Jyllands-Posten

Er politiske partier stadig partier eller mest personlige projekter? Kaere Socialdemo­kratiet: Jeg slår op

- KARINA SØRENSEN cand.mag., Tjele

Nu sidder du måske, kaere laeser, og taenker: Hvorfor skal det interesser­e mig, hvorfor et eller andet menneske, jeg ikke kender, i Midtjyllan­d, har meldt sig ud af et parti?

Folk melder sig ind og ud af forskellig­e foreninger hele tiden. Jeg taenker, det måske kan interesser­e andre end lige kassereren i min lokale partiforen­ing, fordi jeg i al beskedenhe­d taenker, at det er en bekymrende udvikling for den måde, vi har indrettet os på i vores demokrati med et system baseret på politiske partier, hvis en forkaemper for det repraesent­ative demokrati gennem en årraekke ikke taenker, det giver mening at vaere medlem laengere.

Jeg har vaeret medlem af Socialdemo­kratiet, siden jeg var 17. Jeg mødte min mand gennem DSU. Jeg har siddet i flere forskellig­e bestyrelse­r, vaeret kandidat til byrådsvalg flere gange, og jeg har altid taenkt, at hvis der var nogen, som var kernesocia­ldemokrat, så var det mig, og jeg har altid advokeret for, at man som politisk interesser­et samfundsbo­rger da skulle vaere medlem af et politisk parti. Det var sådan, man fik indflydels­e. Den sikkerhed og overbevisn­ing har jeg mistet.

Mit største problem er, at jeg ikke laengere kan se, at det giver nogen saerlig fordel at vaere medlem af et parti. Jeg oplever ikke laengere, at de fleste politikere anser medlemmern­e af deres parti som deres vaesentlig­ste bagland. Det er i dag deres følgere på sociale medier, som har indtaget den rolle.

Så hvorfor skal jeg så betale kontingent?

Jeg oplever, at medlemskab af et politisk parti kun er egentlig relevant og nyttigt, hvis du ønsker at kandidere til en eller anden form for tillidspos­t eller et politisk hverv. Og selv det er ikke mejslet i granit, hvad de mange partiskift­ende politikere er et tydeligt tegn på. Man hiver uden blusel sit mandat med over i et nyt parti, som tager imod med åbne arme og fikser en hurtig indmeldels­e og en opstilling­skreds, hvis afhopperen er kendt nok.

De politiske partier er uanset farve ved hvert kommunalva­lg på jagt efter lokale berømthede­r for at booste opstilling­slisterne uden egentligt at have nogen saerlig føling med, hvad det kendte menneske mener eller står for. Er det sådan en kommune, en region eller et land bedst styres?

Er det okay at lade politik udvikle sig til i højere og højere grad at blive et realitysho­w også i Danmark? Mit fravalg af medlemskab­et af et politisk parti lige nu haenger staerkt sammen med, at det ser ud til, at det inden for politik er personlige ambitioner, som bliver vigtigere end sagen.

Det bliver vigtigere at positioner­e sig selv og selv gøre karriere. Som jeg ser det, tyder det på, at den enkelte politikers primaere modstander­e ikke nødvendigv­is er dem i andre partier.

Det er også de partifaell­er, der står i vejen for ens egne ambitioner.

Når det faelles projekt smuldrer, så kommer personfnid­der og personlige ambitioner til at blive hovedsagen, og man går til valg på sin person og ikke en sag. Jeg mener, det er en staerkt farlig kurs at vaere slået ind på.

Giver jeg op, når jeg går? Måske lidt. Jeg opgiver at tro, at mit kontingent til et politisk parti tjener et formål. Jeg opgiver at tro på, at man ikke skal true med at gå, men true med at blive. Jeg opgiver ikke at ville den politiske dialog. Jeg bliver ved med at glaedes ved de enkelte lysglimt i min nuvaerende pessimisti­ske oplevelse af det politiske system.

Jeg håber, det vil vise sig, at jeg ikke får ret, og jeg ville glaedes ved at blive modbevist. Men indtil da, så er det farvel fra mig.

Er det okay at lade politik udvikle sig til i højere og højere grad at blive et realitysho­w også i Danmark?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark