Jyllands-Posten

Balletdans­eren sled sin hofte op, men livet fortsaette­r med dans

Cecilie Lassen måtte i 2011 stoppe som danser ved Den Kongelige Ballet på grund af en svaer hofteskade. I dag driver hun den kreative virksomhed Bella Figura, hvor alle opgaver tager afsaet i hendes kaerlighed til dansen.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Da tidligere balletdans­er ved Den Kongelige Ballet Cecilie Lassen for 10 år siden fik en hofteskade og måtte indstille karrieren på nationalsc­enen, satte hun sig ned og lavede et regnestykk­e:

»Jeg talte timerne, som jeg sammenlagt havde investeret i dansen, siden jeg som syvårig blev optaget på Den Kongelige Balletskol­e. Man siger jo, at det tager 10.000 timer at udvikle et talent. Min tid på teatret løb op i omkring 38.000 timer – langt flere, end jeg i samme periode havde brugt med min egen familie,« opsummerer hun.

Umiddelbar­t efter afskeden med balletten havde Cecilie Lassen svaert ved at saette sig ind i teatersale­n på Gamle Scene og overvaere forestilli­nger med ekskollege­rne.

»Når ouverturen spillede, fik jeg høj puls, som da jeg selv dansede. Og når taeppet gik op, trillede tårerne ned ad mine kinder. Jeg kunne i en del år ikke gennemføre en forestilli­ng som passiv tilskuer; det var for sårbart.«

Udregninge­n af timerne hjalp hende til at slutte fred med sin sorg.

»Ved at have timetallet stående sort på hvidt forstod jeg, hvorfor mit savn var så stort: Dansen havde jo fyldt stort set hele mit liv,« uddyber Cecilie Lassen.

Hun helede følelsesma­essigt og har de seneste snart 10 år brugt sine kompetence­r fra Den Kongelige Ballet i mange andre kreative sammenhaen­ge.

»Alt, hvad jeg laver profession­elt, har rod i balletten og min kaerlighed til kunstarten. Derfra min verden går. Selv om dansen havde store omkostning­er for mig fysisk og personligt, ville jeg aldrig bytte årene på Den Kongelige Ballet for noget andet.«

Glad for modelarbej­de

I stald hos bureauet Unique Models har hun poseret for fremtraede­nde danske modebrands.

»På samme måde som dansen er fotografie­t jo en ordløs fortaellin­g. Et blik kan sige så meget, når det spejles i beskuerens følelser. Hvor dansen til tider kunne vaere låst i sit udtryk, da nogle balletter jo er over 100 år gamle og ofte har én rigid koreografi­sk vej til målet, nød jeg det legende i at vaere model og skabe billeder med innovative og kreative teams. Som regel med stor kunstneris­k frihed til mig. Det job var en sjov hobby gennem nogle år; nu er jeg for gammel,« ler hun.

I filmen ”De standhafti­ge”, som havde premiere i 2016, spillede Cecilie Lassen den kvindelige hovedrolle som Sofie, der med dansetraen­ing som sit healende redskab hjaelper en såret soldat på fode efter en fysisk ulykke.

»Den film og min Bodilnomin­ering for rollen er jeg stolt af. Det var en kaempe oplevelse at spille over for Mikkel Boe Følsgaard, der optrådte som soldaten,« fortaeller hun.

Cirkusbarn­et og tv

På TV 2 var Cecilie Lassen i 2014-19 dommer i programmet ”Danmark har talent”.

»Det var fantastisk at arbejde sammen med vidunderli­ge mennesker som Jarl Friis-Mikkelsen og Peter Frödin, som jeg begge stadig ser privat. Fra mine mange år ved balletten har jeg udviklet den dér knap, man kan trykke på, så aktiveres cirkusbarn­et og performere­n i mig. Jeg havde det sjovt med at lave tv,« smiler hun.

I 2020 blev hun bedt om at assistere kongelig balletmest­er Nikolaj Hübbe, da han skulle iscenesaet­te Jerome Robbins originalko­reografier til ”West Side Story” på Operaen.

Med den opgave generobred­e hun glaeden ved sin metier og ved at vaere på Det Kongelige Teater.

»Jeg nød at stå i traeningss­alene igen. De skal ikke kun ose af kaeft, trit og retning, når jeg saetter dagsordene­n. Salene skal vaere menneskeli­ge at vaere i for performern­e,« pointerer hun.

En rigtig voksen

Sammen med Forlaget Alpha skal Cecilie Lassen til at skrive en roman med afsaet i de oplevelser, hun har haft i sit liv.

»En bog baseret på min historie,« karakteris­erer hun vaerket.

»Den bliver en pendant til den omfangsrig­e litteratur om solodanser­es liv og deres glorvaerdi­ge karrierer.«

Som selvstaend­ig driver hun i dag virksomhed­en Bella Figura. I det regi arbejder hun aktuelt med sin partner, Adam Stadnicki, på at lancere en platform, hvor private og erhvervsku­nder kan booke profession­elle dansere og klassiske musikere.

»Der var behov for, at nogen organisere­de det her lidt gråzonepra­egede marked, så kunstnerne, der hyres til optraedene­r eller modeljobs, får gode vilkår for at brillere,« siger hun.

Hun har det fint med at fylde 40.

»Det giver mig følelsen af, at jeg skal vaere sådan en rigtig voksen nu. Man begynder at kunne se de små alderstegn; dem har jeg arbejdet virkelig hårdt for.«

Cecilie Lassen, tidligere balletdans­er, indehaver af virksomhed­en Bella Figura, København

 ?? ?? Fra medio oktober er Cecilie Lassen ambassadør for Askovfonde­n. Hendes opgave er her at sprede budskabet om organisati­onen, som hjaelper udsatte og sårbare personer. »At gøre en forskel, hvor den maerkes, har altid faldet mig naturligt. Så da Askovfonde­n rakte ud, vidste jeg, at det skulle jeg,« siger hun om ambassadør­arbejdet. Arkivfoto: Nikolai Linares
Fra medio oktober er Cecilie Lassen ambassadør for Askovfonde­n. Hendes opgave er her at sprede budskabet om organisati­onen, som hjaelper udsatte og sårbare personer. »At gøre en forskel, hvor den maerkes, har altid faldet mig naturligt. Så da Askovfonde­n rakte ud, vidste jeg, at det skulle jeg,« siger hun om ambassadør­arbejdet. Arkivfoto: Nikolai Linares

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark