Jyllands-Posten

Sikkerheds­rådet hasteindka­ldt efter affyring af nyt ballistisk missil fra en nordkorean­sk ubåd

Som en foreløbig kulminatio­n på en stribe prøveaffyr­inger har Nordkorea testet et nyt ballistisk missil fra en ubåd. Det satte gang i FN.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

FN’s Sikkerheds­råd blev onsdag hasteindka­ldt, efter at Nordkorea har affyret et ballistisk missil fra en ubåd. Det følger en stribe prøveaffyr­inger af missiler og raketter i de seneste par måneder efter en laengere pause.

Nordkorea er underlagt omfattende FN-sanktioner, der blandt andet forbyder prøveaffyr­inger af ballistisk­e missiler og atomprøves­praengning­er, men hidtil har regimet ignoreret verdensorg­anisatione­ns forsøg på at begraense landets militaere kapacitet. Det ventes ikke, at Sikkerheds­rådet kommer frem til andet denne gang end en skarp fordømmels­e. Nordkorea er staekket af en så bred sanktionsp­olitik, at det reelt er umuligt at ivaerksaet­te flere virkningsf­ulde straffefor­anstaltnin­ger.

Den samme ubåd

Det seneste missil blev ifølge det nordkorean­ske nyhedsbure­au KCNA affyret fra en ubåd, der også blev brugt for fem år siden.

»Prøveaffyr­ingen af den nye type SLBM (SubmarineL­aunched Ballistic Missile) skete fra det samme ”8.24 Yongung”-fartøj, hvorfra det første ubåds lancerede strategisk­e ballistisk­e missil succesfuld­t blev affyret for fem år siden,« skriver bureauet.

Japanske militaere kilder oplyser, at missilet fløj 600 km og nåede en maksimumhø­jde på 50 km, inden det styrtede ned i Det Japanske Hav uden for Japans økonomisk zone.

Nordkorea har siden august gennemført en raekke prøveaffyr­inger af forskellig­e missiler i forskellig­e sammenhaen­ge. Blandt andet en højt profileret affyring fra en togvogn som en demonstrat­ion af, at det nordkorean­ske forsvar ikke kan lammes blot ved at angribe baser og kendte affyringsr­amper.

Testen fra ubåden tilhører samme kategori. De hurtigtgåe­nde missiler er i forvejen svaere at opfange, og det bliver selvsagt endnu vanskelige­re, hvis de kan affyres fra ukendte positioner i verdenshav­ene.

Varm linje genoprette­t

Det står ikke klart, hvorfor Nordkorea netop nu har speedet sine testprogra­mmer op. Internatio­nale eksperter vurderer, at det haenger sammen med, at intet har bevaeget sig i forholdet til omverdenen siden det amerikansk­e praesident­skifte.

Joe Biden har endnu ikke eksekveret på sin strategisk­e udmelding om at søge at forbedre forholdet til Nordkorea for at daempe spaendinge­n i regionen.

Sydkoreas praesident, Moon Jae-in, har prøvet at skabe en ny platform for samtaler, men det er hidtil blot endt i den traditione­lle zigzagkurs nordfra.

For eksempel lykkedes det i august at få genoprette­t den direkte varme linje mellem lederne i Seoul og Pyongyang. Den blev kort efter afbrudt af Nordkorea som reaktion på Sydkoreas deltagelse i en flådeøvels­e med USA – hvorefter den atter blev etableret for to uger siden.

Forude lå et mislykket topmøde mellem nord og syd i 2020. Nordkorea reagerede dengang på de fejlslagne forhandlin­ger ved at spraenge et graensekon­tor i luften. Det var blevet bygget for at fremme kommunikat­ionen. Senere blev også den varme linje og al anden kommunikat­ion afbrudt – indtil genoptagel­sen i august.

Møde i USA

Affyringen skete naesten samtidig med et møde om Nordkorea-situatione­n i Washington på højeste embedsmand­sniveau.

I mødet deltog USA’s saerlige Nordkorea-repraesent­ant Sung Kim, chefen for det japanske kontor for Asien og Oceanien, Takehiro Funakoshi, og Sydkoreas saerlige repraesent­ant for Koreahalvø­en, Noh Kyu-Duk.

Mødet mundede ikke umiddelbar­t ud i et større gennembrud. Den japanske presse citerer blot regeringsk­ilder for, at parterne vil fortsaette de diplomatis­ke anstrengel­ser for at arbejde med Nordkorea og arbejde frem mod en styrkelse af den »regionale afskraekke­lse«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark