Jyllands-Posten

Partier vil rette magtens skaevheder, men der er skepsis fra S og V, der vinder på maerkvaerd­ighederne

Valgforske­re ser kun gode argumenter for at justere måden, magten fordeles til kommunalva­lg i Danmark. Den socialdemo­kratiske indenrigs- og boligminis­ter og Venstre er alligevel lorne ved at gøre det. SF ser en »trussel mod demokratie­t« og vil nu have sag

- NIKOLAJ RYTGAARD MICHAEL HJØLLUND nikolaj.rytgaard@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Det fungerer ikke godt nok, når mandaterne og magten skal fordeles i landets 98 byråd efter kommunalva­lg. Sådan lød den klare konklusion i Jyllands-Posten søndag fra to af landets førende valgforske­re, der opfordrede Folketinge­t til at justere reglerne for at rette op på de »maerkvaerd­igheder« og »skaevheder«, som de har påvist.

10 borgmestre sidder eksempelvi­s med et absolut flertal til deres eget parti, selv om de kun fik et mindretal af stemmerne. Det er f.eks. tilfaeldet i Nordfyns Kommune, hvor 40,1 pct. af vaelgerne stemte på Venstre. Alligevel endte borgmester Morten Andersen og Venstre med 52 pct. af pladserne i byrådet.

I 20 kommuner er der desuden uorden i partiernes størrelse. I Herning fik De Konservati­ve eksempelvi­s to mandater for 2.148 stemmer. Dansk Folkeparti fik 700 flere stemmer end K, men det udløste kun et enkelt mandat.

Problemern­e skyldes muligheden for at dele stemmer i et valgforbun­d og den d’Hondtske metode, der bruges til at omregne stemmer til mandater. De to faktorer i forening begunstige­r tit de store partier.

Hvis valgforbun­dene blev afskaffet, og den d’Hondtske metode blev skiftet ud, ville stort set alle skaevheder blive rettet op, konstatere­r kommunalfo­rsker Ulrik Kjaer og professor Jørgen Elklit, der er en af landets førende eksperter i de danske valgsystem­er.

Det ville isaer ramme Socialdemo­kratiet og Venstre. Hvis valgforske­rnes forslag havde vaeret gaeldende ved kommunalva­lget i 2017, ville S og V hver isaer have fået omkring 60 faerre kommunalpo­litikere valgt ind. Det svarer til 7-8 pct. af alle deres mandater. De Konservati­ve havde mistet syv lokalpolit­ikere, men ville til gengaeld gå fra at vaere repraesent­eret i 79 til 92 kommuner. De andre partier ville vinde på den foreslåede justering, som valgforske­rne kun kan se gode argumenter for at gennemføre. Som de skriver i den store bog, der analyserer kommunalva­lget i 2017:

»Forhåbentl­ig bliver en eventuel argumentat­ion for at beholde det nuvaerende system ikke søgt pakket ind i saglighed. Det lader sig nemlig ikke gøre.«

Ekstremt velfungere­nde

Indenrigs- og boligminis­ter Kaare Dybvad, der har ansvaret for at afvikle valg, er alligevel skeptisk over for at aendre måden, magten fordeles til kommunalva­lg. Egentlig ønskede han ikke at udtale sig om sagen, men Jyllands-Posten traf ham alligevel på

Christians­borgs gange i forbindels­e med Folketinge­ts åbning.

»Vi siger ikke, at intet kan laves om, men umiddelbar­t synes jeg, at vores valgsystem fungerer ret godt. Vores valg og kommunalbe­styrelser er generelt ekstremt velfungere­nde. Det er min overordned­e holdning,« siger Kaare Dybvad.

Fungerer det godt, når der i 10 kommuner sidder en bykonge med absolut flertal, selv om han kun fik et mindretal af stemmerne?

»Ved folketings­valget i 1990 var der også et flertal, som stemte på rød side. Men der blev alligevel en borgerlig statsminis­ter. Sådan fordeler stemmerne sig nogle gange.«

Er det godt?

»Nej, men sådan er vilkårene, når du har en spaerregra­ense og forskellig­e systemer. Uanset hvordan du indretter det, vil det vaere sådan, at nogle stemmer vil ende med ikke at have en betydning.«

Handler det hånden på hjertet om, at Socialdemo­kratiet vinder på systemet, som det er i dag? (D'Hondts metode med valgforbun­d)

Resultat med forskernes forslag (Sainte-Laguë uden valgforbun­d)

»Det kan man også sige om spaerregra­ensen i Folketinge­t. At vi har den, fordi vi vil holde nye partier ude. Men der skal jo vaere et eller andet system. Det har man i alle lande. Nogle gange risikerer man at stå i den situation, du beskriver. Jeg synes ikke, at vores kommunale valgsystem fungerer dårligt.«

Mange, mange, mange års tryghed

Venstre er ligesom den socialdemo­kratiske minister loren ved at lave noget om.

Kommunalor­dfører Anni Matthiesen (V) påpeger, at debatten tit dukker op før eller efter et kommunalva­lg, og at hun gerne tager den »igen, igen, igen, igen«, som hun siger.

»Men jeg må også sige, at det er et system, vi har brugt i mange, mange, mange år. Det giver en vis tryghed. Fra Venstres side har vi ikke nogen planer om at skippe den d’Hondtske metode eller valgforbun­d. Det har vi ikke.«

Er det et argument for at lade vaere med at justere noget, at vi har gjort det i mange år, og at debatten har vaeret der tit?

»Nej, det er ikke et argument i sig selv. Jeg siger bare, at der er ikke nogen, der har formået at skaffe et flertal for at aendre det.«

Måske er det, fordi S og V har haft flertallet til at blokere det, og det er S og V, som vinder på systemet i dag?

»Det kan man måske mene. Men jeg vil gerne have på tryk, at der slet, slet ikke skulle vaere andre ulemper ved at lave det om.«

Det står på tryk i en artikel fra valgforske­rne ...

»Jojo, men det kunne også vaere, at der var nogle andre forskere, der skulle på. Det er så moderne at bruge en second opinion. Det kunne vaere, at man skulle spørge nogle andre om fordelene ved det system, vi har i dag.«

Er det, fordi Venstre vinder på systemet i dag, at du er forbeholde­n ved at aendre det?

»Nej, det er mere, fordi jeg mener, at systemet har fungeret i mange, mange år. Bare at haelde tingene ud med badevandet og indføre noget nyt, det mener jeg ikke bare er løsningen. Men det er fint nok at tage debatten.«

Sagen skal i Folketinge­t

Mens S og V er skeptiske over for aendringer, er holdningen en anden i den øvrige del af Folketinge­t, hvor mange partier ville vinde på forskernes forslag. SF vil tage sagen op i folketings­salen og kraeve afstemning om et forslag, der pålaegger regeringen at nedsaette en valgkommis­sion, der skal sikre et mere retfaerdig­t og retvisende system.

»Et demokrati skal vaere transparen­t, og det er det jo ikke, når de matematisk­e beregninge­r tilgodeser de store partier til ulempe for de små partier. Det er en trussel mod demokratie­t, at der er en skaev fordeling i forhold til, hvor meget den enkelte borgers stemme taeller,« siger kommunalor­dfører Charlotte Mølbaek (SF), der selv har en fortid som byrådsmedl­em i Randers.

Handler det her ikke bare om, at I kan se, at en anden model vil give jer flere mandater?

»Nej, det skal vaere valget, som afgør det. Vi har et staerkt demokrati, som normalt er til at gennemskue. Men det kan man ikke nødvendigv­is i dag.«

Penge tilbage i Brugsen

Enhedslist­en støtter gerne en valgkommis­sion, men kommunalor­dfører Jette Gottlieb (EL) frygter, at en omlaegning vil få de store partier til at spekulere i at splitte sig op – f.eks. så Socialdemo­kratiet i København deler sig i en Nørrebro-liste og en Sydhavnlis­te for at profitere på en ny valgmatema­tik.

»For min skyld kan man godt nedsaette en kommission, det er udmaerket, men det er et teknisk-matematisk problem, der er svaert at løse. Det kan aldrig blive helt retfaerdig­t. Det er, ligesom når du skal have 10 kr. og 16

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark