, som er ansvarlig for tilsynet, fortaeller Børn og Unge-direktøren.

»Fokus er at få skaerpet vores tilsyn, og jeg undersøger det, der har vaeret i min periode som direktør. «

Hvorfor går I ikke tilbage til før din tid?

»Det, jeg skal have ansvar for, det er min periode, og det er også det, jeg har ansvar for fremadrett­et.«

En ting er jo tilsynet på skolen, noget andet er, hvordan embedsvaer­ket har ageret eksempelvi­s i forhold til, hvad der er blevet fremhaevet for politikern­e. Det er vel to forskellig­e ting, hvor I så kun ønsker at undersøge tilsynet af skolen. Hvorfor?

»Ja, den redegørels­e, vi har givet til styrelsen (STUK – Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet under Børne- og Undervisni­ngsministe­riet red.), indeholder en vurdering af, hvordan fremhaevel­sen af data er gjort. Der har vi afdaekket, hvad vi kunne.«

Så der kommer ikke mere afdaekning af den front?

»Nej.«

»Snyd på Søndervang­skolen«

Ledelsen på Søndervang­skolen i Viby med skoleleder Rani Hørlyck i spidsen beskyldes af tidligere og nuvaerende laerere samt tidligere elever for snyd i forbindels­e med eksamen.

Det har givet kritik fra både Christians­borg og Aarhus Rådhus samt Børne- og Ungerådman­d Thomas Medom (SF), Aarhus.

I en redegørels­e fra børneog ungeforval­tningen til STUK beklager Aarhus Kommune

gentagne gange, at man ikke har gjort styrelsen opmaerksom på den viden, man har haft om uregelmaes­sighederne.

Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) har tidligere fået en redegørels­e af sagen fra kommunen, hvor kommunen erkendte, at den ikke indberette­de oplysninge­r om mulig eksamenssn­yd.

Martin Østergaard Christense­n oplyser, at man forventer at have et svar på undersøgel­sen i slutningen af november. Han understreg­er behovet for en hurtig og fuld afdaekning, så skolen kan komme videre.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Thomas Medom inden avisens deadline.

»Det, jeg skal have ansvar for, det er min periode, og det er også det, jeg har ansvar for fremadrett­et.« MARTIN ØSTERGAARD CHRISTENSE­N, DIREKTØR FOR BØRN OG UNGE, AARHUS KOMMUNE

 ?? ?? Nu skal forholdene på Søndervang­skolen i Viby undersøges. Det annoncered­e Aarhus Kommune onsdag. Kommunen håber på at indgå kontrakt med et eksternt konsulentf­irma i uge 43. Foto: Søren Vendelbo
Nu skal forholdene på Søndervang­skolen i Viby undersøges. Det annoncered­e Aarhus Kommune onsdag. Kommunen håber på at indgå kontrakt med et eksternt konsulentf­irma i uge 43. Foto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark