Jyllands-Posten

EU truer Polen med at tage skrappe sanktioner i brug

Det får konsekvens­er, at Polen bryder med EU-retten, lyder truslen. Polens regeringsc­hef advarer EU mod forskelsbe­handling.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

To gange forlod Polens premiermin­ister, Mateusz Morawiecki, sit modersmål for at slå over i engelsk, da han tirsdag talte i Europa-Parlamente­t. Begge gange for at diskutere med formanden, om hans taletid var udløbet eller ej.

Det var den ifølge uret, men Morawiecki fik lov til at tale ud, så han ikke bagefter skulle kunne sige, at han ikke havde haft mulighed for at blive hørt.

Ud over de ekstra minutter, 35 blev det til i alt, havde den polske regeringsc­hef ikke megen medvind i parlamente­t, hvor medlemmer på tvaers af partifarve­r og nationalit­eter lod kritikken hagle ned over dagens gaest.

Torsdag og fredag skal Morawiecki til topmøde med de 26 andre stats- og regeringsc­hefer i Bruxelles, og også her kan han komme i skudlinjen. Årsagen er, at den polske forfatning­sdomstol tidligere på måneden slog fast, at EU-traktaten ikke er kompatibel med den polske forfatning. Med andre ord: EU-retten står ikke over polsk ret.

Tre trusler

Det opfattes bredt som et alvorligt angreb på unionens fundament. EU-retten er nødt til at have forrang frem for national ret, hvis faellesska­bet skal fungere. Og det har alle EU-borgere, også polakker, ret til, lyder det fra EU-ledere som kommission­ens formand, Ursula von der Leyen.

»Vi kan ikke, og vi vil ikke tillade, at vores faelles vaerdier bliver bragt i fare. Kommission­en vil handle,« sagde hun og truede med tre veje at gå herfra:

Den omstridte afgørelse kan indbringes for EU-Domstolen i en sag om traktatbru­d.

Den anden vej er at ramme Polen på pengepunge­n. Enten ved at begraense landets generelle EU-støtte eller ved ikke at godkende Polens ansøgning om 268 mia. kr. fra EU’s covid-genopretni­ngsfond. I begge tilfaelde kan pengene tilbagehol­des, hvis retssystem­et ikke fungerer uvildigt.

Endelig er der det tredje våben:

»Det er artikel 7-proceduren. Det er det kraftfulde våben i traktaten. Og vi er nødt til at vende tilbage til det,« sagde von der Leyen.

Artikel 7-proceduren kaldes ”atomvåbnet” i EU-regi, fordi 26 enige lande kan

begraense det sidste lands stemmeret. I denne sammenhaen­g støtter Ungarn imidlertid Polen, hvilket gør det svaert at se den nødvendige enstemmigh­ed.

Uacceptabe­l straf

Morawiecki gik hårdt til modangreb og advarede EU om at skabe »første- og andenklass­es medlemslan­de«.

»Vores borgere spørger, hvorfor EU-institutio­nerne traeffer forskellig­e beslutning­er og afgørelser over for forskellig­e lande. Vi ser adskillels­e af nye og gamle, svage og staerke medlemslan­de. Vores borgere er ikke blinde og døve,« sagde han.

Polen mener, at også andre EU-lande har haft afgørelser, hvor deres nationale forfatning­er er blevet sat over EU-retten.

»EU-lov har forrang inden for de områder, hvor vi har givet den kompetence. Men den højeste lov i EU er den nationale forfatning,« sagde premiermin­isteren.

»EU er den staerkeste politiske og økonomiske organisati­on i historien. Men EU er ikke en stat,« sagde han og kaldte det »uacceptabe­lt at tale om finansiell­e straffe«.

»Vi må afvise den slags trusler som afpresning,« sagde Morawiecki.

Det lagde dog ikke en daemper på parlamenta­rikere som den borgerlige Sean Kelly fra Irland:

»Jeres land modtager fire gange så mange penge fra EU, som I betaler. Taenk over det, hr. premiermin­ister. For borgerne i resten af Europa kan måske blive traette af den måde, I opfører jer på.«

Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod siger til Ritzau, at »den her polske dom saetter spørgsmåls­tegn ved nogle helt fundamenta­le principper for EU-samarbejde­t og skaber tvivl om domstolene­s uafhaengig­hed«.

 ?? ?? EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, truede igen med den såkaldte "atomparagr­af", der kan tage stemmerett­en fra et land i EU, mens Polens premiermin­ister, Mateusz Morawiecki, fra talerstole­n advarede om at udsaette medlemslan­dene for forskelsbe­handling.
Foto: Ronald Wittek/Reuters
EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, truede igen med den såkaldte "atomparagr­af", der kan tage stemmerett­en fra et land i EU, mens Polens premiermin­ister, Mateusz Morawiecki, fra talerstole­n advarede om at udsaette medlemslan­dene for forskelsbe­handling. Foto: Ronald Wittek/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark