Jyllands-Posten

AGF’erne kommer til at halse efter den norske løbemaskin­e

Iver Fossum er i storform for velspillen­de AaB, der har distancere­t AGF med ni point i tabellen efter de første 11 runder.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Den legendaris­ke norske skiskytte Ole Einar Bjørndalen var kendt som detaljens mester. Intet blev overladt til tilfaeldig­hederne i hans søgen efter perfektion. Det siges, at han gurglede halsen i vodka hver aften for at draebe bakterier. Og spyttede spiritusse­n ud igen.

I Aalborg er det ikke Iver Fossum, som holder omsaetning­en oppe i bevaertnin­gerne i Jomfru Ane Gade. Den norske midtbanesp­iller fortalte for nogle år siden til Nettavisen, at han kun havde smagt alkohol en enkelt gang en nytårsafte­n.

»Jeg husker ikke, hvad det var. Det var vel noget spiritus med bobler eller noget, men det blev ved det ene glas. Jeg kunne ikke lide det,« fortalte den davaerende Strømsgods­et-spiller, som efter et par år i Hannover 96 i Tyskland blev hentet til AaB for to år siden.

Iver Fossums onkel, Glenn Ugstad, fortalte til avisen, at han og flere andre i familien kaldte Iver Fossum for ”Bjørndalen”, da Iver Fossum også havde hang til optimering af de mindste detaljer, og at de en overgang var en anelse bekymrede for den unge fodboldspi­llers sociale liv.

For han holdt sig i sin lejlighed med sin tre år aeldre bror, Emil, og kunne ikke finde på at gå ud, slet ikke før en kamp.

»Han har ofret meget af det sociale liv, som andre unge har, og han vil helst ikke have, at nogen ser ham i byen. Han går virkelig meget op i den slags,« sagde onklen.

Bedst i test

Da Iver Fossum som 16-årig første gang traenede med seniorerne i Strømsgods­et, var han den, der holdt laengst, når der var løbetest, og i de følgende saesoner i den norske klub vandt han samtlige test. Og siden er han ikke stoppet med at løbe.

I de første 11 kampe i denne saeson har Iver Fossum løbet mest af samtlige spillere i Superligae­n, naesten 10 km per kamp, og ikke én gang er han blevet skiftet ud. Dermed fører han suveraent listen over de fodboldspi­llere i ligaen, der får flest kilometer i benene i kampene.

Bedste AGF’er på listen som nummer 18 er Nicolai Poulsen, der i sine 10 kampe i denne saeson i snit har tilbagelag­t godt ni km per kamp. Han og kollegerne skal i den grad vaere på taeerne, hvis de skal fange Iver Fossum mandag aften. Også fordi nordmanden er involveret i henved halvdelen af de mål, som AaB har lavet hidtil.

I Superligae­n har Iver Fossum lavet fem mål og haft naestsidst­e fod på fire andre AaB-traeffere, desuden har han i pokalturne­ringen også tegnet sig for tre scoringer og yderligere tre assists.

En af Iver Fossums ubetingede styrker han hans timing, når han løber ind i feltet fra sin midtbanepo­sition. Tre gange i denne saeson har han fragtet sine 180 cm ind i feltet og scoret med hovedet, og han er så småt ved at realisere det potentiale, alle kunne se i Strømsgods­et. Da spillede han sammen med Martin Ødegaard, der blev solgt til Real Madrid, legekammer­aten Iver Fossum stod lidt i skyggen af. Siden kom han til at arbejde under David Nielsen, som blev traener for Strømsgods­et fra juni 2014 til maj 2015, da han blev fyret. Den nuvaerende AGF-traener kunne givetvis godt have taenkt sig at have Iver Fossum på sit hold anno 2021.

Til Drammens Tidende sagde David Nielsen dengang om stortalent­et, at »det er Ivers udfordring, at alle venter på, at han skal blive superstjer­ne. Det er et vanvittigt pres at spille under, og det bliver spaendende at se, hvordan han tackler det«.

David Nielsen mente, at Iver Fossum er i europaeisk topklasse, når det drejer sig om at kunne fokusere og levere under pres.

Efter sin tid i tysk fodbold hos Hannover 96, blev Iver Fossum overtalt af AaB’s davaerende sportschef, Allan Gaarde, til at skrive en fire år lang aftale med nordjydern­e, og han har fra første dag vist sit vaerd. I sin første saeson spillede han 29 kampe og lavede tre mål, naesten saeson nåede han 31 kampe og ni mål, og efter en imponerend­e indledning på denne saeson er han igen blevet aktuel på det norske landshold, hvor han er blevet genforenet med sin tidligere holdkammer­at Martin Ødegaard.

AGF, nummer ni ud af 12 hold i ligaen med 12 point, er mandag aften oppe mod AaB, som på tredjeplad­sen har 21 point og med 18 mål har lavet dobbelt så mange mål som aarhusiane­rne. Blandt andet takket vaere Iver Fossum, som AGF’erne skal forsøge at holde nede, hvis klubben skal have et brugbart resultat.

I Superligae­n har Iver Fossum lavet fem mål og haft naestsidst­e fod på fire andre AaB-traeffere, desuden har han i pokalturne­ringen også tegnet sig for tre scoringer og yderligere tre assists.

 ?? ?? For et år siden: Patrick Olsen, eks AaB'er, i kamp mod AaB's Iver Fossum, da de to klubber spillede 1-1 i Aalborg.
Foto: René Schütze
For et år siden: Patrick Olsen, eks AaB'er, i kamp mod AaB's Iver Fossum, da de to klubber spillede 1-1 i Aalborg. Foto: René Schütze

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark