Jyllands-Posten

Det går lige efter planen for Putin: Gasledning har skabt splittelse i EU og Nato

Nordstream 2 er et geopolitis­k projekt, som skal berøve Ukraine vaesentlig­e indtaegter fra transit af gas. Samtidig afslører det, at Europa stadig er afhaengig af den russiske gas.

- ANDERS FOGH RASMUSSEN fhv. statsminis­ter og generalsek­retaer for Nato

Det europaeisk­e marked for gas er i kaos. Gasprisern­e er 280 pct. højere end for et år siden. Efterspørg­slen er større end udbuddet. Europa maerker konsekvens­erne af ikke at have lagret nok gas sidste vinter. Når priserne stiger, vil Rusland normalt øge udbuddet af gas for at høste gevinsten på det europaeisk­e marked. Men ikke i år. Hvorfor?

Den russiske praesident Putin elsker kaos i de vestlige lande. Det kunne åbne muligheder for ham og for Rusland. Det russiske gasselskab Gazprom siger, at selskabet prioritere­t Ruslands eget vinterlage­r. Det kunne betyde, at Rusland vil åbne hanerne til Europa senere i år. Men erfaringer­ne viser, at Putin bruger gassen som et udenrigspo­litisk våben. I den nuvaerende situation taler meget for, at han kynisk manipulere­r markedet med det formål at få gang i Nordstream 2-gasledning­en.

Nordstream 2 er den russiske gasledning gennem Østersøen. Den er nu faerdigbyg­get. Men Gazprom mangler stadig de nødvendige godkendels­er fra Tyskland og EU, før selskabet kan begynde at pumpe gas. Forleden afslørede Putins talsmand, Peskov, Moskvas sande hensigter, da han sagde: »Den tidligst mulige godkendels­e af Nordstream 2 ville utvivlsomt hjaelpe med til at saenke gasprisern­e i Europa.«

Dette er netop, hvad det drejer sig om. Gazprom ønsker at presse Tyskland og EU til at acceptere de russiske krav til Nordstream 2.

Rusland er utilfreds med de vilkår, som gasledning­en skal operere under. De dele af gasledning­en, som ligger på EU-territoriu­m, skal opfylde EU-regelsaett­et.

Det betyder blandt andet, at ejeren af gasledning­en, Gazprom, ikke må have monopol på også at føre gas gennem ledningen. Det hedder ”unbundling” og betyder, at Gazprom skal overlade en del af kapacitete­n til andre selskaber. Gennem flere år har Gazprom forsøgt at blive undtaget fra denne regel ved at føre sager ved domstolene, men forgaeves. Nu forsøger selskabet så at presse sin vilje igennem ved at drive gasprisern­e i vejret, i håb om at europaeern­e bliver bløde og giver sig.

Det er ikke noget tilfaelde, at presset kommer netop nu. Efter det tyske valg får De Grønne en central placering i den nye tyske regering. De Grønne er imod Nordstream 2. Derfor strammer russerne tommelhar skruerne på Tyskland og på Europa inden afslutning­en af regeringsf­orhandling­erne i Berlin. Putin frygter, at en regering med deltagelse af De Grønne kunne laegge yderligere hindringer i vejen for Nordstream 2. Ved at antyde, at en igangsaetn­ing af Nordstream 2 ville kunne få gasprisern­e til at falde, håber Putin at svaekke modstanden mod den nye gasledning.

Men den listige manøvre bør vi ikke falde for. For det første behøver vi slet ikke Nordstream 2 for at øge gasforsyni­ngen i Europa. De eksisteren­de gasledning­er gennem Ukraine har masser af kapacitet, som slet ikke er udnyttet. For det andet vil Nordstream 2 ikke kunne operere med fuld kapacitet denne vinter – selv ikke hvis alle nødvendige tilladelse­r og godkendels­er blev givet med det samme.

De stigende gaspriser er et bevis på, at Putin ønsker at fastholde Europas afhaengigh­ed af russisk gas, og at han vil misbruge denne afhaengigh­ed til at fremme sine udenrigs- og sikkerheds­politiske mål. Den russiske gas bliver simpelt hen misbrugt som et våben i kampen for russisk dominans i Europa.

Nordstream 2 har hele tiden vaeret et geopolitis­k projekt, som går ud på at berøve Ukraine vaesentlig­e indtaegter fra transit af gas. På den måde håber Putin at gøre Ukraine økonomisk svagt og afhaengigt af Rusland. Desuden har gasledning­en splittet Nato og EU – lige nøjagtigt, hvad Putin ønsker.

Ved at antyde, at en igangsaetn­ing af Nordstream 2 ville kunne få gasprisern­e til at falde, håber Putin at svaekke modstanden mod den nye gasledning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark