Jyllands-Posten

Bande menes at stå bag massebortf­ørelse

- JÓHANN THÓR HAAHR HANSEN johann.hansen@jp.dk

Det tyder på, at en af Haitis mest berygtede og voldsparat­e bander står bag kidnapning­en af de 17 amerikansk­e og canadiske missionaer­er og familiemed­lemmer, der lørdag blev bortført i en forstad til Haitis hovedstad, Port-au-Prince.

Ifølge nyhedsbure­auet AP oplyser politiet i Port-auPrince, at gruppen med missionaer­er blev kidnappet af den kriminelle bande 400 Mawozo i forstaden Croixdes-Bouquets, der hører under bandens territoriu­m.

Gruppen på 17 mennesker, deriblandt fem børn, havde forladt et børnehjem og var på vej mod lufthavnen i en bus for at sende nogle kolleger afsted, da de blev bortført, oplyser organisati­onen Christian Aid Ministries, der har udsendt missionaer­erne.

»Vi søger Guds vej til en løsning, og myndighede­rne forsøger at hjaelpe,« lyder det i en officiel meddelelse fra den kristne organisati­on, der har base i delstaten Ohio.

Haitis justitsmin­ister, Liszt Quitel, oplyser ifølge The Wall Street Journal, at den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e FBI og politiet i hovedstade­n er i kontakt med banden, der kraever en løsesum på 1 mio. dollars per naese – i alt svarer det til mere end 108 mio. kr.

Bandens kendetegn

Ifølge en rapport fra den haitiske nonprofito­rganisatio­n Center for Analysis and Research in Human Rights (Cardh) er massebortf­ørelser for løsesummer blevet 400 Mawozos kendetegn.

Generelt er antallet af kidnapning­er i Haiti steget i 2021. Mindst 628, heraf 29 udlaending­e, er blevet bortført siden januar, viser tal fra Cardh.

Ifølge AP skete lørdagens kidnapning, få dage efter at amerikansk­e embedsmaen­d under et besøg lovede Haitis nationale politi yderligere 96 mio. kr. i støtte til bekaempels­e af den voldelige bandekrimi­nalitet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark