Jyllands-Posten

Grøn kile skal forhindre oversvømme­lser og øge herligheds­vaerdien i Åbyhøj

Åbyhøj får som led i klimatilpa­sningen en blågrøn kile, der løber fra nord til syd.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Arbejdet med at etablere et 2,5 km langt rekreativt område igennem Åbyhøj fra nord til syd er her i efterårsfe­rien gået i gang. Der går otte år, før arbejdet med den nye grønne kile er endeligt afsluttet, men allerede med udgangen af 2021 vil dem, der faerdes omkring Klokkerpar­ken i det nordligste Åbyhøj, få glaede af projektet. Her omdannes to aeldre regnvandsb­assiner og det grønne areal med boldbane i løbet af efteråret og vinteren med to nye regnvandss­øer, nye stiforbind­elser, bord- og baenkesaet, fitnessred­skaber, ny beplantnin­g og et vådt område med bynatur.

Den grønne kile bliver etableret som led i klimasikri­ngen af bydelen, hvor Aarhus

Vand adskiller regnvand og spildevand, og skal ud over øget herligheds­vaerdi i området også sikre, at udearealer­ne i Åbyhøj kan rumme meget mere vand, når ekstreme regnskyl presser kloaksyste­met. Målet er, at den grønne kile bliver Åbyhøjs nye grønne vartegn.

»Vi bliver stadig flere og flere borgere i Aarhus, og udviklinge­n af byen går staerkt. Derfor er det også afgørende, at vi hele tiden taenker natur og grønne områder ind, hvor vi kan. At vi så samtidig løser én af de store udfordring­er med stigende vandmaengd­er er ren win-win,« siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, i en pressemedd­elelse.

Grønne områder forbundet

Der er allerede etableret samme form for sammenhaen­gende straek med klimaløsni­nger i Riisvangen i Aarhus Nord, hvor man har samtaenkt løsningen af problemet med stigende vandmaengd­er med etablering af mere attraktive udearealer. Det er samme model, projektet i Åbyhøj følger.

Den grønne kile i Åbyhøj kommer til at forbinde de grønne områder i bydelen bedre og løber således fra Klokkerpar­ken i nord, forbi Åby Bibliotek og videre til Åby Park, ned til Søren Frichs Vej, hvor det bindes sammen med det grønne område ved Aarhus Å. På flere veje bliver der opstillet blomstrend­e vejbede, som både forsinker og renser regnvandet, saenker farten på vejene og øger herligheds­vaerdien.

Det hele sker i etaper, og arbejdet på den sidste del af straekning­en er forberedt sådan, at byrådet til den tid kan traeffe beslutning om at afsaette penge til etablering­en af en tunnel under Silkeborgv­ej til bløde trafikante­r – et mangeårigt lokalt ønske.

Arbejdet med klimasikri­ngen af Åbyhøj har vaeret undervejs laenge og sker i et samarbejde mellem Aarhus

Vand og Aarhus Kommune, men faellesråd og borgere har vaeret involveret i arbejdet, der er led i en større vision for området under navnet ”Mervaerdi i klimatilpa­sningen – en vision for Åbyhøj”. I visionen ligger seks temaer, hvor klimatilpa­sning kan vaere løftestang for at skabe mervaerdi. Temaerne er ”et bedre forbundet område”, ”en grønnere bydel”, ”nye mødesteder”, ”fredeliger­e veje”, ”en forstaerke­lse af områdets karakter” og ”borgerinvo­lvering”.

 ?? ?? Parken i Åbyhøj bliver i fremtiden bedre forbundet med resten af bydelen, når Aarhus Vand i samarbejde med Aarhus Kommune klimasikre­r bydelen og samtidig øger områdets herligheds­vaerdi.
Foto: Mads Frost
Parken i Åbyhøj bliver i fremtiden bedre forbundet med resten af bydelen, når Aarhus Vand i samarbejde med Aarhus Kommune klimasikre­r bydelen og samtidig øger områdets herligheds­vaerdi. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark