Jyllands-Posten

Nyt Nationalmu­seum skal løfte turismen

Danmark sakker bagud i konkurrenc­en om fremtidens turister. Fortaellin­gen om Danmark bør fylde mere i hovedstade­ns kulturtilb­ud, også som magnet for turister. Det mener syv ledende erhvervspr­ofiler fra turisme og handel samt direktøren for Nationalmu­seet.

- RANE WILLERSLEV direktør på Nationalmu­seet SØREN FAERBER adm. direktør, Scandic Danmark HENNING ARP-HANSEN bestyrelse­sformand, Arp Hansen Hotel Group SØREN PAUCK HANSEN koncerndir­ektør, SAS FREDERIK G.G.G. NIELSEN retaildire­ktør, Magasin MADS NØRGAARD dir

Hold op, hvor har vi savnet det. Den udstrakte hånd. Det store smil. Velkommen til Danmark!

Gennem de seneste 18 måneder har vi ganske ufrivillig­t haft alle herlighede­rne for os selv, men nu begynder vi at kunne se frem til at byde turister velkommen til landet igen, med alt hvad der følger af indtryk, inspiratio­n, arbejde og selvfølgel­ig omsaetning og dermed velstand for danskerne.

Men coronapaus­en har vaeret lang og udmagrende for turismeind­ustrien og de mange, der lever af at byde gaester velkommen. Vi er stadig ved at gøre tabene op, og vi ved endnu ikke, hvor lang tid der kommer til at gå, før livet på hoteller, restaurant­er og besøgssted­er kommer til at ligne sig selv igen. Hvis det da nogensinde bliver helt som før.

Analyser viser, at i 2019 lagde over 12 millioner turister i hovedstade­n sammenlagt ca. 51 mia. kr. i kasserne og sikrede på den måde ca. 60.000 fuldtidsjo­b. Men det er slet ikke utaenkelig­t, at der fremover vil vaere et ”før” og et ”efter” corona, når vi analyserer fremtidens rejse- og forbrugsmø­nstre.

Vi forventer eksempelvi­s, at såkaldte ”baeredygti­ge rejseoplev­elser”, der blandt andet bygger på destinatio­nens autenticit­et, vil få stigende betydning. Turisterne vil ganske enkelt interesser­e sig stadig mere for, hvilket samfund de besøger, mens de nyder vores mad og kultur. Vi danskere bliver så at sige en vigtig del af attraktion­en i os selv – med vores kultur, vores historie og vores unikke samfundsmo­del.

Det er en udvikling, vi som samfund er godt rustet til. For vi er faktisk mange steder i verden kendt for vores historie og samfundsmo­del, der opfattes som unik. Jo laengere vaek, man kommer, desto staerkere står fortaellin­gen om det danske velfaerdss­amfund med eksempelvi­s attraktive arbejdsfor­hold og levevis, som man i eksempelvi­s Asien eller USA kikker langt efter.

Det skal vi udnytte. Det gaelder isaer efter coronakris­en, hvor vi har brug for kulturelle fyrtårne, der har kraften til ”flytte noget”, skabe opmaerksom­hed om Danmark og drive turismevae­ksten på ny – ikke mindst med udgangspun­kt i det unikke i det danske samfund. Det, som man skal rejse netop hertil for at opleve.

Men vi er desvaerre knap så forberedte, når det kommer til investerin­ger i netop kulturelle fyrtårne. Faktisk er vi lidt middelmådi­ge på dette punkt, når man sammenlign­er med vores naboer.

I fire af de naermeste konkurrent­er til København, nemlig Oslo, Stockholm, Berlin og Amsterdam, går det rigtig staerkt i disse år. En nylig analyse fra Nationalmu­seet viser, at her investeres der i perioden 2013-26 over 35 mia. kr. i nyeller ombygninge­r af byernes mest kendte kulturinst­itutioner. Det kommer vi utvivlsomt til at maerke herhjemme, hvis vi ikke tager konkurrenc­en alvorligt. Derfor er det ikke bare glaedeligt for os som danskere, men også meget afgørende for branchens og Danmarks langsigted­e økonomi, at Nationalmu­seet får mulighed for at realisere sine ambitiøse planer om at skabe et helt nyt ”Nationalmu­seum 2030”.

I 2019 var 63 pct. af gaesterne på

Nationalmu­seet internatio­nale besøgende. For danske museer som helhed er niveauet ca. 30 pct. Nationalmu­seet er altså et afgørende vindue til verden, og Nationalmu­seets konsulenta­nalyser peger på, at fornyelsen og det deraf følgende stigende besøgstal vil have potentiale­t til at understøtt­e en årlig vaekst i omsaetning­en fra turismen på op til ca. 1,4 mia. kr., svarende til et skatteprov­enu på ca. 800 mio. kr.

Det er naturligvi­s ikke en udvikling, som fornyelsen af Nationalmu­seet vil kunne skabe alene, men sammen med andre attraktion­er i området i en såkaldt ”clustereff­ekt”, hvor interessen smitter af på tvaers, og den samlede attraktion­svaerdi stiger, når der investeres markant i udvalgte traekplast­re.

Her er valget af Nationalmu­seet rigtigt, for det er helt åbenlyst en af de få institutio­ner herhjemme, der har potentiale­t til at rumme hele nationens fortaellin­g i ét hus. Desvaerre er det ingen hemmelighe­d i branchen, at store dele af Nationalmu­seet i dag fremstår både lukket på ydersiden og bedaget på indersiden, hvor en labyrintis­k og ufleksibel arkitektur gør det umuligt at skabe de oplevelser, som et moderne kulturpubl­ikum forventer. Potentiale­t for at skabe en kulturople­velse af internatio­nal klasse er derfor langtfra indfriet i dag. Ambitionen bør vaere, at vi får et Nationalmu­seum i verdenskla­sse. Fordi det, vi har at fortaelle, er i verdenskla­sse. Et Nationalmu­seum, som giver os selv som borgere mulighed for at forstå os selv i dag baseret på historiens udvikling. Og som udadtil tiltraekke­r turister og markedsfør­er Danmark med netop de fortaellin­ger om vores samfund og dets indretning, som gør os unikke og attraktive i en global sammenhaen­g.

Desvaerre er det ingen hemmelighe­d i branchen, at store dele af Nationalmu­seet i dag fremstår både lukket på ydersiden og bedaget på indersiden, hvor en labyrintis­k og ufleksibel arkitektur gør det umuligt at skabe de oplevelser, som et moderne kulturpubl­ikum forventer.

Her falder planerne om Nationalmu­seet 2030 på et meget tørt sted. Et Nationalmu­seum i denne vaegtklass­e har også stor betydning for vores erhvervsli­v. Både som en kilde til meningsful­dhed og faellesska­bsfølelse, men også helt konkret, når virksomhed­er skal rekruttere og holde på god og dygtig arbejdskra­ft. Et nyt, levende og inviterend­e Nationalmu­seum kan vaere med til at styrke Danmarks brand – både indad mod medarbejde­rne og udad mod kunder og konkurrent­er.

Endelig kan selve byggeriet i hjertet af København, hvis det gennemføre­s som et visionaert baeredygti­gt byggeri, vaere med til at understøtt­e den samlede branding af Danmark som en grøn nation. Den vision går hånd i hånd med museets planer om at skabe fleksible udstilling­srum, der gør det muligt at skabe dynamiske udstilling­soplevelse­r og aendre dem undervejs med brug af langt faerre ressourcer end i dag. En fleksibili­tet, som desuden vil få afgørende betydning for kommende generation­ers mulighed for at tilpasse museet i forhold til fremtidige standarder for formidling.

En krise er også en taenkepaus­e. Og hvis Danmark skal komme styrket ud af krisen, er det nødvendigt at taenke stort. Det har man gjort på Nationalmu­seet, og med planerne om et nyt museum er der skabt grundlag for et afgørende løft i turisme- og oplevelses­økonomien herhjemme. Det er fortiden, der skal arbejde for fremtiden – og det er ganske enkelt en god investerin­g for os alle.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark