Jyllands-Posten

En fejl begået i 1990’erne gør det ekstra svaert at få billige boliger i København

Regeringen vil have bygget mange tusinde almene boliger i de store byer. Eksperter anviser flere veje at gå, for at det skal lykkes.

- MORTEN VESTERGAAR­D morten.vestergaar­d@jp.dk

»I dag tager vi det naeste skridt for faellesska­bet.«

Sådan lød det fra boligminis­ter Kaare Dybvad Bek, da regeringen for nylig praesenter­ede et udspil, der skal sikre mere blandede storbyer i Danmark.

Det handler bl.a. om, at der inden 2035 skal bygges 22.000 almene boliger. Planen lyder bekendt, for socialdemo­kraten Ritt Bjerregaar­d forsøgte som overborgme­ster i København i 00’erne netop at bygge billige boliger i hovedstade­n. 5.000 boliger til 5.000 kr. om måneden lød hendes mantra. Men det lykkedes ikke.

Hans Skifter Andersen, adjungeret professor på Aalborg Universite­t, forklarer, at økonomien er afgørende for, at man denne gang får løst den udfordring, at grundprise­rne i København er meget høje. Ritt Bjerregaar­ds

billige boliger blev ikke til noget, fordi Københavns Kommune ikke fik lov til at saelge grunde under markedspri­s til de almene boligselsk­aber.

At tillade det er, ifølge Skifter Andersen, én vej at gå. En anden vej er at haeve det såkaldte rammebeløb, altså graensen for hvor dyrt man må bygge almene boliger. Eller man kan stille som et krav, at bygherrer opfører almene boliger først, inden man bygger boliger til privat udlejning.

»Men ud over det, er udfordring­en stadig, at der er få ledige byggegrund­e i København. Kommunen solgte ud af sine boliger, da man manglede penge i 1990’erne, men det har vist sig at vaere en stor fejl. De boliger mangler man i dag. Der bliver bygget mange boliger i baeltet udenom København fra Helsingør over Roskilde til Køge. Men det aendrer jo ikke sammensaet­ningen af beboere i selve København,« siger han.

Mogens A. Morgen, professor på Arkitektsk­olen Aarhus, har flere bud på, hvordan man kan få planen om billige, almene boliger til at lykkes. For det første kunne man opdele lejlighede­r:

»I mange år har man i

København lagt lejlighede­r sammen for at få plads til familier. Men i dag lever 1,6 millioner danskere som singler eller i andre familiemøn­stre, og den sociale forandring har man ikke forholdt sig til i boligbygge­rierne.«

Gør byen mere taet

For det anden kunne man fortaette byen f.eks. ved at opføre nye boliger mellem boligblokk­e.

»Det er ikke grønne områder, der mangler i f.eks. Tingbjerg. Mange, mange andre steder kunne man sagtens fortaette København. Mennesker i en storby kan godt lide at bo taet sammen, det er derfor, de har valgt at bo i en stor by, og det er i en sådan bystruktur, at der opstår caféer, kulturliv, idraetstil­bud m.m.,« siger han.

Mogens A. Morgen peger også på, at det er svaerere end tidligere at gøre København til en mere blandet by, fordi Københavns Kommune i 1990’erne solgte ud af sine boliger. Men samtidig mener han, at både Aarhus og Københavns Kommune har gode forudsaetn­inger for at komme igennem med krav til byudvikler­e, f.eks. om at de i et nyt boligområd­e skal opføre almene boliger, inden de bygger boliger til privat udlejning.

»Investorer­ne står i kø, fordi der i disse år er så stor profit ved at bygge boliger. Kommunerne kunne godt have mere selvtillid og stille større krav,« siger Mogens A. Morgen.

Hvordan får man så de mest velfungere­nde almene boligområd­er?

»Ved at lave små udstykning­er, som er overskueli­ge for de enkelte beboere, og hvor der er grundlag for at skabe faellesska­ber. Det var sådan, brokvarter­erne i København blev bygget: En murermeste­r opførte et enkelt hus ad gangen til 20 familier, som alle kom til at kende hinanden. Men i dag laves kun store udstykning­er, som det kun er de store pensionsse­lskaber, der har råd til at bebygge,« siger professore­n, som er en del af et forsknings­projekt, der skal undersøge, hvordan faellesska­ber er opstået i fem boligområd­er.

Det er bl.a. Gadekaeret i Ishøj Kommune på den københavns­ke vestegn, som netop er opført efter model af en lille landsby.

Kan det lade sig gøre at bygge flere billige og almene boliger i København?

»Ja, men det kommer til at koste penge. Og så er det vigtigt, at man gør det til en pligt, at bygherrern­e opfører de 33 pct. almene boliger, før de bygger de 66 pct. til privat udlejning. I dag sker det modsatte,« siger han.

Grundpille i velfaerd

Som et resultat af stigende huspriser og huslejer blev planloven aendret i 2015, så det blev muligt at stille krav om, at 25 pct. af boligmasse­n i et boligområd­e skulle vaere almene boliger. En analyse fra Bolig- og Planstyrel­sen viste i juni i år, at kun 6 pct. af boligerne i de lokalplane­r, der er vedtaget siden 2015, er almene boliger.

Regeringen foreslår i sit nye udspil, at der bliver mulighed for 33 pct. almene boliger.

Mogens A. Morgen peger på, at Østrigs hovedstad Wien er et eksempel på, at det kan lykkes at skabe en stor by med blandet beboersamm­ensaetning. Her er det resultatet af årtiers boligpolit­ik, og det samme har vi faktisk også i Danmark, hvor andelen af almene boliger er højere end i de fleste andre lande. Det skyldes i høj grad Landsbygge­fonden, der blev oprettet i 1966. Almene boligselsk­aber betaler til fonden, som så støtter driften af almene boliger.

»Boligpolit­ikken er i dag på mange måder en grundpille i vores velfaerdss­amfund: I Danmark kan man faktisk få en bolig, selv om man har en lav indkomst,« siger han.

Ifølge Hans Skifter Andersen er der ingen grund til at frygte, at de nye, almene såkaldte ghettoer får en høj andel af socialt udsatte:

»Det er der ingen risiko for, for uanset hvad man gør, vil huslejerne blive så høje, at man i hvert fald skal have en paedagoglø­n for at kunne betale huslejen.«

Mange, mange andre steder kunne man sagtens fortaette København. Mennesker i en storby kan godt lide at bo taet sammen, det er derfor, de har valgt at bo i en stor by. MOGENS A. MORGEN, PROFESSOR, ARKITEKTSK­OLEN AARHUS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark