Jyllands-Posten

Alle forsøger at få noget godt ud af energikris­en

Nogle vil bruge de høje gaspriser til at få bremset den grønne omstilling, andre til at få mere atomkraft. Torsdag laegger EU’s regeringsc­hefer arm om sagen.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Frasen om »aldrig at lade en gå krise gå til spilde« tilskrives ofte Winston Churchill, da han søgte efter de konstrukti­ve muligheder i Anden Verdenskri­gs ruiner.

Pointen lever stadig i bedste velgående, således også når det gaelder de høje priser på naturgas, der driver en energikris­e i store dele af Europa. Forud for en diskussion af krisen på torsdagens EU-topmøde vaelter det med bud på, hvad krisen skal bruges til.

Prisernes stigning skyldes, at en raekke faktorer har ramt Europa samtidig. Blandt dem er, at den globale efterspørg­sel på naturgas er høj på grund af genstart af økonomien efter pandemien. En kold vinter sled på Europas gaslagre og blev fulgt af en varm sommer, der trak gas til strøm til airconditi­on. Mindre blaest end vanligt har svaekket vindmøller­s el-produktion, så der er mere brug for gas.

Dertil kommer, at en del EU-lande ikke har indgået langtidsko­ntrakter. De betaler derfor den såkaldte spot price, der aendrer sig hele tiden – for tiden mest opad. Naturgas koster i dag fem gange så meget som for et år siden. I mandags steg prisen f.eks. 18 pct., da Rusland på en auktion endnu engang undlod at booke ledig kapacitet i Ukrainske rørledning­er. Der kommer ingen hjaelp til Europa fra Vladimir Putin.

Kombineret med den aktuelle krise i den globale vareforsyn­ing truer energikris­en med at svaekke Europas økonomiske opsving efter pandemien.

Det hører med, at stigningen i gasprisen sker fra et historisk lavt niveau i 2020. Og at f.eks. Den Europaeisk­e Centralban­k tror, at det går over igen. Men naeppe før vinteren er slut. Bliver den kold, kommer det til at gøre rigtig ondt. Det er op til hvert enkelt EU-land at lindre de aktuelle lommesmert­er for borgere og erhvervsli­v. Men i forhold til den laengere bane har krisen åbnet en politisk kampplads, som også vil praege EU-topmødet, hvor alle vil udnytte krisen som argument for egne mål.

Atomkraft og vindmøller

Tilhaenger­ne af atomkraft som Frankrig og Slovakiet mener, at krisen viser, at netop den energikild­e skal styrkes og udbygges for at mindske afhaengigh­eden af naturgas – saerligt den, der importeres til Europa.

Samme logik har vindmølle-folket, blot med flere møller som mål i stedet for flere reaktorer.

EU-Kommission­en er i front for det hold, der taler for, at krisen er et argument for at booste den grønne omstilling, så Europa bliver mindre afhaengig af naturgas fremover.

Som led i en større klimapakke har Kommission­en foreslået en stor klimapakke med navnet »Fit for 55«, som krisen viser nødvendigh­eden af. Når man ikke laengere bruger fossil naturgas, skal man jo ikke laengere betale for den, lyder logikken her.

Stik modsat ser Polen, Ungarn og Tjekkiet på sagen. En del af ”Fit for 55” er en udvidelse af EU’s system med kvotehande­l (ETS), hvor der betales for kvoter til at udlede CO2, så der fremover også skal betales for udledning fra biler og boligopvar­mning. Men det er der ikke råd til, når priserne på naturgas allerede nu er tordnet op, mener de tre lande.

»ETS-systemet må aflyses eller suspendere­s. Priserne vil stige hver dag, hvis ikke den dumme plan bliver trukket tilbage,« sagde Ungarns Viktor Orban for nylig.

Før topmødet har Polen skrevet til de andre lande, at Fit for 55-pakken må gennemgås for »alle elementer, der kan have en negativ effekt på energipris­en og overveje deres revision eller udsaettels­e«.

»Der bør laegges saerlig vaegt på revisionen af ETS,« skriver polakkerne.

Nord Stream 2 vil hjaelpe

De største Putin-høge i Europa mener, at prisstigni­ngerne er hans skyld, fordi han holder igen med leverancer­ne. De vil bruge de højere gaspriser som grundlag for at skaerpe Europas position over for Moskva.

På samme måde vejrer modstander­ne af Nord Stream 2 morgenluft i bestraebel­serne på at få rørledning­en bremset.

Den er endnu ikke endelig godkendt. Modstander­ne mener, at ledningen vil øge gasforbrug­et og dermed Europas afhaengigh­ed af energikild­en.

Omvendt lyder det fra Moskva, at jo før, gasledning­en bliver godkendt i Europa – tyske og EU-myndighede­r ventes at afgøre sagen i starten af 2022 – des før vil Rusland hjaelpe Europa.

»Hvis vi kunne øge leverancer via den rute, så ville det substantie­lt lette spaendinge­rne på det europaeisk­e energimark­ed. Men det kan vi ikke endnu på grund af administra­tive barrierer,« sagde praesident Putin i sidste uge.

Tilbage i Europa lyder der fra Spanien et ønske om at bruge krisen som afsaet til en mere grundlaegg­ende gennemgang af EU’s regulering af energisekt­oren. Frankrig har talt for en ny model for prissaetni­ng af elektricit­et.

Begge lande ser også krisen som argument til at udbygge EU-samarbejde­t med faelles indkøb og opbygning af gaslagre. Også fra Baltikum bliver der talt om at styrke det indre marked for energi.

Udfordring­en for EU’s regeringsc­hefer bliver ikke mangel på idéer. Naermere at finde faelles fodslag i et felt med mange nationale dagsordene­r.

 ?? ?? Elmålere, som disse i en lejligheds­blok i Barcelona, udløser i år store lommesmert­er på grund af dyr naturgas. Torsdag diskuterer EU's regeringsc­hefer krisen.
Foto: Albert Gea/Reuters
Elmålere, som disse i en lejligheds­blok i Barcelona, udløser i år store lommesmert­er på grund af dyr naturgas. Torsdag diskuterer EU's regeringsc­hefer krisen. Foto: Albert Gea/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark