Jyllands-Posten

Små justeringe­r holder liv i den populaere franske SUV

Peugeot 3008 er midtvejs som model. Det betyder små aendringer, der ikke grundlaegg­ende rykker ved, at 3008 fortjener sin popularite­t, men primaert som plug-in hybrid.

- JENS HØY biler@jp.dk

Fire år er lang tid for en bilmodel, og når man som Peugeot var forholdsvi­s tidligt ude med SUV’erne, så er fire år meget lang tid.

Men fire år er praecis det tidsrum, som 3008 har haft til at bevise, at Peugeot mente det alvorligt, da man – først med 308 og lidt senere 3008 – for alvor satte skub i bestraebel­serne på at løftet maerket op i status.

Forretning­smodellen for mainstream­biler er nemlig ikke god, da det koster stort set det samme at udvikle og producere en bil på Fiat-niveau, som det koster at udvikle en VW.

Men når Fiaten skal saelges hos forhandler­en, kan man ikke tage så meget for bilen, som VW kan. Og derfor skranter økonomien hos mange af de bilproduce­nter, der tidligere sprøjtede modeller ud til købeglade og prisbevids­te europaeere. I klassen for mainstream­maerker truer også kinesiske biler, og troløse forbrugere, der mere og mere ser biler som noget, man bruger, skifter måske til et nyt maerke godt hjulpet af leasing, hvor man ikke løber nogen risiko for, at vaerditabe­t går amok.

Svaer pris

I de seneste fem år har Peugeot arbejdet minutiøst med at skabe modeller, der i tøjbranche­n kaldes affordable luksus, men som bilbranche­n ikke helt har fundet et navn for. Men grundlaegg­ende handler det om biler, der koster lidt mere end de folkelige modeller fra Citroën, som er en del af samme kaempemaes­sige Stellantis, der også har Opel i samme prissegmen­t.

Ugens testbil er en klassisk diesel, og dem bliver der ikke solgt så mange af mere. Kunderne vaelger de billigere plug-in hybrider. Testbilen koster 425.000 kr., mens billigste 3008 med trecylindr­et motor og ottetrins automatgea­r koster fra 410.000 kr. Til den pris er 3008 bestemt ikke noget slagtilbud, og vi forstår godt, hvorfor langt hovedparte­n af de solgte biler er plug-in hybrider.

Et kig i prislisten afslører, at Peugeot, praecis som flere af konkurrent­erne, har luget ud i vrimlen af modeller. Den store klassiske 2,0 liters er sendt på pension, og testbilens 1,5’er med 300 Nm er noget mere slap, skulle vi hilse og sige.

Målt på hestekraef­ter yder testbilens 1,5 liters maskine 130 hk, og praestatio­nerne raekker kun lige. Ved normal kørsel savner vi ikke power, men på motorvej er 3008’eren for sløv, når trafikken rykker i venstre bane. Og du er aldrig i tvivl om, at det er en diesel. Den støjer en del i tomgang, og ved langsom kørsel er hele drivlinen traeg. Laeg dertil, at motoren ryster lidt, når du ved rødt lys slipper bremsen. Når maskinen starter, og du forsigtigt traeder på speederen, er der en lidt gyngende tendens. Saerlig elegant kan man ikke kalde måden, vores 3008 starter på. Her er der ikke tale om fransk finesse.

PEUGEOT 3008 1,5 BLUEHDI 8-TRINS AUT. ALLURE PACK Motor: 1,5 liters diesel Ydelse: 130 hk v. 3.750 o/min. Drejningsm­oment: 300 Nm v. 1.750 o/min. 0-100 km/t.: 11,5 sek. Tophastigh­ed: 192 km/t. Forbrug: 19,2 km/l Pris testbil: 425.000 kr. 3008 fås fra 324.990 kr.

Design holder

3008 har ikke aendret sig vaesentlig­t i designet, men foran er der kommet nye forlygter, og 3008 har nu LED-teknologi i alle udstyrsvar­ianter. Mo

delbetegne­lsen 3008 er nu placeret på selve kanten over grillen med stort løvelogo. Den tidligere 3008 havde Peugeot-navnet i en ramme om grillen og løven i selve grillen.

Da 3008 kom frem, var interiøret det laekreste, man nogensinde havde set i en Peugeot, og det er der ikke pillet ved i den facelifted­e. Et kig rundt i samlinger, og hvor plast møder plast i en vinkel, er der kun gode takter. Vores 3008 har en flot finish, og dørene lukker med en tyngde, der leder tankerne hen på en bil med germanske rødder.

Peugeots fikse idé med et lille rat og højt placeret instrument­ering er der naturligvi­s ikke pillet ved, men en ny touchskaer­m på 10 tommer er standard i alle udgaver undtagen billigste model. Desvaerre er Carplay ikke trådløst i 3008. Vi bliver heller aldrig fan af et klimasyste­m, der skal betjenes via en skaerm, men det vaenner de fleste sig nok til.

Når det gaelder sikkerhed, er nødbremsen blevet forbedret, og bilen har også opdateret adaptiv fartpilot.

Konklusion

Eksekverin­gen af lille dieselmoto­r og automatgea­r savner fransk finesse i den opdaterede Peugeot 3008. Med 130 hk opleves bilen som en anelse sløv. Og den er alt for dyr, så køb plug-in hybriden. På plussiden taeller flot finish og naensom opdatering af et flot design.

 ?? ??
 ?? ?? Vi tester bilen med dieselmoto­r, der dog er blevet uforholdsm­aessig dyr i forhold til plug-in hybriden.
Foto: Jens Høy
Vi tester bilen med dieselmoto­r, der dog er blevet uforholdsm­aessig dyr i forhold til plug-in hybriden. Foto: Jens Høy

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark