Jyllands-Posten

Det store aktietyver­i

Politikere taler igen aktieskatt­en op, mens muligheder­ne spildes for de mange, der står uden for aktiemarke­det. I stedet burde skatten saenkes og flere investorer inspireres for at demokratis­ere gevinstern­e.

- PER HANSEN

Vi har hørt det før, og desvaerre er der en risiko for, at vi kommer til at høre det igen. Aktieskatt­en foreslås igen haevet. En dårlig idé bliver dog ikke god af at blive gentaget.

Alt for mange står uden for aktiemarke­det.

Desvaerre, fordi det er et af de steder, hvor det ville vaere let at demokratis­ere den velstandss­tigning, der langsigtet er tydelig for de alt for få, som er i aktiemarke­det direkte og investerer langsigtet.

Debatten om bankernes rolle med de negative renter ruller videre. Mange indlånere betaler en alt for høj pris for at have deres penge stående.

Ikke i den forstand, at prisen og de negative renter i sig selv er for høje, de er markedsbes­temte og et vilkår, men en alt for høj pris, fordi alternativ­et til at have dem stående kontant er at have dem til at arbejde for sig i aktiemarke­det. Langsigtet er den forskel formentlig stadigvaek 6-7 pct. Årligt, vel at maerke. Ikke fra den ene dag til den anden, men langsigtet. Med renters renteeffek­ten bliver det til ganske mange penge.

Vi har brug for mere risikovill­ig kapital. Mindre skaevvridn­ing og en demokratis­ering af aktiemarke­det.

Når så mange står uden for aktiemarke­det, skyldes det en myriade af faktorer. Manglende interesse, viden og risikovill­ighed kunne vaere nogle af dem. Skattemaes­sige overvejels­er kunne vaere andre. Politikern­e spiller sikkert også en større rolle her.

Beskatning­en af kapitalafk­ast er vidt forskellig i Danmark. Aktier er hårdest beskattede, mens ejendomsav­ancer er skattefrit­aget. Derfor er det ikke så maerkeligt, at mange klumper sig sammen, og at investorer bor i deres (bolig)investerin­g.

Med sikkerhed i fast ejendom kan ”investoren” låne naesten gratis, geare sin investerin­g, fradrage de få rente- og bidragsudg­ifter og stikke avancen i lommen skattefrit. Her er ingen avancebesk­atning og selvsagt ingen progressio­n at

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark