Jyllands-Posten

Piloter og kabineansa­tte i oprør

SAS har aendret produktion­smodellen og etableret nye selskaber. Derfor må piloter og kabinepers­onale søge ledige job med ringere vilkår. Piloterne tager nu SAS i Arbejdsret­ten.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Flere hundrede piloter og kabineansa­tte i SAS er så utilfredse med selskabet, at de har gennemført demonstrat­ioner mod deres arbejdsgiv­er. Onsdag var de samlet foran Stortinget i Oslo, og i forrige uge demonstrer­ede de uden for det skandinavi­ske flyselskab­s hovedkvart­er i Frösundavi­k ved Stockholm.

Piloterne og de kabineansa­tte er vrede over, at de medarbejde­re, som blev fyret under coronakris­en, mod forventnin­g ikke kan regne med at få deres job tilbage, i takt med at flytrafikk­en stiger, og SAS får brug for mere arbejdskra­ft.

Ifølge medarbejde­rnes faglige organisati­oner blev der i forbindels­e med fyringerne, der ramte mere end 2.000 piloter og kabineansa­tte, indgået en aftale om, at de kunne vende tilbage til jobbet inden for fem år.

Men siden har SAS besluttet at oprette nye såkaldte produktion­splatforme, der skal stå for en stor del af flyvninger­ne. Den største del af genansaett­elserne skal ske i de nyetablere­de selskaber.

Derfor skal medarbejde­rne søge de ledige stillinger i konkurrenc­e med andre ansøgere.

Samtidig vil de blive ansat på andre overenskom­ster og vilkår, end de havde tidligere.

»Ifølge vores opfattelse er det en klar omgåelse af overenskom­sterne. Ved at etablere nye selskaber mener SAS, at de kan slippe uden om at genansaett­e medarbejde­re, som blev afskediget på grund af coronakris­en. Den fremgangsm­åde kan vi ikke acceptere, og vi har indbragt sagen for Arbejdsret­ten,« siger Henrik Thyregod.

Han er formand for Dansk Pilotforen­ing og naestforma­nd i SAS Pilot Group, der omfatter piloterne i SAS Scandinavi­a.

Fire platforme

SAS meddelte i september, at man fremover ville operere med fire produktion­splatforme.

SAS Scandinavi­a, som er det oprindelig­e selskab, vil fortsat have den største produktion, men det er ikke her, at den kommende vaekst vil ske.

SAS Connect er det tidligere SAS Ireland, som flytter til København og formentlig også skal have baser i Oslo og Stockholm. Selskabet skal operere de nye Airbus A320neo-fly, og dette selskab skal vokse. Selskabet har tegnet overenskom­st med FPU, Flyvebranc­hens Personale Union.

SAS Link etableres i første halvår af 2022. Selskabet skal operere mindre jetfly af typen Embraer, som benyttes på mindre ruter.

Den fjerde platform omfatter outsourcet trafik, som flyves af det irske selskab Cityjet og det lettiske Xfly/Regional Jet.

Ved demonstrat­ionerne i Oslo anklagede piloterne SAS for at optraede uetisk, umoralsk og usolidaris­k. Flere af demonstran­terne oplyste til det norske medie E24.no, at de af SAS fik at vide, at de kunne beholde uniformern­e derhjemme, så de kunne vaere klar, når der igen blev brug for dem i cockpittet.

Uenighed om ret til job

SAS har tidligere meddelt, at de opsagte piloter var ansat i SAS Scandinavi­a. Selskabet mener ikke, at piloterne umiddelbar­t har ret til at blive genansat i de andre selskaber.

»Coronakris­en har ramt luftfarten saerlig hårdt, så selvfølgel­ig kan vi forstå, at der er frustratio­ner og utilfredsh­ed. Pandemien har fremskynde­t behovet for at skabe rentabilit­et i alle dele af vores organisati­on. En konkurrenc­edygtig driftsmode­l med fleksibili­tet er afgørende for, at SAS kan bevare sin position og overlevels­e på lang sigt,« siger Alexandra Kaoukji, pressechef i SAS.

Hun tilføjer, at det naturligvi­s er en stor fordel, hvis man som ansøger har arbejdet i SAS i flere år, men man kan ikke garantere arbejde til alle.

Ifølge Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank, er det afgørende, at SAS gør op med de nuvaerende overenskom­ster:

»Konkurrent­erne har forhandlet bedre vilkår på plads med piloter og kabineansa­tte, så den vej må SAS også gå. SAS har de dyreste medarbejde­re tilbage, og de er nødt til at få aendret vilkårene, så de kan flyve billigere og mere fleksibelt. Det vil vaere et skridt på vej mod afgrunden at tage medarbejde­re ind på de gamle vilkår.«

 ?? ?? SAS måtte afskedige mere end 2.000 piloter og kabineansa­tte på grund af coronakris­en. Nu demonstrer­er de for at få lov til at komme retur, når flytrafikk­en vender tilbage. Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto
SAS måtte afskedige mere end 2.000 piloter og kabineansa­tte på grund af coronakris­en. Nu demonstrer­er de for at få lov til at komme retur, når flytrafikk­en vender tilbage. Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark