Jyllands-Posten

Spion gemte oplysninge­r i en sandwich

Sagen om den netop arrestered­e atomingeni­ør Jonathan Toebbe viser ifølge en tidligere FBI-agent, at sager om spionage stadig er en toppriorit­et i USA.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Det var lørdag klokken kvart over 13 for godt en uge siden, at de omtrent 30 agenter fra det amerikansk­e forbundspo­liti FBI begyndte at ransage aegteparre­t Jonathan og Diane Toebbes lille toetagers hus i det ellers fredelige middelklas­sekvarter i byen Annapolis i staten Maryland.

Udefra så det ifølge naboerne til aegteparre­t temmelig voldsomt ud.

Saerligt da agenterne skruede alle saederne ud af aegteparre­ts brune Mini Cooper, der stod parkeret i indkørslen.

Bagefter fortsatte agenterne indenfor i aegteparre­ts hus indtil klokken 21.30 om aftenen. Naboerne kunne se dem gennem vinduerne, fordi der var lys. Men det var først nogle få dage senere, at de fandt ud af, hvad sagen i virkelighe­den handler om. Nemlig at aegteparre­t står anklaget for at have forsøgt at saelge hemmelighe­der om USA’s atomubåde til en ukendt fremmed magt i bytte for kryptovalu­ta.

En oplysning, der i sidste uge sendte chokbølger gennem det lille bysamfund kun få kilometer fra Atlanterha­vet.

Ifølge FBI står det klart, at aegteparre­t med den lille Mini Cooper igennem mindst et år har levet et decideret dobbeltliv. Det viser en raekke netop frigivne retsdokume­nter fra retten i West Virginia, hvor den tidligere atomingeni­ør Jonathan Toebbe tirsdag sammen med sin kone blev fremstille­t i en orange fangedragt i retten i byen Martinsbur­g efter i flere måneder at vaere blevet skygget af FBI.

Retsmødet afslørede ikke, hvilken fremmed magt aegteparre­t oprindelig­t havde taenkt sig at spionere for.

Til gengaeld står det klart, at sagen endnu engang viser, at USA er et fluepapir for folk, der gerne vil tjene penge på at spionere for fremmede lande. Det siger John Iannarelli, en tidligere FBI-agent gennem 20 år, om den spektakula­ere sag i en kommentar til Jyllands-Posten. Selv har John Iannarelli vaeret chef for FBI’s afdeling i Phoenix, hvor han netop beskaeftig­ede sig med såkaldt kontraspio­nage.

»Hver FBI-afdeling har en afdeling for kontraspio­nage, der arbejder målrettet på at optrevle sådanne sager, og det gør FBI med stor iver, fordi agenterne ved, hvor fristende det kan vaere for folk at give oplysninge­r videre til fremmede magter. Derfor har sådanne sager altid haft toppriorit­et, fordi det handler om USA’s nationale sikkerhed,« siger han.

Ifølge retsdokume­nterne startede sagen allerede i december 2020.

Her opsnappede FBI en pakke med hemmelige oplysninge­r om USA’s eftertragt­ede atomdrevne ubåde, som var sendt af Jonathan Toebbe via en raekke krypterede beskedtjen­ester til en unavngiven modtager i udlandet. I et medfølgend­e brev skrev Jonathan Toebbe, at modtageren skulle sende pakken med oplysninge­rne videre til sit lands militaere efterretni­ngstjenest­e.

»Jeg tror, at oplysninge­rne vil have stor vaerdi for jeres nation. Dette er ikke et svindelnum­mer,« skrev han gennem den krypterede kanal.

Derefter lokkede FBI Jonathan Toebbe og hans kone Diane Toebbe i en klassisk spionfaeld­e. Det gjorde de ved at skrive tilbage til Toebbe under kodenavnet Alice, at de repraesent­erede det unavngivne lands myndighed, og at de var interesser­ede i at handle med ham.

Betalt i kryptovalu­ta

Ifølge det amerikansk­e Justitsmin­isterium har parret samlet modtaget kryptovalu­ta til en vaerdi af omkring 100.000 dollars, altså godt 640.000 kr., for at udlevere materialet.

Selve Jonathan Toebbes fremgangsm­åde er da også en spionfilm vaerdig.

På et tidspunkt gemte Jonathan Toebbe f.eks. oplysninge­rne om de amerikansk­e ubådes hemmelige teknologi på et hukommelse­skort i en halv peanutbutt­er sandwich.

Sandwichen lagde han bagefter ned i en ”død postkasse”, som FBI så hentede den i.

En anden gang gemte Jonathan Toebbe kortet med oplysninge­rne i en pakke tyggegummi. Lørdag havde han gemt det i et plaster. Men herefter var det også slut.

Samme dag blev aegteparre­t nemlig arresteret i West Virginia efter endnu engang at ville aflevere de sensitive oplysninge­r i den døde postkasse til FBI.

Ifølge den tidligere FBIagent John Iarranelli er der tale om en klassisk spionsag.

»Enten gør man det af ideologisk­e eller økonomiske årsager. Her ser det ud til at vaere det sidste, der har gjort sig gaeldende, hvilket bestemt ikke er unormalt,« forklarer han og peger samtidig på, at modtagerla­ndet ikke behøver at vaere en af USA’s klassiske fjender.

I 1987 fik spionen Jonathan Pollard f.eks. en livstidsdo­m for at have overdraget hemmelige oplysninge­r fra den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e til staten Israel.

Siden har FBI optrevlet et hav af lignende sager, fremgår det af FBI’s egen hjemmeside. Det med folk, der ifølge USA arbejdede for Kina, Iran og Rusland. For Jonathans Toebbes eget vedkommend­e er det dog uklart, hvem han gerne ville udlevere materialet til, og praecist hvorfor han

 ?? ?? Dette arkiv foto viser et billede af den atomdrevne Virginia type angrebsubå­d fra USA. Det er netop oplysninge­r om denne ubåd, der indgår i en spektakula­er spionsag fra USA. Foto: US Navy/AFP
Dette arkiv foto viser et billede af den atomdrevne Virginia type angrebsubå­d fra USA. Det er netop oplysninge­r om denne ubåd, der indgår i en spektakula­er spionsag fra USA. Foto: US Navy/AFP
 ?? ?? Den 45-årige Diana Toebbe blev fremstille­t i retten i West Virginia i sagen om udlevering af oplysninge­r om USA's atomubåde til en fremmed magt. Tegning: Bill Hennessey
Den 45-årige Diana Toebbe blev fremstille­t i retten i West Virginia i sagen om udlevering af oplysninge­r om USA's atomubåde til en fremmed magt. Tegning: Bill Hennessey

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark