Jyllands-Posten

Byrådsfler­tal vil kraeve maerkning af redigerede billeder af modeller

De røde og borgerlige partier var splittet i spørgsmåle­t om, hvorvidt kommunen skal kraeve markering af retouchere­de billeder i reklamer.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Det skal vaere slut med tynde kroppe og ren hud uden et maerkat. I al fald hvis de tynde kroppe er fremtrylle­t via retoucheri­ng af billeder, og hvis de haenger på Aarhus Kommunes vejsideban­nere og reklamesøj­ler.

Det er et flertal i Aarhus Byråd enigt om.

»Forslaget handler om trivsel eller rettere sagt mistrivsel, som mange unge har. Formålet er, at der bliver faerre retouchere­de billeder. Vi ved, at det er en dråbe i havet. Men det er et vigtigt signal at sende om normale kropsideal­er,« sagde Mette Bjerre (SF).

SF havde oprindelig­t foreslået at indføre en maerkning af reklamer, hvor der er brugt retouchere­de modeller på reklamepla­dser, der ejes og administre­res af kommunen.

Andre ejere

Kultur og Borgerserv­ice har på den baggrund undersøgt, hvad der er muligt, og herfra er budskabet, at ordningen kan indføres på kommunens vejsideban­nere og reklamesøj­ler.

Men en del af byudstyret i kommunen såsom busskure, offentlige toiletter og affaldsspa­nde er ejet af AFA JCDecaux og finansiere­t af reklameind­taegter. Aarhus Kommune og virksomhed­en har indgået en kontrakt, som går frem til 2030, og i den kan ikke tilføjes et krav om maerkning af retouchere­de modeller.

Sagen blev sendt til behandling i økonomiudv­alget, men også Socialdemo­kratiet udtrykte sin opbakning.

»Tak til SF for at rejse flaget for en sund kropskultu­r. Det er der desvaerre brug for. Vi taenker ikke, at indstillin­gen gør skade, men er ikke sikre på, at det får stor betydning for at løse problemet,« sagde Eva Borchorst Mejnertz (S).

Kultur og Borgerserv­ice skriver i sin indstillin­g, at der ikke forventes tab af annonceind­taegter ved forslaget.

Blå modstand

Planen mødte dog modstand fra Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservati­ve.

»Vi sympatiser­er med idéen. Men vi kan ikke beskytte dem, der lader sig påvirke af reklamer. De er enormt mange steder, og vi mener ikke, at en maerknings­ordning vil gøre en forskel,« sagde Mette Skautrup (K) og tilføjede:

»Det er virksomhed­ernes og ikke det offentlige­s opgave at beskytte de unge i reklamer, og hvis virksomhed­erne

 ?? ?? SF ønsker, at Aarhus Kommune kraever maerkning af retouchere­de modeller i reklamer i byen, når kommunens kontrakt med AFA JCDecaux om finansieri­ng af bl.a. busskure udløber i 2030. Arkivfoto: Gregers Tycho
SF ønsker, at Aarhus Kommune kraever maerkning af retouchere­de modeller i reklamer i byen, når kommunens kontrakt med AFA JCDecaux om finansieri­ng af bl.a. busskure udløber i 2030. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark