Jyllands-Posten

Byggeriet af Storstrøms­broen har nået en milepael

- HEDVIG HØGH-OLESEN hedvig.hoegh@jp.dk

Omkring kl. 8 søndag begyndte fire slaebebåde at sejle den 12.000 tons tunge pylonfod til Storstrøms­broen ud i havet fra Vordingbor­g Havn, og mandag aften kort før midnat blev fundamente­t saenket til havbunden 19 meter under overfladen. Det oplyser Vejdirekto­ratet i en pressemedd­elelse.

»I hvert hjørne af fundamente­t sidder en gps-antenne til at styre saenkninge­n, og fundamente­t skal lande på en gruspude på havbunden med fem centimeter­s nøjagtighe­d. Det er en aktion, der godt kan kraeve flere forsøg,« lyder det fra projektche­f Niels Gottlieb, der kalder saenkninge­n af pylonfunda­mentet for en milepael i tilblivels­en af den fire km lange bro, som skal forbinde Orehoved på Falster med Masnedø.

»Det er den mest markante enkeltakti­vitet i byggeriet af Storstrøms­broen,« udtaler han.

Helt enkelt har det heller ikke vaeret, og entreprenø­ren, SBJV, og Vejdirekto­ratet har måttet vente en lille uge på de rette vejrmaessi­ge forhold til operatione­n, som kraever roligt vejr i to et halvt døgn.

»Selve prammen, som foden er blevet sejlet ud på, har ingen motorkraft, så den er afhaengig af slaebebåde, som kan holde den i skak. Når der er kraftig vind, og man har med sådan en stor klods at gøre, tør man ikke risikere, at den driver ind på land eller et andet sted hen,« lyder det fra Niels Gottlieb, der ligeledes påpeger, at for store bølger vil kunne tippe den store klods af prammen.

Den nye Storstrøms­bro bliver Danmarks tredjestør­ste bro efter Øresundsbr­oen og Storebaelt­sbroen.

Første spadestik til byggeriet blev foretaget i september 2018, og vejdirekto­ratet forventer, at den nye bro vil åbne for vejtrafik i 2024 og tog i 2026.

Med nedrivning­en af den gamle Storstrøms­bro vil den samlede pris for projektet løbe op i ca. 4,1 mia. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark