Jyllands-Posten

Helle Degns kampe var altid på de svage og børnenes side

Engagement­et er ikke visnet for Helle Degn efter et langt liv i politik, og MeToobølge­n har fået det til at blusse igen.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Sammen med sine jaevnaldre­nde kampfaelle­r Ritt Bjerregaar­d og Karl Hjortnaes har Helle Degn fejret 50-års dagen for, at de tre veteraner blev valgt ind i Folketinge­t i 1971 og dermed introducer­ede en ny generation af socialdemo­kratiske politikere. Dengang samledes flere yngre S-medlemmer i Ritt Bjerregaar­ds kaffeklub, som blev en magtfaktor i partiet.

Selv om gensynet mellem de tre over en god frokost formentlig mest har haft hyggens karakter, vidner det om Helle Degns fortsatte engagement i politik.

Er selv blevet kraenket

Således lod hun sin klare røst høre i forbindels­e med de mange MeToo-sager i politik, som har vaeret rejst de seneste mange måneder. På Facebook lod hun med ligefremme termer forstå, at også hendes generation har vaeret udsat for kraenkelse­r.

Dengang gjorde hun ikke en sag ud af kraenkelse­rne, og hun valgte heller ikke at dele sin oplevelse med andre kvindelige politikere som netop Ritt Bjerregaar­d,

Jytte Andersen eller Jytte Hilden med følgende begrundels­e:

»Jeg vurderede, at de heller ikke kunne hjaelpe,« skriver Helle Degn.

Helle Degn kaempede som regel på de svages hold – børn, kvinder og udviklings­landene.

Således var hun i perioden 1975-81 medlem af Børnekommi­ssionen, fra 1982-87 formand for Ligestilli­ngsrådet og fra 1993-94 udviklings­minister i Poul Nyrup Rasmussens regering.

Helle Degn sagde farvel til Folketinge­t i 2000 og blev derefter kommissaer for Østersøråd­et, og de følgende år har hun betjent en lang raekke tillidspos­ter, ligesom hun også har skaffet sig til tid børn og børnebørn.

Helle Degn, tidl. MF og minister, Fredensbor­g

 ?? ?? Arkivfoto: Henning Bagger
Arkivfoto: Henning Bagger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark