Jyllands-Posten

Snowden synes udnyttet i stort angreb på CIA

- JØRN BRO pens. politimest­er, Smørum

I Jyllands-Posten søndag den 10. oktober beretter Mathias Seidelin om de tab og tilbagesla­g, som CIA i de senere år blevet ramt af. Med amerikansk­e medier som kilde kan han fortaelle, at CIA’s kontraefte­rretningsa­fdeling internt i tjenesten har udsendt advarsler om, at CIA i usaedvanli­gt omfang har mistet alt for mange af sine informante­r i marken, fordi de enten bliver slået ihjel, arresteret eller begynder at arbejde for fjenden. Der tales i denne forbindels­e om en historisk krise i forhold til alvorlige modstander­e som Rusland, Kina, Iran og internatio­nale, islamistis­ke terrororga­nisationer.

Disse for vestlige efterretni­ngstjenest­er mistrøstig­e oplysninge­r bør nok ses i sammenhaen­g med presseforl­ydender om mystiske, invalidere­nde sygdomme, der i vidt omfang er blevet påført CIAfolk flere steder i verden i de senere år. Symptomern­e er svimmelhed, tab af hørelse, søvnforsty­rrelser, problemer med koncentrat­ion, hukommelse og balance. Det amerikansk­e National Academy of Sciences siger i en rapport, at der mest sandsynlig­t er tale om angreb med mikrobølge­r. Amerikansk­e myndighede­r har indledt en omfattende undersøgel­se og retter isaer mistanken mod Rusland, men der savnes afgørende beviser.

De første, registrere­de sygdomstil­faelde er fra 2016, og i 2017 blev et amerikansk konsulat i Kina ramt. I 2018 måtte et større antal amerikaner­e traekkes hjem som sygdomsram­te fra ambassaden i Havana. Den 21. oktober 2020 kunne Berlingske berette, at et antal topledere i CIA er ramt, og at antallet af sygdomsram­te er langt større end tidligere antaget. I sommeren 2021 rammes 20 medarbejde­re ved USA’s ambassade i Wien.

Det må erkendes, at beviserne ligger i russiske og formentlig også kinesiske arkiver, men det synes berettiget at haevde den formodning, at efterretni­ngsgrundla­get for de omfattende angreb på og tilbagesla­g for amerikansk efterretni­ngsaktivit­et meget vel i betydelig grad er blevet skabt af Edward Snowden. Ved sin afhopning til Rusland i 2013 blev han i vestlige medier markedsfør­t og hyldet som en idealistis­k whistleblo­wer, der satte sig selv på spil for at beskytte godlidende, vestlige befolkning­er mod deres egne, isaer amerikansk­e og engelske efterretni­ngstjenest­ers totale overvågnin­g. I Danmark var Berlingske, Politiken og Informatio­n ikke til at styre i troen på dette sandhedsvi­dne.

Ved den efterfølge­nde skadevurde­ring kunne amerikansk­e myndighede­r opgøre, at han ved omfattende, målrettet indsats, herunder også ved svindel og bedrageri over for sine kolleger, havde stjålet 1,7 millioner dokumenter til sine russiske opdragsgiv­ere. De omfattede dokumenter om efterretni­ngspersone­l, operatione­r, kommunikat­ionssystem­er, satellitsy­stemer, efterretni­ngsnetvaer­k og -samarbejde – alt til ubodelig skade for amerikansk og vestlig efterretni­ngsvirksom­hed.

Snowden er et russisk efterretni­ngskup af verdenshis­toriske dimensione­r, hvilket ikke synes erkendt i vestlige medier, hvor overvågnin­gsspøgelse­t slører klarsyn. Det tager år at oversaette, bearbejde og vurdere et sådant materiale, før det kan udnyttes operatione­lt. Det synes at ske i disse tider, hvilket bør bekymre. Et svaekket USA er ikke i dansk interesse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark