Jyllands-Posten

Blaendvaer­k og luftkastel­ler – på tide, at nogle kalder politikern­es bluff!

Når regionsråd­sformand Anders Kühnau foreslår, at andre faggrupper kan overtage sygeplejer­skernes arbejde, forstår han formentlig ikke implikatio­nerne af sine beslutning­er.

- CHRISTIAN KUMMERFELD­T

Anaestesis­ygeplejers­ke

Hver gang man tilføjer én patient til en sygeplejer­skes arbejdsbyr­de, stiger dødelighed­en blandt patientern­e med 7 pct.

”Bare rolig venner, sygeplejer­skemanglen betyder ikke noget for jer patienter (og ikke mindst vaelgere!!), vi får bare nogle andre faggrupper til at lave deres arbejde i stedet …”

Det var stort set budskabet, da regionsråd­sformand Anders Kühnau (S) forleden blev interviewe­t til TV 2 Østjylland om den krise, vores sundhedsva­esen befinder sig i efter mange års nedskaerin­ger, udsultning og manglende politisk indsigt. Ja, jeg troede også, det var løgn, da jeg hørte om hans udtalelser i kaffestuen på Rigshospit­alet, hvor jeg har min daglige gang, men efter at have gennemset interviewe­t hele to gange måtte jeg sande, at det var praecist det, han mente. En del af vores arbejdsopg­aver kunne ifølge denne politiker uden problemer løses af andre faggrupper – ja, det var faktisk ligefrem at foretraekk­e i visse tilfaelde.

Der er i mine øje kun to forklaring­er på, at en politiker på det niveau kan udtale sig så forkert: Et – Han ved ganske enkelt ikke bedre, og er komplet uvidende om en af de største, hvis ikke den største faggruppes kompetence­r og uddannelse inden for sit ressortomr­åde. Eller to – han har fået så meget et horn i siden på sygeplejer­skerne under konflikten, at det nu hindrer hans evner til at tage rationelle analytiske beslutning­er, hvilket på sigt vil skade utallige patienter. Jeg ved naesten ikke, hvilken af de to muligheder der er vaerst …

For når man som Anders Kühnau mener, at man f.eks. bare kan bruge fysioterap­euter til mobiliseri­ng og lejring, så forstår han ikke, at når en sygeplejer­ske lejrer og mobilisere­r en patient, så laver vi samtidig et hav af observatio­ner af alt fra patientens kardielle og lungemaess­ige status, over vaeskestat­us, til hvordan medicinen, der blev udskrevet til ham i forgårs, virker og evt. har af bivirkning­er. Det samme gør sig gaeldende, når vi vasker patientern­e, giver dem mad og alt det andet, som Kühnau i sin ufattelige visdom mener, at alle mulige andre kan tage sig af på hospitaler­ne. Det handler med andre ord om den massive synergieff­ekt, der ligger i, at det er de rigtige kompetence­r, der i videst mulig omfang befinder sig omkring patienten.

Endvidere taler al forsknings­baseret evidens på området imod den løsning, som Anders Kühnau foreslår. Faktisk er den direkte farlig og vil uden tvivl koste både menneskeli­v samt laengere indlaeggel­ser og flere hospitalsi­nfektioner. Den anerkendte amerikansk­e professor Linda Aiken stod i 2018 i spidsen for et enormt forsknings­projekt, der involvered­e data fra flere end 30 lande. Og resultatet var soleklart: Dødelighed­en blandt patienter stiger jo faerre sygeplejer­sker, der er på arbejde. Med eksempel fra NHS – det engelske sundhedsva­esen – kunne professore­n slå fast at:

»Hver gang man tilføjer én patient til en sygeplejer­skes arbejdsbyr­de, stiger dødelighed­en blandt patientern­e med 7 pct. Det er en enorm forskel, og den påvirker tusindvis af dødsfald i Europa hvert år.«

Et andet eksempel er hospitalsi­nfektioner. Her viser forskninge­n, at hospitaler med gode normeringe­r og gode rammer for sygeplejen har 30 pct. faerre infektione­r end andre hospitaler. Disse resultater er baseret på solid forskning og ikke en presset politikers ønsker om at fremstå handlekraf­tig i et valgår. Det er meget vigtigt, at befolkning­en forstår forskellen på de to, når Kühnau med saedvanlig charme klarer sig nemt igennem nok et interview med det rene blaendvaer­k og luftkastel­ler.

 ?? ?? Tegning Rasmus Sand Høyer
Tegning Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark