Jyllands-Posten

Mette Frederikse­ns »aerlige« svar i Indien understreg­er verdens fortsatte problem

Den globale vaccinefor­deling er fortsat skaev. Saerligt Afrika mangler vacciner, men også udviklinge­n i en anden region taettere på Danmark vaekker bekymring, siger professor i global sundhed Flemming Konradsen.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Da Mette Frederikse­n i sidste uge deltog ved et arrangemen­t om grøn energi og danske klimamål under sit statsbesøg i Indien, blev hun uventet spurgt til en anden dagsorden: Danmarks vaccinenat­ionalisme.

En tilhører i forsamling­en ville ifølge Ritzau vide, hvordan statsminis­teren på den ene side kan rose faelles ansvar og samarbejde, når det kommer til den grønne dagsorden, men ikke når det kommer til den globale vaccinefor­deling.

»Når man er statsminis­ter, så er ens første ansvar ens egen befolkning. Som jeres egen premiermin­ister siger: nationen først.«

Mette Frederikse­ns ord henleder på ny opmaerksom­heden på den skaeve vaccinefor­deling, verden stadig befinder sig i, 10 måneder efter de første godkendte vacciner begyndte at blive stukket i armene på rige landes borgere.

I Danmark er 75 pct. af befolkning­en i dag faerdigvac­cinerede, og vi taler stort set ikke om vacciner mere. Men for millioner af mennesker i andre dele af verden er vacciner mod den dødelige sygdom fortsat en mangelvare.

I et land som Indien er det kun 20 pct. af den over 1,3 mia. store befolkning, der er faerdigvac­cineret. Men landet er langtfra det sted i verden, hvor vaccinetem­poet er mest traegt.

Verden er delt i to

Ser man på et verdenskor­t, er det mest af alt det afrikanske kontinent, som springer i øjnene med sine manglende vaccinatio­ner. Og – måske lidt mere overrasken­de – halter også Østeuropa efter.

»Verden er delt i en vaccineret og ikkevaccin­eret del, hvis man skal vaere helt grov,« konstatere­r Flemming Konradsen, professor og leder ved afdeling for global sundhed ved Københavns Universite­t.

Da Jyllands-Posten beder ham om at give en status på den globale fordeling af vacciner, fremhaever han indledning­svis det faretruend­e i, at der selv inden for Europas graenser er så store forskelle i andelen af vaccinered­e borgere.

»I Vesteuropa går det rigtig godt, men desvaerre ser det anderledes ud i Østeuropa. Landene her mangler ikke adgang til vacciner, faktisk er der overflod, men vaccinerne kommer ikke i armene på folkene,« siger han og fremhaever bl.a. lande som Rumaenien, Bulgarien, Ukraine, Vestbalkan mfl.

»Det er et problem, fordi flere af landene er medlem af EU og ligger taettere på Danmark. Vi er ikke i hus med indsatsen her, for når daekningen er så lav, går det ikke kun ud over sundheden, men også de afledte effekter som turismen, migrantarb­ejderne, økonomien og forsynings­kaeder,« siger Flemming Konradsen.

Større produktion, men …

Én ting er at overbevise folk om at få vaccinen, hvilket i nogle lande har vist sig at vaere vanskelige­re end i andre.

En anden vaesentlig del er produktion­en af vacciner. Med Flemming Konradsens ord er der kommet »mere fut« under produktion­skapacitet­en, og den internatio­nale sammenslut­ning af farmaceuti­ske producente­r forventer, at vaccinepro­duktionen ved årets udgang kan nå op i omegnen af 12 mia. doser.

»Men det helt klare problem er, at fordelinge­n er så skaev. Både G20 og G7 har lovet at donere rigtig mange doser (til verdens fattige lande, red.), men det har bare ikke materialis­eret sig,« siger Flemming Konradsen og konstatere­r, at »der er langt igen«:

»Der er sket en lageropbyg­ning, som er utrolig uhensigtsm­aessig. Det skaber forsinkels­er i forsynings­kaederne, saerligt i en verdensdel som Afrika,« siger han.

Rige lande – herunder sammenslut­ningen af lande i G20 og G7 – har ved flere lejlighede­r lovet at sende millioner af vacciner til tredjeverd­enslande, både som direkte dona

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark