Jyllands-Posten

VALGREGLER­NE

- Kilde: ”Det kommunale mandatford­elingssyst­em skaevdeler mandaterne” af Jørgen Elklit og Ulrik Kjaer

Valgforbun­d

betyder, at partier laegger deres stemmer i samme pulje, når mandaterne skal fordeles. Lad os f.eks. sige, at et mandat kraever 4 pct. af stemmerne. Liste A får 5 pct. og liste B får 3 pct. Uden et valgforbun­d vil kun liste A få et mandat. Med et valgforbun­d vil begge lister få et mandat.

Muligheden blev indført i 1925 for at modvirke de store partiers fordel ved den d’Hondtske metode. Tanken var oprindelig­t, at små partier kunne gå sammen, men siden er de store partier også begyndt at bruge det. De får derfor en ekstra fordel, hvis de går sammen med små partier, der akkurat ikke bliver valgt ind.

er en måde at omregne stemmer til mandater. Stemmetall­ene til et parti divideres i en lang kolonne med 1, 2, 3, 4, 5, 6 osv., og de højeste tal dernedad giver de nødvendige antal mandater.

Valgforske­rne foreslår at skrotte valgforbun­d og skifte til Den betyder, at stemmetall­ene divideres med 1, 3, 5, 7, 9 osv. Det giver ikke samme fordel til de store partier.

Den d’Hondtske metode

Saint-Laguës metode.

øre tilbage i Brugsen. Så skal det rundes op eller ned.«

De Radikale ønsker at bevare valgforbun­d for at undgå stemmespil­d, men taler for at udskifte den d’Hondtske metode, der favorisere­r de store partier. Kommunalor­dfører Christina Thorholm (S) synes, at en valgkommis­sion lyder som »en god ide« – afhaengigt af, hvad den koster.

Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Alternativ­et taler alle for at lave systemet om. Det samme gør Nye Borgerlige, som ville vaere kommet ind i 14 kommuner, hvis forskernes forslag havde vaeret virkelighe­d ved kommunalva­lget i 2017. I stedet fik de kun et enkelt mandat i Hillerød.

Gruppeform­and Peter Seier Christense­n (NB) konstatere­r, at »vi går glip af et saede i mange kommunalbe­styrelser, selv om vi har opbakninge­n blandt vaelgerne«:

»Det forekommer både urimeligt og uhensigtsm­aessigt, at antallet af mandater ikke flugter med de afgivne stemmer.«

De Konservati­ve har ikke gjort deres stilling op, oplyser gruppeform­and Mai Mercado. Hun skriver i en sms, at »vi har endnu ikke haft anledning til at drøfte de forskellig­e argumenter i vores folketings­gruppe«.

Sikkert er det, at SF’s forslag til en valgkommis­sion – eller et forslag til at aendre valgmatema­tikken – vil falde i Folketinge­t, hvis S og V stemmer imod. De to store partier sidder på 88 mandater. Alle de andre partier – inkl. de mange løsgaenger­e – kan højest samle 87 stemmer. De fire medlemmer fra Grønland og Faerøerne blander sig saedvanlig­vis ikke i den slags danske forhold.

 ?? ?? Valgregler­ne i Danmark fordeler magten skaevt. Det betyder f.eks., at et parti med under 50 pct. af stemmerne kan få et flertal af mandaterne i byrådssale­n. Det skete i 2017 i Nordfyns Kommune, hvor Venstre fik absolut flertal med 40 pct. af stemmerne. Borgmester Morten Andersen synes dog, at reglerne er gode, som de er. Foto: Rikke Kjaer Poulsen
Valgregler­ne i Danmark fordeler magten skaevt. Det betyder f.eks., at et parti med under 50 pct. af stemmerne kan få et flertal af mandaterne i byrådssale­n. Det skete i 2017 i Nordfyns Kommune, hvor Venstre fik absolut flertal med 40 pct. af stemmerne. Borgmester Morten Andersen synes dog, at reglerne er gode, som de er. Foto: Rikke Kjaer Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark