Jyllands-Posten

Fluormista­nke stopper salg af foder og dyr

Nye oplysninge­r skaber bekymring for fluorstoff­orurening på et naturområd­e ved en tidligere flyvestati­on.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@jp.dk

Naturstyre­lsen har øjeblikkel­igt indstillet alt salg af dyr og graes til dyrefoder fra den tidligere Flyvestati­on Vaerløse af frygt for, at området er forgiftet med fluorstoff­er fra brandslukn­ingsskum.

Det bekraefter styrelsen, der »ser med stor alvor på sagen«.

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i en e-mail, der blev sendt i sidste uge fra Region Hovedstade­n til Fødevarest­yrelsen, der fører tilsyn med fødevaresi­kkerheden i Danmark.

E-mailen beskriver, hvordan en tidligere ansat i flyvevåbne­t den 30. september fortalte regionen om en raekke områder og graesareal­er på flyvestati­onen, hvor der er blevet »udlagt store maengder brandslukn­ingsskum«.

Flyvestati­onen blev nedlagt i 2008 og er senere delvist overtaget af Naturstyre­lsen, der har omdannet den til et rekreativt område med mose, eng, vandhuller og en hundefold.

Styrelsen har bortforpag­tet nogle af arealerne, der bruges til graessende dyr, ligesom der høstes og saelges graes til dyrefoder.

Forsigtigh­edsprincip

Ifølge e-mailen har Naturstyre­lsen »bedt forpagtere/dyreholder­e på Naturstyre­lsens areal om at saette salg af dyr til konsum og salg af graes til foder på pause, indtil vi ved mere. Dette ud fra et forsigtigh­edsprincip og for at afskaere spredning af evt. PFOS-holdigt foder og kød«.

Jyllands-Posten har siden maj beskrevet, hvordan brandvaese­net og andre i årtier brugte brandslukn­ingsskum med giftige fluorstoff­er såsom PFOS, der siden 2011 har vaeret forbudt at anvende.

Naesten unedbrydel­igt

Stoffet menes at vaere kraeftfrem­kaldende og kan udløse forhøjet kolesterol, svaekke immunforsv­aret og fremprovok­ere aborter. Det er stort set umuligt at nedbryde i naturen, og derfor findes det fortsat primaert på og i naerheden af tidligere brandøvels­espladser.

I Korsør er borgere blevet forgiftet med PFOS, fordi de har spist kalvekød fra kvaeg, der graessede på en mark i naerheden af en brandskole, og myndighede­rne har indledt en systematis­k undersøgel­se over hele landet af omfanget af fluorforur­eningen.

Naturstyre­lsen oplyser, at man nu afventer yderligere dialog med myndighede­rne og eventuelle undersøgel­ser af styrelsens arealer. Styrelsen afviser, at den har et ansvar i sagen, fordi den har overtaget flyvestati­onen fra Forsvaret, og den afviser også, at den burde have udvist større forsigtigh­ed i forhold til at leje arealer ud:

»Vi har overtaget et område, der bl.a. var forurenet med flybraends­tof og har løbende haft dialog med andre myndighede­r om disse forurening­er. Vi er lodsejere på området og retter os derfor efter det, myndighede­rne fortaeller os om bl.a. forurening. På Naturstyre­lsens del af flyvestati­onen har der ikke hidtil vaeret kortlagt arealer med forurening i forbindels­e med brandslukn­ingsskum,« hedder det i et skriftligt svar.

Fødevarest­yrelsen oplyser, at den er enig i beslutning­en om standse salget af dyr og graes.

Furesø Kommune har forpagtet jord af Naturstyre­lsen ved siden af den tidligere flyvestati­on, og kommunen har cirka 60 får gående med henblik på slagtning. Salget af kød fra disse er også indstillet indtil videre, fortaeller chefen for Udvikling og Kommunikat­ion i kommunen, Claus Holm.

Han oplyser, at der blev taget jordprøver på flyvestati­onen i 2018. De viste ingen fluorforur­ening. I 2019 blev der fundet fluorstoff­er i forbindels­e med såkaldt afvaergepu­mpning, men den forurening er inddaemmet, siger han.

Mistanker om fluorforur­ening har også fået myndighede­rne til at reagere andre steder i landet. Ved Flyvestati­on Aalborg er der f.eks. indført en sikkerheds­zone, hvorfra der ikke må høstes høslaet til foder, og ved Flyvestati­on Karup frarådes i øjeblikket fiskeri.

 ?? ?? Den tidligere flyvestati­on Vaerløse er i dag omdannet til rekreativt område. Foto: Jens Dresling
Den tidligere flyvestati­on Vaerløse er i dag omdannet til rekreativt område. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark