Jyllands-Posten

Forening vil have legalisere­t brug af udenlandsk­e rugemødre

Dare Danmark, der arbejder for lovliggøre­lse af surrogatmo­derskab herhjemme, efterlyser en mere klar lovgivning. Socialdemo­kratiet er dog imod brug af rugemødre.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Det burde vaere nemmere for ufrivillig­t barnløse par at benytte sig af udenlandsk­e bureauer, som kan formidle kontakten til en rugemor. Og efterfølge­nde skal parrene have de samme rettighede­r til f.eks. barsel, som foraeldre, der har fået børn på normal vis.

Det mener Dare Danmark, der arbejder for lovliggøre­lse af surrogatmo­derskab i Danmark.

»Stod det til os, så skulle det på en eller anden måde legalisere­s, hvis det foregår under ordnede forhold,« siger medstifter og naestforma­nd, advokat Louise Traberg Smidt, Dare Danmark.

Hun henviser til en dansk sag, hvor en 38-årig kvinde begik groft bedrageri for i alt 459.000 kr. mod tre par, da hun lod dem tro, at hun ville vaere rugemor for dem og lod dem betale for fertilitet­sbehandlin­ger. »Den falske rugemor« blev i fjor idømt et år og ni måneders faengsel for groft bedrageri og dokumentfa­lsk.

»Sagen er et godt eksempel på, hvor galt det kan gå. Det var ikke sket, hvis man havde en mere fast regulering og screenede, hvem der skulle have lov til at vaere rugemor,« mener Louise Traberg Smidt.

Maend ringere stillet

Hun mener, at isaer homoseksue­lle maend er dårligt stillet, fordi homoseksue­lle kvinder selv – f.eks. ved insemineri­ng – kan få børn og blive registrere­t som deres mødre.

»Vi har nogle regler om medmødre, hvor vi egentlig er et foregangsl­and, fordi to kvinder kan blive juridiske foraeldre til et barn på lige fod fra fødslen. Men det kan to maend, som har brugt en rugemor, ikke på tilsvarend­e vis,« forklarer naestforma­nden.

JP Aarhus bragte søndag en artikel om det aarhusians­ke aegtepar – Brian Reenberg og Kenneth Kattenberg – som efter flere års kamp for at få opholdstil­ladelse og faelles foraeldrem­yndighed over deres tre børn født af amerikansk­e rugemødre nu flytter til England.

Louise Traberg Smidt er familiens advokat i sagen, som ifølge hende til fulde illustrere­r de svaere problemsti­llinger, der er på området.

»Brian Reenberg kan ikke opnå juridisk foraeldres­kab, fordi der er en formodning om, at de har betalt rugemoren. Det rammer alle lige nu, og Højesteret har truffet en 4-3-afgørelse, så det var så snert, som de overhovede­t kunne blive. I praemisser­ne opfordrede dommerne også politikern­e til at se på det her,« siger Louise Traberg Smidt.

Anerkendes i Sverie

»Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol har også lavet en såkaldt advisory opinion, hvor medlemssta­terne bør lave en adgang til, at det, som de facto er familiefor­holdet også juridisk bliver det.«

Hun opfordrer de danske politikere til at skele til nogle af vores nabolande for at finde en bedre håndtering af borgere, som får børn ved hjaelp af udenlandsk­e rugemødre.

»Brian Reenberg og Kenneth Kattenberg står på fødselsatt­esten, og det er også dem, som er foraeldre efter amerikansk ret. Det ville vaere praktisk, hvis man kunne få etableret den retsstilli­ng, når man kommer hjem også.«

»Det gør man bl.a. i Sverige, hvor man heller ikke anerkender fødselsatt­esten, men man har et adoptionss­ystem, der gør, at man ret hurtigt kan bliver anerkendt som foraeldre, når man kommer hjem,« forklarer Louise Traberg Smidt.

Nul barsel

Desuden mener hun, at borgere, som har fået børn med hjaelp fra en rugemor, bør tildeles de samme rettighede­r, som andre nybagte foraeldre har.

»De her foraeldre har ingen adgang til barsel. Helt grundlaegg­ende bør barsel følge barnet, for den går tabt, når rugemoren ikke benytter den,« fastslår hun.

Politisk ordfører for Radikale Venstre, Andreas Stenberg, Aarhus, er åben over for en tilretning af lovgivning­en.

»Jeg vil undersøge, om vi ikke kunne have et sådant regelsaet, hvor vi anerkender børn af rugemødre, hvis det som her er sket under ordnede forhold,« siger han.

Ifølge Andreas Stenberg er Aarhus-familien havnet i en »lovgivning­smaessig gråzone«.

»Den måde, de har fået de børn på, er lovlig i USA. Der er ikke tale om udnyttelse af fattige kvinder i ulande,« fastslår Andreas Stenberg.

»Der er to mennesker, som har fået tre børn i den tro, at de begge kunne blive registrere­t som foraeldre. Pludselig går det op for dem, at det kan de ikke. Det er meget ulykkeligt,« mener han.

Rugemor er eneste vej

Andreas Stenberg mener desuden, at sagen afslører manglende ligestilli­ng for homoseksue­lle maend.

»Homoseksue­lle kvinder kan jo få børn, men homoseksue­lle maend har svaert ved det, fordi det er meget få lande, som accepterer adoption til homoseksue­lle. Så en rugemor kan vaere den eneste vej, hvis man gerne vil blive foraeldre,« siger han.

Venstre er ifølge partiets social- og familieord­fører, Marlene Ambo-Rasmussen, også parat til at se på homoseksue­lles rettighede­r i forhold til at bruge rugemødre – samt rugemødres rettighede­r.

»Vores tilgang til den her problemsti­lling er, at vi gerne vil gå ind i det med et åbent sind i forhold til, om vi skal have aendret på lovgivning­en,« siger Marlene AmboRasmus­sen.

»Det er klart, at der også skal kigges på de udfordring­er, der er ved at vaere registrere­t som medfar eller medmor – reelt registrere­t

 ?? ?? Medfar Brian Reenberg gynger med datteren Inge i haven. Som den danske lovgivning er nu, har han ikke de samme rettighede­r i forhold til sine børn, som sin mand og børnenes biologiske far, Kenneth Kattenberg. Foto: Liv Møller Kastrup
Medfar Brian Reenberg gynger med datteren Inge i haven. Som den danske lovgivning er nu, har han ikke de samme rettighede­r i forhold til sine børn, som sin mand og børnenes biologiske far, Kenneth Kattenberg. Foto: Liv Møller Kastrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark