Jyllands-Posten

Vi er blevet taettere i Aarhus

Aarhus er med i toppen over kommuner i Danmark med højeste stigende befolkning­staethed. I seks områder af Aarhus Kommune er befolkning­staetheden steget med over 10 pct. siden 2017.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Taet, taettere, taettest.

Hvor taette er vi egentlig i Aarhus?

Debatten om fortaetnin­g fortsaette­r, og tallene viser, at vi er rykket taettere sammen siden seneste kommunalva­lg i 2017.

Nøgletal fra Indenrigsm­inisteriet fortaeller, at Aarhus ligger med i toppen over danske kommuner med den største stigning i befolkning­staethed de seneste fem år.

I Aarhus Kommune som helhed er befolkning­staetheden steget med 5 pct. fra 2017-2021. I København, Odense og Aalborg er stigningen 2, 2 og 4 pct. i den samme periode, mens nabokommun­erne Silkeborg og Skanderbor­g, der også har stor vaekst, også har haft en stigning i befolkning­staetheden på 5 pct. i samme periode.

I faktiske tal (se faktaboks) ligger Aarhus Kommune foran Odense og Aalborg kommuner med en aktuel befolkning­staethed på 754 indbyggere pr. kvadratkil­ometer, mens hovedstads­kommunerne Frederiksb­erg og København er langt over Aarhus med taetheder på henholdsvi­s 11.917 indb./km2 og 7.082 indb./km2.

Aarhus Ø i top

Ser man naermere på den aktuelle befolkning­staethed i Aarhus målt i 2021-tal i de fem bydele i Midtbyen og de 23 lokalsamfu­nd i resten af kommunen, viser tal fra kommunens ”Aarhus i tal”afdeling” (se kortet) – ikke overrasken­de – at taetheden stiger ind mod centrum af byen med Frederiksb­jerg som topscorer efterfulgt af områderne Vesterbro, City og Trøjborg.

Interessan­t er også udviklinge­n i befolkning­staethed, og her viser tal over udviklinge­n fra 2017 til 2021, at seks områder i Aarhus Kommune er steget med mere end 10 pct. i den femårige periode (se pile på kortet).

Som nyt udviklings­område topper Aarhus Ø/Sydhavnen naturligt nok med en stigning i taetheden på hele 73 pct. fra 2017 til 2021, hvor byggerier som f. eks. Aarhus-byggeriet med 250 lejlighede­r og Shipbygger­iet med 202 lejlighede­r er indflyttet og taget i brug.

I øjeblikket bor der ca. 4.000 mennesker på Aarhus Ø, men fuldt udbygget er området – i hvert fald tidligere – blevet spået til et samlet indbyggert­al på 10.000-12.000 beboere.

Planen stemmer generelt godt med de politiske synspunkte­r, der siger nej til mere fortaetnin­g i midtbyen og ja til mere byudviklin­g i oplandsbye­rne.

Risskov vokser

Andre områder, som også kan notere stigning i befolkning­staetheden, er Åby og Vejlby Risskov med henholdsvi­s 12 og 15 pct. stigninger i befolkning­staetheden fra 2017 til 2021.

Årsagen er bl.a., at begge de to ”gamle” forstadsom­råder har større nybyggerie­r i gang eller afsluttet.

Et eksempel er Åbyen på den gamle fragtmands­central-grund ved Søren Frichs Vej, som er et såkaldt byomdannel­sesområde. Området er tidligere vurderet til at tilføre Åby/Åbyhøjområ­det op mod 2.500 nye beboere.

I Risskov har både Risskov Brynet langs Ringvejen og Bindesbøll Byen på grunden for det tidligere psykiatris­ke hospital tilført området nye beboere i de seneste år. Risskov Brynet forventes at få ca. 5.000 beboere, når det er

 ?? ?? Udvikling af Åbyen langs Søren Frichs Vej giver stigende befolkning­staethed for Åby-området. Arkivfoto: Mads Frost
Udvikling af Åbyen langs Søren Frichs Vej giver stigende befolkning­staethed for Åby-området. Arkivfoto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark